Παρέμβαση ευρωβουλευτών για τις σχέσεις με Τουρκία - Free Sunday
Παρέμβαση ευρωβουλευτών για τις σχέσεις με Τουρκία

Παρέμβαση ευρωβουλευτών για τις σχέσεις με Τουρκία

Εκδήλωση με θέμα «Ευρώπη - Τουρκία: Εξελίξεις, προοπτικές. Η διασφάλιση των συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου» οργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η βράβευση των αριστούχων μαθητών της Β΄ Λυκείου με έπαινο και συμβολικό χρηματικό ποσό από το καταπίστευμα που παραχώρησε ο αείμνηστος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Μενέλαος Ρατόπουλος εις μνήμην της κόρης του Σοφίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος, Κώστας Χρυσόγονος και Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι κλήθηκαν να παραδώσουν και βραβεία στους αριστούχους μαθητές.

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας, Αναστάσιος Αντωνιάδης, τόνισε ότι το θέμα είναι επίκαιρο λόγω των προβλημάτων που έχει η Τουρκία, η οποία είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας για το ανατολικό ζήτημα. «Θα ήθελα την ενεργή συμμετοχή και βοήθεια όλων των ευρωβουλευτών όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» είπε ο κ. Αντωνιάδης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος σημείωσε στη διάρκεια της ομιλίας του πως «η Τουρκία έχει μετατραπεί σε παράγοντα περιφερειακής αποσταθεροποίησης» και πως «αυτή η εξέλιξη δημιουργεί κινδύνους και ευκαιρίες για τη χώρα μας και της επιβάλλει να χαράξει μια νέα στρατηγική, για να ενισχύσει τη διεθνή οικονομική και πολιτική της θέση και τη συγκριτική της θέση έναντι της Τουρκίας». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε πως «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, εφόσον μετά το ναυάγιο των σχετικών διαπραγματεύσεων στην Ελβετία τον περασμένο Ιούλιο τα εναλλακτικά σχέδια που προωθεί η Τουρκία είναι χειρότερα και από τη σημερινή κατάσταση». Καταλήγοντας, ο κ. Κύρτσος επισήμανε πως «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να αντέξει η τελευταία στις τουρκικές πιέσεις».

Με τη σειρά του, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «η Τουρκία έχει τεράστια εξάρτηση από την Ευρώπη κι εμείς οφείλουμε να κινηθούμε ως μια ευρωπαϊκή χώρα» και πρόσθεσε πως «εάν η Τουρκία γίνει μια κανονική χώρα, μια κανονική δημοκρατία, μια κανονική οικονομία, προφανέστατα εμείς παραμένουμε σταθεροί στην παλαιότερη πολιτική που έλεγε ότι δεν κλείνουμε την πόρτα στην Τουρκία, αρκεί να πληροί ορισμένα κριτήρια». Όπως σημείωσε, «ο Ερντογάν προσπαθεί να ισλαμοποιήσει την Τουρκία. Αλλά το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει πλέον, είναι καθολικά αρνητικό για την Τουρκία. Όλο και περισσότεροι, ακόμη και αυτοί που σε έναν βαθμό την προστάτευαν, έκλειναν τα μάτια για δικούς τους λόγους, για εθνικά, οικονομικά συμφέροντα, πλέον δεν το κάνουν». Και συνέχισε: «Η Ελλάδα με σοβαρότητα πρέπει να προσεγγίσει αυτά τα θέματα και να έχουμε μια στρατηγική πίεσης για ευημερία του τουρκικού λαού. Πρέπει να γνωρίζουμε το εξής: Λαός που ευημερεί δεν θέλει να μπει σε περιπέτεια. Και πρέπει να πιέσουμε η Τουρκία να πάει σε μια καλύτερη κατεύθυνση, θα είναι πιθανότατα η ειδική σχέση με την Ε.Ε., καλύτερη κατάσταση για τον τουρκικό λαό, ώριμης δημοκρατίας. Να μπορούν τα κανάλια να λειτουργούν κανονικά, να μη φυλακίζονται δημοσιογράφοι και δικαστές και οι πολιτικοί αντίπαλοι να μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. Να φτιάξουμε ένα τέτοιο περιβάλλον ώστε να σταθεροποιηθεί η Τουρκία με μια ειδική σχέση με την Ε.Ε., ώστε κι εμείς να μην έχουμε προβλήματα».

Ο κ. Κώστας Χρυσόγονος στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε επίσης στη σχέση Τουρκίας και Ε.Ε. και στο πόσο «θεμελιώδους σημασίας» είναι αυτή για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο ευρωβουλευτής ανέφερε πως οι «ευρωπαϊκές ελίτ προσανατολίζονται σε μια ειδική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να θέσει συγκεκριμένους όρους για την ειδική αυτή σχέση σε πλειάδα τομέων. Καλούμαστε γενικότερα να διαμορφώσουμε με σύνεση, συνεννόηση και ομοψυχία μια νέα εθνική στρατηγική έναντι της Τουρκίας, λαμβάνοντας μεθοδικά και συστηματικά υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους του διεθνούς και ευρωπαϊκού προσκηνίου και παρασκηνίου. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να εργαστούμε μεθοδικά, πρωτίστως για να σταθούμε ως χώρα και ως λαός στα πόδια μας, παραμερίζοντας τις μικροπολιτικές επιδιώξεις και διαφορές μας».

Οι ευρωβουλευτές μετά το τέλος των παρεμβάσεών τους βράβευσαν τους αριστούχους μαθητές και απάντησαν στις εύστοχες ερωτήσεις του κοινού που έδωσε το «παρών» στην αξιόλογη εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας.