Συγκλονίζει η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου - Free Sunday
Συγκλονίζει η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Συγκλονίζει η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Μια μαφιόζικου τύπου δολοφονία ενός εξέχοντος στελέχους του δικηγορικού κόσμου της Αθήνας συνταράσσει την κοινωνία και προκαλεί αναταράξεις στην πολιτική ζωή του τόπου. Πρόκειται για την εν ψυχρώ εκτέλεση νωρίς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο ίδιο το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας από δύο άτομα, μάλλον αλλοδαπούς, οι οποίοι φαίνεται ότι υποδύθηκαν πιθανούς πελάτες του.

Το χρονικό της εκτέλεσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει η αστυνομία ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το έγκλημα έλαβε χώρα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στην οδό Ασκληπιού στα Εξάρχεια.
Η μαρτυρία συνεργάτη του δολοφονηθέντος δικηγόρου αποκαλύπτει ότι ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δέχτηκε δύο άτομα στις 7 το απόγευμα σε προγραμματισμένο ραντεβού. Οι δύο άνδρες έφτασαν στο γραφείο και ο Ζαφειρόπουλος τους οδήγησε στην αίθουσα συσκέψεων και έκλεισε την πόρτα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην αστυνομία ο συνεργάτης του, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε ότι οι δύο άνδρες μιλούσαν «σπαστά» ελληνικά, λίγο αργότερα, γύρω στις 7.10, άκουσε δύο πυροβολισμούς και έσπευσε στην αίθουσα, όπου βρήκε τον δικηγόρο θανάσιμα τραυματισμένο, ενώ οι δύο εκτελεστές είχαν ήδη διαφύγει.

Τα πρώτα στοιχεία

Σοκαρισμένος, ο συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου κάλεσε αμέσως την αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο μαζί με άνδρες από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα προκειμένου να εντοπίσουν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό.
Από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι ο δικηγόρος δέχτηκε μία ή δύο σφαίρες στην κοιλιακή χώρα, ενώ από την κατάθεση του συνεργάτη του η αστυνομία εικάζει ότι οι δύο δολοφόνοι είναι αλλοδαποί, προερχόμενοι μάλλον από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πιθανόν την Τσετσενία. Ο συνεργάτης του άτυχου δικηγόρου φέρεται να έχει καταθέσει στην αστυνομία ότι οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν στο γραφείο για πρώτη φορά το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι οι δράστες είχαν κάνει τουλάχιστον άλλη μία επίσκεψη για «επόπτευση χώρου» και για να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας.

Οι έρευνες

Οι αστυνομικοί που διερευνούν την υπόθεση –η οποία θεωρείται από την κυβέρνηση μείζονος προτεραιότητας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για να του ζητήσει την ταχεία διαλεύκανσή της– φαίνεται ότι μέχρι στιγμής αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας (αν και ενήμερη για τα αποτελέσματα των ερευνών θα κρατείται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία) και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον χώρο του ποινικού δικαίου, εκτιμώντας ότι η δολοφονική επίθεση σχετίζεται με κάποια υπόθεση που ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε χειριστεί στο παρελθόν και κάνοντας λόγο είτε για πληρωμένη εκτέλεση είτε για εκδίκηση. Το σενάριο της εκτέλεσης ενισχύει και το ότι στην αίθουσα συσκέψεων, όπου έγινε η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, δεν βρέθηκε κάλυκας σφαίρας, γεγονός που δείχνει «επαγγελματισμό» από τους δύο δολοφόνους (ή ότι το όπλο της δολοφονίας ήταν περίστροφο), όπως και το γεγονός ότι πήγαν στο γραφείο με ακάλυπτα πρόσωπα και δεν φορούσαν γάντια. Τα στοιχεία αυτά κάνουν την αστυνομία να πιστεύει ότι οι δύο εκτελεστές δεν είναι Έλληνες αλλά αλλοδαποί επαγγελματίες δολοφόνοι.

Οι φάκελοι και οι κάμερες

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο δολοφονηθείς δικηγόρος ασχολούνταν κυρίως με υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου εκπροσωπούσε τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, με την υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power, με τα αποκαλούμενα «στημένα» ματς στο ποδόσφαιρο, αλλά και με ποινικές υποθέσεις. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι φάκελοι του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου θα περάσουν από το «μικροσκόπιο» της αστυνομίας προκειμένου να ελεγχθούν πιθανά αίτια για τη δολοφονία του.
Παράλληλα, η αστυνομία ελέγχει εξονυχιστικά το οπτικό υλικό απ’ όλες τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου (το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια) προκειμένου να βρει εικόνες των δραστών της δολοφονίας του δικηγόρου και να τις συγκρίνει με τις περιγραφές τους από τον συνεργάτη του δολοφονηθέντος δικηγόρου.

Πολιτική αντιπαράθεση

Η είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προκάλεσε πολιτική ένταση εντός της Βουλής, με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα να δηλώνει ότι «το χέρι αυτών των άνανδρων δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη αλλά οπλίστηκε από την καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου που συνεχώς ξεπέφτει και χάνει σε αξία και αρχές. Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να στηλιτεύονται, να στιγματίζονται και να οδηγούν σε ενδυνάμωση όλων των θεσμών κατά όσων απειλούν κάθε μορφή κοινοβουλευτισμού». Απαντώντας στον κ. Τζαβάρα, ο Νίκος Ξυδάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον βουλευτή της ΝΔ ότι βιάστηκε να δώσει πολιτικό χρώμα στη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. «Οπωσδήποτε και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και ως πολιτικός κόσμος εκφράζουμε την οδύνη και την απέχθειά μας γι’ αυτή την πράξη. [...] Να μη βιαστούμε να τη χαρακτηρίσουμε πολιτική δολοφονία» είπε ο κ. Ξυδάκης, προσθέτοντας: «Ας μη δώσουμε κανένα πολιτικό χρώμα. Ας μη χαρακτηρίζουμε πολιτικές ομάδες και πολιτικούς χώρους». Σημειώνεται ότι ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του καταδίκασε την αποτρόπαιη πράξη.

Πένθος στον ΔΣΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Βασίλης Αλεξανδρής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προέβη σε δήλωση-σοκ, λέγοντας ότι «τελικά είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να κάνεις καλά τη δουλειά σου». Το Δ.Σ. του ΔΣΑ αποφάσισε ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του Μιχάλη Ε. Ζαφειρόπουλου οι δικηγόροι να απόσχουν των καθηκόντων τους από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν γεννημένος το 1965. Ήταν πατέρας δύο παιδιών και μάχιμος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια. Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση και το 2010 διεκδίκησε την προεδρία του ΔΣΑ, ενώ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του συλλόγου το 2005 και σύμβουλος το 1996.
Ήταν γιος του αείμνηστου Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου, πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην προέδρου του ΔΣΑ, ενώ ο αδελφός του, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, έχει διατελέσει δήμαρχος Χαλανδρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ετοιμαζόταν να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΔΣΑ, ενώ είχε υποδεχτεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί.