Νέο τοπίο στις πανελλαδικές εξετάσεις - Free Sunday
Νέο τοπίο στις πανελλαδικές εξετάσεις

Νέο τοπίο στις πανελλαδικές εξετάσεις

Από «διπλές» εξετάσεις πανελλαδικού τύπου στη Γ΄ Λυκείου θα αντικατασταθεί το ισχύον σύστημα των εξετάσεων για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αυτό δείχνει να είναι μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του λυκείου μετά και την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο.

Ως εκ τούτου, τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας περί κατάργησης των Πανελλαδικών μένουν στο συρτάρι.

Εξετάσεις δύο φορές τον χρόνο

Πάντως, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε ότι δεν μίλησε ποτέ για κατάργηση των Πανελλαδικών αλλά για κατάργηση των εξετάσεων όπως αυτές έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών.«Δεν μπορεί άλλωστε να υπάρξει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις. Με τον τρόπο, όμως, που έχουν εξελιχθεί, οι Πανελλαδικές αποτελούν μέρος του προβλήματος» είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Την ίδια ώρα, βάσει της πρότασης του υπουργείου Παιδείας όπως παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα συμμετέχουν σε εξετάσεις στο τέλος Ιανουαρίου και τον Ιούνιο. Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου, τα οποία θα είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους, θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό μόνο αν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου, αλλιώς δεν θα μετράνε. Αυτό άλλωστε έσπευσε να διευκρινίσει η ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι η «θέσπιση του διαγωνίσματος 1ου τετραμήνου (Ιανουάριος) έχει ως βασικό στόχο να αποδραματοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου και να μειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται σε μια τρίωρη εξέταση. Η απόδοση του Ιανουαρίου θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό μόνο αν βελτιώνει τον βαθμό του Ιουνίου, άρα είναι μια εξέταση που θα λειτουργεί ευνοϊκά για τους μαθητές». Μάλιστα, το υπουργείο, το οποίο επιμένει ότι δεν πρόκειται για εξετάσεις «εις διπλούν», θεωρεί ότι εκτός από το «πλεονέκτημα της ελάφρυνσης της αγωνίας των υποψηφίων» οι εξετάσεις του Ιανουαρίου θα συμβάλουν «στο κύρος και στην αξιοπιστία του απολυτηρίου, ενώ αυτό που πολλαπλασιάζεται δεν είναι οι εξετάσεις αλλά η προστασία των μαθητών και των γονιών από τα συστήματα παραπαιδείας».

Εξεταζόμενα μαθήματα

Ο βαθμός πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προκύπτει από τις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και από τον βαθμό του απολυτηρίου. Την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος (2020) η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται «καθώς θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση». Οι εξετάσεις του Ιουνίου θα αφορούν τέσσερα μαθήματα. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, τα υπόλοιπα τρία θα είναι μαθήματα εμβάθυνσης που θα επιλέγει κάθε μαθητής. Εφόσον επιδιώκει την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα επιλέγει ζεύγος μαθημάτων που θα δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, ενώ ένα επιπλέον μάθημα επιλογής του (π.χ. Βιολογία) θα του επιτρέπει να διευρύνει το πεδίο των σχολών στις οποίες θα μπορεί να εισαχθεί.
Οι μαθητές που δεν επιθυμούν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση θα εξετάζονται υποχρεωτικά στη Γλώσσα και τα υπόλοιπα τρία μαθήματα θα επιλέγονται ελεύθερα ανάλογα με τις κλίσεις ή τα επαγγελματικά τους σχέδια.

Συνάντηση Γαβρόγλου-Κεραμέως

Για σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το νομοσχέδιο έκανε λόγο η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας. Όπως είπε η κ. Κεραμέως, «πάρα πολλά σημεία είναι πολύ προβληματικά, χρήζουν διευκρίνισης, χρήζουν προσεκτικότερης μελέτης, και σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε το νομοσχέδιο προκειμένου να τοποθετηθούμε επ’ αυτού».
Με τη σειρά του, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι «στόχος είναι η αναβάθμιση του λυκείου και ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά του λυκείου θα μπορούν να ξαναείναι στο σχολείο και το σχολείο θα μπορεί να παίζει τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του ρόλο». Πρόσθεσε δε ότι «είναι μια συζήτηση δύσκολη και περίπλοκη. Είναι μια αρχή και με βάση αυτή την αρχή θα δούμε ενδεχόμενες βελτιώσεις και αντιπαραθέσεις».

