Επαγγέλματα με μέλλον στα χρόνια της κρίσης - Free Sunday
Επαγγέλματα με μέλλον στα χρόνια της κρίσης

Επαγγέλματα με μέλλον στα χρόνια της κρίσης

Κάθε χρόνο οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκτός του μεγάλου όγκου της εξεταστέας ύλης και της αγωνίας για την επιτυχία έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μία δυσκολία: αυτή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου.

Η επιλογή των σχολών αποτελεί γρίφο, καθώς εκτός από τις προτιμήσεις τους πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την προοπτική που θα έχουν οι σπουδές τους στην αγορά εργασίας.

Σπουδές που μου αρέσουν ή όχι;

Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν οι υποψήφιοι να έχουν ως πρώτη επιλογή αυτό που πραγματικά θέλουν να ακολουθήσουν και όχι τη σχολή με επαγγελματική προοπτική. Άλλωστε ποιος γνωρίζει πώς θα είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα όταν αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι;
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των παιδαγωγικών σχολών, που ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων λόγω του σχεδίου για το ολοήμερο δημοτικό. Ωστόσο, το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μείωσε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ενδιαφερόμενων.

Χαρτογράφηση της αγοράς

Την ώρα που είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν οι τάσεις που θα επικρατήσουν στην ελληνική αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί προσπαθούν να διαπιστώσουν ποια επαγγέλματα μπορούν να σταθούν στο μέλλον.
Για παράδειγμα, την περασμένη άνοιξη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), σύμφωνα με ανάλυση αναφορικά με τα «επαγγέλματα του μέλλοντος» (Future Jobs), εκτίμησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα χαθούν 7,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αντίστοιχα θα δημιουργηθούν 2 εκατομμύρια θέσεις για εργαζόμενους στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς η ρομποτική και η πληροφορική «καταστρέφουν» παραδοσιακά επαγγέλματα.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε την περασμένη άνοιξη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) Βύρων Νικολαΐδης κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου ECDL, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα. Όπως είπε, «οι εξελίξεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 200. Οι συνολικές θέσεις απασχόλησης προβλέπεται να συρρικνωθούν, καθώς πολλές θα αντικατασταθούν από ρομπότ ή άλλα αυτόματα συστήματα, ενώ νέες εφαρμογές smartphone θα εκτελούν εργασίες που σήμερα απαιτούν την ενασχόληση ανθρώπων. Στα επόμενα χρόνια πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα εργάζεται σε υπηρεσίες με άμεση ή έμμεση σχέση με την πληροφορική. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στον εργασιακό χώρο».

Επαγγέλματα με μέλλον στην Ελλάδα

Πριν από έναν χρόνο, μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πειραιά, την οποία συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ιδρύματος Θεόδωρος Κατσανέβας, παρουσίασε σειρά επαγγελμάτων τα οποία θεωρείται (βάσει του μοντέλου προσφοράς και ζήτησης που χρησιμοποιεί η έρευνα) ότι έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι επαγγέλματα που σχετίζονται με την πληροφορική, τομέας που έμεινε ανεπηρέαστος από την κρίση, όπως πληροφορικός, πληροφορικός-μηχανικός, πληροφορικός τηλεπικοινωνιών, πληροφορικός ψηφιακής εικόνας, πληροφορικός-οικονομολόγος. Επίσης, τα σχετικά με τουριστικές επιχειρήσεις - management - marketing, όπως οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων (marketing), στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων και στέλεχος δημοσίων σχέσεων. Ακολουθούν επαγγέλματα όπως φοροτεχνικός, ορκωτός ελεγκτής, εμποροπλοίαρχος, μηχανικός εμπορικού ναυτικού, μηχανολόγος-μηχανικός, πολιτικός μηχανικός, αρχιτέκτονας-μηχανικός, μηχανολόγος διοίκησης, γεωπόνος, τεχνικός εναλλακτικής γεωπονίας, ζωοτεχνικός, τεχνολόγος τροφίμων, ελεγκτής ποιότητας, τεχνολόγος ενέργειας, τεχνολόγος ακτινολογίας ή ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικός λειτουργός, ειδικός για ΑμεΑ, νοσηλευτής, αισθητικός, λογοθεραπευτής, φυσιοθεραπευτής, ιατρικός επισκέπτης, γεωπόνος, τεχνολόγος- ζωοτεχνικός, κτηνίατρος, ιχθυολόγος, ποτοποιός, οινολόγος, μάγειρας, ζαχαροπλάστης, κομμωτής, επιπλοποιός, ξυλουργός, ηλεκτρολόγος, ηλεκτροτεχνίτης και ψυκτικός.

Επαγγέλματα με αρνητικές προοπτικές

Από την άλλη, η έρευνα σημειώνει ότι στα επαγγέλματα με αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας της Ελλάδας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής: γιατρός, οδοντίατρος, φαρμακοποιός, βιολόγος, χημικός, γενετιστής, διαιτολόγος, αεροναυπηγός, ασφαλιστής, τραπεζικός υπάλληλος, πιλότος, ιπτάμενος φροντιστής, δικηγόρος, δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας, κοινωνιολόγος, διεθνολόγος, φιλόλογος, νηπιαγωγός, ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης, ζωγράφος, γλύπτης, γραφίστας, διακοσμητής, ενδυματολόγος, μακιγιέρ, εικονολήπτης, ηχολήπτης και παραγωγός ραδιοφώνου.

Μια ματιά στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τη μελέτη του WEF σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ο τομέας της υγείας αναμένεται να βιώσει τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις από πλευράς θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία. Ακολουθούν η ενέργεια, οι επενδύσεις και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αντιθέτως, ειδικότητες με προοπτική έως το 2020 και μετά είναι αυτές του αναλυτή δεδομένων, του πληροφορικού και προγραμματιστή, του μαθηματικού, του αρχιτέκτονα και των μηχανικών με ειδίκευση στα βιοχημικά, τη νανοτεχνολογία και τη ρομποτική. Επίσης, οι τομείς των επαγγελματικών υπηρεσιών και των media, της ψυχαγωγίας και της πληροφόρησης.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από μελέτη 350 επιχειρήσεων στις 15 πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Μεταξύ αυτών, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Βραζιλία, στην Ιαπωνία, στο Μεξικό, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Μ. Βρετανία, στην Ινδία και στη Νότια Αφρική.