Η Σαμοθράκη κάτω από τις λάσπες - Free Sunday
Η Σαμοθράκη κάτω από τις λάσπες

Η Σαμοθράκη κάτω από τις λάσπες

Ισχυρές δυνάμεις και μηχανικός εξοπλισμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού αλλά και της Περιφέρειας έχουν μεταφερθεί στη Σαμοθράκη, προκειμένου να συνδράμουν στην ομαλοποίηση της ζωής των κατοίκων μετά από τις καταστροφές που προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή που σημειώθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης.

Στο νησί επιχειρούν πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων, συνολικά 34 πυροσβεστικοί υπάλληλοι μαζί με το τοπικό κλιμάκιο, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και άρμα της ΕΜΑΚ ενώ από την πλευρά του στρατού, δύο JCB, δύο φορτωτές κι ένα γκρέιτερ.

Οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, αυτές αφορούν εκτός από την άντληση υδάτων, κοπές δέντρων, διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε αυτοκίνητο εντός ρέματος, μεταφορά ηλικιωμένων σε ασφαλές σημείο.

Από Λιμνίδι προς Παλιάπολη, ο δρόμος είναι κλειστός από επιχωματώσεις που έχουν γίνει στο δρόμο από ρέματα όπου είχαν εγκλωβιστεί και πυροσβεστικά οχήματα.

Οι ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία που χτύπησε το βράδυ της Δευτέρας την Σαμοθράκη είναι εκτεταμένες ενώ πολύ άσχημη είναι η κατάσταση και σε ένα μεγάλο τμήμα της Θάσου, που επίσης επλήγη από ισχυρή κακοκαιρία.

Το Κέντρο Υγείας στην Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού λειτουργεί πλέον με κινητό εξοπλισμό που έφτασε στο νησί από την Θράκη

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το δημαρχείο του νησιού, καθώς όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας «κατέβηκε το βουνό και διαπέρασε το κτήριο».

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση, που έχει διακοπεί από το βράδυ της Δευτέρας,

Το οδικό δίκτυο του νησιού, που έχει καταστραφεί σχεδόν πλήρως.

Για το λόγο αυτό τα σχολεία της Σαμοθράκης, παρόλο που δεν έχουν υποστεί ζημιές ως κτήρια, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα.

Τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Ανάλογη σφοδρότητα είχε και η κακοκαιρία στην Θάσου, με αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικές ζημιές στις υποδομές. Ο χώρος της μεγάλης λαϊκής του Πρίνου έχει γεμίσει λάσπες, ενώ επί ώρες έμειναν αποκλεισμένοι στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Καζαβίτι 40 εκδρομείς, καθώς λόγω της βροχής οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι.

Προληπτικά έκλεισε το δημοτικό σχολείο Πρίνου, ενώ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου προχώρησε σε αρκετές αντλήσεις νερών από σπίτια.