Νέα σχολική χρονιά, παλιά τα προβλήματα - Free Sunday
Νέα σχολική χρονιά, παλιά τα προβλήματα

Νέα σχολική χρονιά, παλιά τα προβλήματα

Στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 15.371 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στις θέσεις τους, προκειμένου να καλύψουν τα κενά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων αφορά την ειδική αγωγή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 8.104 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Διδασκαλική Ομοσπονδία: 4.000 τα κενά

Ωστόσο, όπως υποστήριξαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των δασκάλων, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με 4.000 κενά. Μάλιστα ανέφεραν ότι για έβδομη συνεχή χρονιά δεν γίνονται διορισμοί μονίμων, ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΟΕ, φτάνουν τα 7.500.
Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αφού έκανε λόγο για άρτιο συντονισμό και έγκαιρο προγραμματισμό, διαβεβαίωσε ότι στο υπουργείο εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.
Την ίδια ώρα ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ζήτημα που έθεσε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής σχετικά με τη διαγραφή παιδιών από τα ολοήμερα σχολεία. Όπως είπε, όποιος μαθητής απουσιάζει επί 15 ημέρες από το ολοήμερο πρόγραμμα θα διαγράφεται. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Παιδείας με τα οποία επικοινώνησε η FS τόνισαν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν είναι νέα, έχει να κάνει αποκλειστικά με τον σχεδιασμό του σχολείου. Πρόσθεσαν, δε, ότι σπάνια διαγράφεται κάποιος μαθητής, αφού οι διευθυντές των σχολείων ρωτούν στην έναρξη του σχολικού έτους τους γονείς εάν το παιδί τους θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα του ολοήμερου.

Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών

Για πρώτη φορά φέτος, με απόφαση των υπουργείων Παιδείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πρόκειται να μεταβούν σε κάποιο νησί που αποτελεί τον τόπο διορισμού τους θα έχουν δυνατότητα έκπτωσης 50% στα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια.
Η έκπτωση αυτή αφορά αποκλειστικά την πρώτη μετάβασή τους στις έδρες των διευθύνσεων πρόσληψης, καθώς επίσης και τη μετακίνησή τους, εφόσον απαιτηθεί, σε άλλο νησί για να αναλάβουν υπηρεσία.
Το μέτρο πρόκειται να διευκολύνει περίπου 4.000 αναπληρωτές οι οποίοι θα αναλάβουν υπηρεσία στα νησιά.

18,6 εκατ. ευρώ για οπτικές ίνες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Εν τω μεταξύ, στην εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ προχωρούν τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Παιδείας.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 18,6 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑΝΕΚ), και θα υλοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) του υπουργείου Παιδείας.
Στόχο αποτελεί η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, ώστε να βελτιωθούν σημαντικά οι ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο και να αναβαθμιστούν η έρευνα και η καινοτομία.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Κώστας Γαβρόγλου προβλέπει την ψηφιοποίηση της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα υλοποιήσουν η ΓΓΤΤ και το ΕΔΕΤ, καθώς και την παροχή κινήτρων και ευκαιριών στους μαθητές, στους φοιτητές, στο διδακτικό και στο διοικητικό προσωπικό των εκπαιδευτικών οργανισμών για την αύξηση της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας.

Διαμάχη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Νέα αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ με φόντο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αφορμή στάθηκε η εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με νεοεισαχθέντες φοιτητές, ότι ως κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με αυστηρή αδειοδότηση.
«Δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο να μιλάς με φοιτητές δημόσιου πανεπιστημίου και το πρώτο που τους λες είναι “θα ιδρύσω ιδιωτικά”;» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας. «Υπάρχει, ξέρετε, κι ένα θέμα ψυχολογίας. Μιλάς με αυτούς τους φοιτητές οι οποίοι έχουν δώσει το παν για να είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο, έχουν πάει εκεί που θέλουν να πάνε και έρχεσαι και τους λες “παιδιά, εκεί έχει παραβατικότητα, πρέπει να συνδεθεί και με την αγορά εργασίας και θα ιδρύσω και ιδιωτικά πανεπιστήμια”» πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Εγώ λέω να διεκδικήσουμε τη βελτίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Και αν ο κ. Μητσοτάκης μπορέσει να αλλάξει το Σύνταγμα και του επιτραπεί να κάνει αυτά που λέει ότι θα κάνει, προφανώς δεν θα του απαγορεύσει κανείς να τα κάνει. Αλλά εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου και πάρα πολύς κόσμος σε αυτή την κοινωνία είναι υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου. Ας το υπερασπιστούμε κι ας μην το πετροβολάμε» κατέληξε ο υπουργός.
«Θα προτρέπαμε την ηγεσία του υπουργείου να παρακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ με μεγαλύτερη προσοχή» απάντησε η τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως. «Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντοτε θέτει σε προτεραιότητα, όπως επιβεβαίωσε και κατά τη συζήτηση με πρωτοετείς φοιτητές, την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Και ρητώς έχει δηλώσει ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προϋποθέτει τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία θα δρομολογηθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ». Η κ. Κεραμέως πρόσθεσε ότι «η ΝΔ υποστηρίζει σθεναρά και με συνέπεια την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, γιατί αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πολλαπλασιαστικά ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία και κοινωνία».
Παράλληλα άφησε αιχμές για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή, λέγοντας ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο αντιστρατεύονται οι ιδεοληπτικές λογικές, όπως αυτές, δυστυχώς, αποτυπώνονται συστηματικά στην πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο. Είναι η πολιτική που παραγνωρίζει την ανάγκη διασύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, καλλιεργεί τη διχαστική λογική και την πόλωση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, αντιδρά με “αλλεργία” στο άκουσμα και μόνο κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν προάγει ούτε το δημόσιο πανεπιστήμιο ούτε τον δημόσιο διάλογο».