Στα δίχτυα της κατάθλιψης - Free Sunday
Στα δίχτυα της κατάθλιψης

Στα δίχτυα της κατάθλιψης

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία έχει πλέον η κατάθλιψη, πλήττοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Πρόσφατες έρευνες την κατατάσσουν στις πέντε επικρατέστερες παθήσεις, με τις γυναίκες να υποφέρουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα στόματα ανοίγουν, με τους επώνυμους να μοιράζονται την εμπειρία τους με τη μάχη της κατάθλιψης προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν αλλά και να δείξουν ότι η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις.

Β. Παπακωνσταντίνου: Είναι μια πάθηση σαν όλες τις άλλες

\Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είχε μιλήσει πρώτη φορά για την κατάθλιψη το 2015. Δύο χρόνια μετά, μιλώντας στο περιοδικό «Τα ΣΟΨΥχά μας», αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να πάρει ακόμη και φάρμακα. «Εμένα η κατάθλιψή μου ξεκίνησε από μικρή ηλικία, θυμάμαι από τα 18 μου. Το πάλευα, το πάλευα, έκανα συζητήσεις γι’ αυτό με ειδικούς. Το είχα συνειδητοποιήσει από την αρχή, μέχρι που έφτασα στην ηλικία των 50 χρόνων κι εκεί χρειάστηκα και θεραπεία με φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας και τον λόγο που το γνωστοποίησε: «Ο λόγος που κοινοποίησα ότι έχω κατάθλιψη είναι για να πολεμήσω το στίγμα που βιώνουν οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη είναι πράγματι μια αρρώστια της εποχής μας και είναι θεραπεύσιμη με πολλούς τρόπους. Γιατί η κοινωνία έχει βαφτίσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας; Θα πει ο γείτονας ότι το παιδί μου είναι τρελό – είναι μια ηλιθιότητα αυτό. Δηλαδή αν πονάει το νεφρό σου, δεν θα πας στον γιατρό, αν πονάει το κεφάλι σου, δεν θα πάρεις ασπιρίνη; Είναι μια πάθηση σαν όλες τις άλλες».

Αλ. Γκάουλαντ: Ήμουν καταθλιπτικός

Επί έξι μήνες νοσηλεύτηκε σε κλινική της Βόννης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ο Γκάουλαντ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» πως στο παρελθόν έπασχε από βαριά κατάθλιψη. «Ήμουν καταθλιπτικός, αλλά αυτό πέρασε τώρα» υποστήριξε στην εφημερίδα ο 76χρονος. Όσο για τη σημερινή κατάσταση της υγείας του, είπε ότι καθημερινά λαμβάνει δύο χάπια για την καρδιά μετά το καρδιακό επεισόδιο που είχε πριν από έναν χρόνο.

Άσκηση και κατάθλιψη

Υπάρχουν όμως τρόποι να προληφθεί η κατάθλιψη; Η επιστήμη απάντησε θετικά μέσω μιας πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία ακόμα και μία ώρα γυμναστική την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη. Η σχετική αυστραλο-νορβηγική επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «American Journal of Psychiatry». Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 34.000 άτομα σε βάθος 11 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο σωματικής άσκησης του καθενός με τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ένα στα δέκα περιστατικά κατάθλιψης (12%) θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι συμμετέχοντες έκαναν τουλάχιστον μία ώρα άσκηση την εβδομάδα. Όσοι δεν ασκούνταν καθόλου είχαν κατά μέσο όρο 44% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους ασκούνταν μία έως δύο ώρες την εβδομάδα. Ο λόγος που η άσκηση δρα ευεργετικά σε σχέση με την κατάθλιψη συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, ωστόσο εκτιμάται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό βιολογικών και ψυχοκοινωνικών ωφελειών που προσφέρει, κυρίως όταν γίνεται ομαδικά.

Με κατάθλιψη μία στις τέσσερις έφηβες

Εν τω μεταξύ, ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την οποία μία στις τέσσερις έφηβες πάσχει από κατάθλιψη, καθώς δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου και δεν αντέχει την πίεση και το άγχος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν μετά από μελέτη σε περισσότερους από 10.000 εφήβους, που ανοίχτηκαν για τα συναισθήματά τους σε συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια των ερευνητών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι έρευνες με τους γονείς των συγκεκριμένων εφήβων έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τις πραγματικές ανησυχίες των παιδιών τους σε αυτή την ηλικία. Μέσω της έρευνας διαπιστώθηκε ακόμη ότι τα παιδιά πλουσιότερων οικογενειών ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν την κατάθλιψη από τους φτωχότερους συνομηλίκους τους.

Διάσημοι που πάλεψαν με την κατάθλιψη

Το 1995 η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε πει σε συνέντευξή της πως όταν αποκαλύφθηκαν τα προβλήματα στον γάμο της άρχισε να πάσχει από κατάθλιψη. «Όταν αισθάνεσαι ότι κανείς δεν σε ακούει, μπορούν να συμβούν πολλά. Έχεις τόσο μεγάλο πόνο μέσα σου, που προσπαθείς να βλάψεις τον εαυτό σου εξωτερικά, έχεις ανάγκη από βοήθεια» είχε αναφέρει στο BBC.

Η Αντζελίνα Τζολί έναν χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας της (2007) αναγκάστηκε να κάνει θεραπεία με ειδικούς, ενώ η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς αποκάλυψε το 2011 ότι έπασχε από μανιοκατάθλιψη γιατί δεν μπορούσε να διαχειριστεί το άγχος που της προκαλούσε η ασθένεια του συζύγου της Μάικλ Ντάγκλας.

O Μπραντ Πιτ είχε μιλήσει στο περιοδικό «Hollywood Reporter» για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στο τέλος της δεκαετίας του ’90: «Απέφευγα τη δημοσιότητα, κάπνιζα πολύ χόρτο, καθόμουν στον καναπέ μου και δεν έκανα τίποτα. Είχα εκνευριστεί τόσο πολύ με τον εαυτό μου, που κατάφερα να βγω από αυτή την κατάσταση».

Ο ηθοποιός Ντουέιν Τζόνσον σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο της Όπρα Γουίνφρι τον Νοέμβριο του 2015 είχε τονίσει ότι «ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να συνειδητοποιήσεις όταν πάσχεις από κατάθλιψη είναι ότι δεν είσαι μόνος. Δεν είσαι ο πρώτος που το περνάει και δεν πρόκειται να είσαι ο τελευταίος».

Η Μάιλι Σάιρους είχε αποκαλύψει την ίδια χρονιά στο αμερικανικό «Elle» ότι «οι θαυμαστές της γνωρίζουν ότι έχει παλέψει με την κατάθλιψη και αυτό τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα».

Ο Τζον Χαμ του «Mad Men» έπασχε από κατάθλιψη στα φοιτητικά του χρόνια εξαιτίας του θανάτου του πατέρα του. Ξεπέρασε το πρόβλημα με τη βοήθεια ψυχολόγου.