Σύσκεψη Δραγασάκη με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους επιχειρήσεων της Θεσσαλίας - Free Sunday
Σύσκεψη Δραγασάκη με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους επιχειρήσεων της Θεσσαλίας

Σύσκεψη Δραγασάκη με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους επιχειρήσεων της Θεσσαλίας

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες που διανοίγονται για τη Βιομηχανία και γενικότερα το μεταποιητικό τομέα της οικονομίας στο χώρο της Θεσσαλίας συζητήθηκαν, σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, στη σύσκεψη εργασίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλίας, συμμετείχαν επίσης από την πλευρά της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης και ο Συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Δημήτρης Κοντοφάκας. Εκ μέρους των παραγωγικών φορέων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος καθώς και των επιχειρήσεων «Μυτιληναίος Α.Ε.», «AGROLAND A.E.», «ANTOPACK – Aντωνίου Α.Ε.», «ΛΑΡΙΠΛΑΣΤ Α.Ε.», «BRETAS ΕΠΕ», «Cosmos Aluminium A.E.» και «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΒΕΕ».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων επισήμαναν το δυναμισμό που επιδεικνύει ο μεταποιητικός τομέας στη Θεσσαλία και την αντοχή του στην κρίση, παραθέτοντας όμως παράλληλα και τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την επιχειρηματική τους δράση.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμανε ότι η δημιουργία ισχυρής παραγωγικής βάσης αποτελεί έναν από τους βασικούς όρους μετάβασης στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, τονίζοντας ότι καθίσταται αναγκαία η αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης, από το 9% περίπου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας που βρίσκεται σήμερα, στο 15% τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η χάραξη βιομηχανικής πολιτικής, αλλά και ειδικότερα κλαδικών πολιτικών (π.χ. βαμβάκι), με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε, ακόμη, στη σταδιακή ενεργοποίηση ποικίλων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων.
Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία Κράτους και επιχειρήσεων, αλλά με διακριτούς και ξεκάθαρους ρόλους, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι η διεύρυνση του μεταποιητικού τομέα της οικονομίας.