Αντιδράσεις από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Έντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, όπου σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το «λύκειο μετατρέπεται και επισήμως πλέον σε ένα εξουθενωτικό για τους μαθητές εξεταστικό κέντρο διαρκείας». Όπως αναφέρεται, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς «η αποδιοργάνωση του λυκείου, για μία ή δύο εβδομάδες, αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων», ενώ γίνεται λόγος «για πρωτοφανή πρωτοτυπία οι υποψήφιοι να εισάγονται σε απαιτητικές σχολές υψηλού κύρους και αναγνώρισης χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις».
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών κάνει λόγο για υποβάθμιση των φυσικών επιστημών, καθώς η Φυσική μετατρέπεται σε μάθημα επιλογής για την εισαγωγή στα πολυτεχνεία. «Ας μας γνωρίσει το υπουργείο μία πολυτεχνική σχολή όπου δεν υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις στη Φυσική» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά τους, εκπαιδευτικοί με τους οποίους επικοινώνησε η FS εκφράζουν επιφυλάξεις για την προσμέτρηση της σχολικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα. Όπως τονίζουν, δεν θα αποφευχθεί η «ψυχολογική πίεση» προς τους εκπαιδευτικούς για καλύτερες βαθμολογίες, ενώ εκτιμούν ότι θα αυξηθούν οι ώρες στα φροντιστήρια.

Τι αλλάζει στο λύκειο

Σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), επεκτείνεται η υποχρεωτική εκπαίδευση έως το 18ο έτος για τη γενιά που ξεκινάει το σχολικό έτος 2017-2018 την Α΄ Λυκείου. Καθιερώνεται η επικοινωνία του Γενικού (ΓΕΛ) και Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) με «αλληλοδανεισμό μαθημάτων» (διά ζώσης, εάν τα δύο σχολεία συστεγάζονται, ή εξ αποστάσεως, μέσω ειδικής πλατφόρμας). Επιπλέον, στην Α΄ Λυκείου σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια σχεδόν όλα τα μαθήματα θα είναι υποχρεωτικά, ενώ για τη Β΄ τάξη, που θα θεωρείται μεταβατική, προβλέπονται περισσότερα μαθήματα επιλογής, ώστε οι μαθητές να δοκιμάσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους (στο ΓΕΛ με τη μορφή επιλογών εμβάθυνσης, στο ΕΠΑΛ με τη μορφή μαθημάτων τομέα).
Στη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι εξάωρα. Τα «ειδικά» μαθήματα (σχέδιο, μουσική, ξένες γλώσσες) θα διδάσκονται στο σχολείο, δεν θα επαφίενται σε εξωσχολική προετοιμασία και όλα τα εξάωρα μαθήματα που θα παρακολουθούν οι μαθητές θα είναι μαθήματα που θα μετράνε στον βαθμό πρόσβασης στα ΑΕΙ. Αν κάποιος μαθητής δεν προτίθεται να συνεχίσει σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιλέγει μαθήματα που δίνουν εφόδια για την επαγγελματική του ζωή (ξένες γλώσσες, πληροφορική, πρακτική λογιστική).
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στη δομή θα συνοδευτούν με περαιτέρω αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων (διεπιστημονική προσέγγιση, συσχέτιση με την πραγματικότητα) και στις πρακτικές διδασκαλίας και αξιολόγησης. Παράλληλα, θα μεταβληθεί και ο τρόπος αξιολόγησης, ώστε να μην αξιολογείται η ικανότητα απομνημόνευσης αλλά η ικανότητα αναπλαισίωσης της γνώσης σε νέο, άγνωστο περιβάλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Βάσεις 2017: Κατρακύλησαν οι οικονομικές σχολές

Οι κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης είχαν ως αποτέλεσμα οι βάσεις εισαγωγής στις οικονομικές σχολές να κάνουν βουτιά 1.000 μορίων, ακόμα και στα περιζήτητα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αντιθέτως, οι βάσεις των παιδαγωγικών σχολών εκτοξεύτηκαν, όχι τόσο λόγω των καλών επιδόσεων όσο λόγω της τεράστιας αύξησης της ζήτησης. Τα παραπάνω στοιχεία έδειξαν για φέτος βάσεις εισαγωγής δύο τάσεων, επιβεβαιώνοντας και τις αρχικές προβλέψεις.
Συνολικά στα πανεπιστήμια, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 είχαν εισαχθεί 72.973.
Πιο αναλυτικά, σχεδόν όλες οι σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου παρουσίασαν άνοδο εκτός από τη Νομική Αθήνας, που έπεσε κατά 30 μόρια σε σχέση με πέρυσι.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών σημειώθηκε σημαντική πτώση βάσεων, της τάξης των 500 μορίων, ενώ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και στις ιατρικές σχολές υπήρξε άνοδος των βάσεων.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο με τα παιδαγωγικά τμήματα, το οποίο καταργείται την επόμενη χρονιά, οι βάσεις αυξήθηκαν από 500 έως 1.300 μόρια, ενώ μεγάλη πτώση σημειώθηκε στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο με τις σχολές οικονομίας και πληροφορικής.
Ούτε φέτος, ωστόσο, έλειψε το φαινόμενο εισαγωγής με βαθμούς κάτω από τη βάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λευκάδα, όπου στο τμήμα Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας η βάση πρόσβασης είναι 2.956 μόρια.

