Στους 6.000 οι πρόσφυγες στη Λέσβο - Free Sunday
Στους 6.000 οι πρόσφυγες στη Λέσβο

Στους 6.000 οι πρόσφυγες στη Λέσβο

Τις 6.000 αγγίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού συντονιστικού κέντρου ελέγχου συνόρων, μετανάστευσης και ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα με τις 200 περίπου νέες αφίξεις, στο νησί βρίσκονται 5862 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 100% σε σχεση με τις 30 Απριλίου που ήταν 2930 και 20% σε σχέση με τις 30 Αυγούστου που ήταν 4.934)

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαμένει στον καταυλισμό της Μόριας, 4345 άνθρωποι, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τις προδιαγραφές που ήταν για 2.330.

 Από αυτούς, οι 4.345 διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας που έχει χωρητικότητα μόλις για 2.330. Με αυτό το δεδομένο, στον πολυσυζητημένο καταυλισμό επανήλθαν σκηνές ή και υπνόσακοι στην ύπαιθρο, όταν είχε γίνει κατορθωτό στις αρχές του καλοκαιριού οι πάντες να διαβιούν σε στεγασμένους χώρους (κοντέινερ).

Με επιστολή της στον Υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» ζήτησε:

  • την άμεση ενίσχυση σε προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε και ταχύτερα αλλά και δίκαια να εξετάζονται τα αιτήματα.
  • Την επείγουσα μετακίνηση στην ενδοχώρα ευάλωτων ατόμων, οικογενειών με παιδιά, ασυνόδευτων παιδιών και γυναικών.
  • Την ενοικίαση καταλυμάτων για όλους τους υπεράριθμους.
  • να επεκταθεί και στα νησιά το πρόγραμμα μεταστέγασης από τα κέντρα φιλοξενίας σε σπίτια που εφαρμόζεται στην ηπειρωτική χώρα.