Μητσοτάκης: Στόχος μας πτυχία με αντίκρισμα

Μήνυμα όχι μόνο στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών αλλά και σε όσους επέλεξαν έναν άλλο δρόμο έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νέα περίοδο που αρχίζει στη ζωή των φοιτητών, ενώ συνεχάρη τους ανθρώπους που στάθηκαν πλάι τους σε αυτή τους την προσπάθεια.
«Δική μου έγνοια είναι να σπουδάσετε σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ σύγχρονα, οργανωμένα, λειτουργικά, που θα δίνουν πτυχία με αξία και αντίκρισμα στην πραγματική ζωή» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ στο μήνυμά του, ενώ για τα παιδιά που δεν θα σπουδάσουν είπε ότι στόχος είναι «μια Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες σε όλους. Που δίνει δουλειές. Που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, όποιες και αν είναι αυτές».

Δωρεάν internet σε πρωτοετείς φοιτητές

Τη μηνιαία επιδότηση για την παροχή πρόσβασης στο internet σε 72.000 πρωτοετείς φοιτητές, που θα εγγραφούν φέτος στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν ταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο με την παροχή επιχορήγησης για σταθερή ή κινητή (mobile) σύνδεση για 12 μήνες.
Σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 θα δοθεί κουπόνι (voucher) που θα αντιστοιχεί με επιχορήγηση του 80% του μηνιαίου παγίου της σταθερής ή κινητής (mobile) σύνδεσής τους. Το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης για κάθε φοιτητή ανέρχεται στα 5 ευρώ ανά μήνα.
Οι διαδικασίες απόκτησης του κουπονιού και σύναψης συμβολαίου θα είναι εξαιρετικά απλές (μέσω διαδικτυακής πύλης) και θα δίνουν σε κάθε δικαιούχο τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής παρόχου και συμβολαίου.
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 3.062.000 ευρώ σε δημόσια δαπάνη και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό της από πόρους προερχόμενους από το αποθεματικό ταμείο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Αντώνης Λιάκος: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στο εξεταστικό

Παρέμβαση στη συζήτηση περί αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος. Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι προτάσεις του υπουργείου για το λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ χρειάζονται εξειδίκευση, ώστε να συζητηθούν δημιουργικά και να κριθούν. Εκ πρώτης όψεως στέκονται σε έναν ενδιάμεσο χώρο: ανάμεσα στον άξονα της ριζικής μεταρρύθμισης του συστήματος, δηλαδή στη δημιουργία καινούργιου τύπου λυκείου, την οποία είχε προτείνει το πόρισμα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, και στον άξονα της βελτίωσης του υπάρχοντος εξεταστικού συστήματος».
Κατά τον κ. Λιάκο, «οι προτάσεις βρίσκονται πλησιέστερα στον δεύτερο άξονα, ώστε αφενός η τύχη των υποψήφιων φοιτητών να μην εξαρτάται από μία και μόνη στιγμή, αφετέρου να αποκτήσει αξία το ίδιο το σχολείο και οι μαθησιακές διαδικασίες. Ως προς τη βελτίωση του εξεταστικού συστήματος, οι αλλαγές φαίνεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό τον όρο βέβαια ότι θα αλλάξει ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο των μαθημάτων και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αυτενέργεια των καθηγητών και των μαθητών».
Πάντως, ο κ. Λιάκος επισήμανε ότι οι προτάσεις αυτές «δεν αντιμετωπίζουν βέβαια τα περισσότερα από τα μεγάλα προβλήματα που είχε επισημάνει ο διάλογος. Ως προς την επέκταση των χρόνων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι η ποιοτική εκπαίδευση, όχι η οριακή επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ποιοτική αναβάθμιση και της γενικής/επιστημονικής, και της επαγγελματικής, και της τεχνικής εκπαίδευσης. Οι προτάσεις αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν δημαγωγικά από την αντιπολίτευση, όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις. Η δημαγωγία, η παραπλάνηση και η απαξίωση, το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο χώρο, η κουλτούρα της υπερβολής, δείχνουν ότι η εκπαίδευση εργαλειοποιείται και θυσιάζεται σε κομματικές επιδιώξεις. Μια εθνική συζήτηση για την εκπαίδευση χρειάζεται στοιχεία και επιχειρήματα. Θα επανέλθουμε όταν το ΥΠΕΠΘ προσκομίσει αναλυτικότερο σχέδιο».