Νέα επίθεση Σπίρτζη στην Taxibeat - Έχει πληρώσει 5 εκατ. ευρώ σε φόρους, απαντά ο Δρανδάκης - Free Sunday
Νέα επίθεση Σπίρτζη στην Taxibeat - Έχει πληρώσει 5 εκατ. ευρώ σε φόρους, απαντά ο Δρανδάκης

Νέα επίθεση Σπίρτζη στην Taxibeat - Έχει πληρώσει 5 εκατ. ευρώ σε φόρους, απαντά ο Δρανδάκης

Επίθεση στην εταιρεία Taxibeat εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κατά την οποία ο κ.Σπίρτζης παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα των μεταφορών, σημείώνοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν φορολογείται στην Ελλάδα, έχει την έδρα της στο Λονδίνο και δεν υποχρεούται στη δημοσίευση ισολογισμού.

«Δεν θεσμοθετούμε για συγκεκριμένες  εταιρίες, αλλά γιατί η χώρα πρέπει να έχει πλαίσιο ισονομίας και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σπίρτζης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα όταν δεν φορολογούνται οι εταιρείες στην χώρα μας».

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η έδρα της Taxibeat,  ήταν πάντα στο Λονδίνο, και την προκάλεσε μάλιστα να παρουσιάσει τις φορολογικές δηλώσεις «να δούμε τι έχει πληρώσει στη χώρα μας».

Μάλιστα ο υπουργός αναρωτήθηκε: «Τι έμεινε από τα 43 εκατ. της πώλησης της Taxibeat στην Ελλάδα;», για να προσθέσει ότι η εταιρεία μοσχοπουλήθηκε αλλά εμφανίζει ζημιές. Μάλιστα, ο κ.Σπίρτζης σημείωσε ότι είναι υπέρ της καινοτιμίας, αλλά αυτό δενδίνει κανενός είδους ασυλία στην εταιρεία, από τις υπόλοιπες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Όσοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δεν έχουν έδρα εδώ, πρέπει να φορολογούνται. Δεν μπορούν να έχουν άλλου είδους ασυλία σε σχέση με άλλες εταιρείες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών.

Στον υπουργό Υποδομών απάντησε μέσω Facebook ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Νίκος Δρανδάκης. Αναλυτικά η απάντηση του έχει ως εξής:

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΝΟΧΗΣ

Το τεκμήριο αθωότητας καθιερώθηκε πριν από 2,5 περίπου αιώνες, επί της Γαλλικής Επανάστασης. Ο υπουργός κ. Σπίρτζης σήμερα επανέφερε το τεκμήριο ενοχής.

Με δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του νέου νόμου για τις αστικές μεταφορές, άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι η εταιρεία που εκπροσωπώ ανήκει σε σκοτεινά συμφέροντα, ότι δεν πληρώνει φόρους και άρα φοροδιαφεύγει. Ζήτησε επικουρικά, όταν θα με καλέσει στο γραφείο του για να συζητήσουμε το νέο νομοσχέδιο, να προσκομίσω και τις φορολογικές μας δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών, οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι πληρώνουμε φόρους. Κοινώς, να πάω να αποδείξω ότι δεν είμαι παράνομος.

Έχουμε να πούμε πολλά για τον προτεινόμενο νόμο (τον οποία ακόμα μελετώ με το νομικό μας επιτελείο), ο οποίος από ό,τι φαίνεται τελικά δεν θα περάσει ούτε απο διαβούλευση στη Βουλή. Αλλά αυτό που σκοπεύω να κάνω κατά την επίσκεψη μου στον υπουργό, είναι να συζητήσω τις απόψεις μου για το νέο νομοσχέδιο, και τη σωστή λειτουργία της αγοράς ταξί. Αυτό μόνο, και τίποτε άλλο.

Edit: επειδή βλέπω τίτλους να γεμίζουν με την "ατάκα" του υπουργού ότι δεν έχουμε αφήσει ούτε Ευρώ φόρους στην Ελλάδα, υπενθυμίζω τις δηλώσεις μου από τον πρώτο γύρο του "ντέρμπι": η Taxibeat έχει κάνει έναρξη εργασιών στη ΦΑΕ Αθηνών τον Μάρτιο του 2011, με ΑΦΜ 997674750.

Έχει πληρώσει μέχρι τώρα περίπου 5 εκατομμύιρα Ευρώ σε φόρους και εισφορές. Έχει ΦΕΡΕΙ μέσα στη χώρα περισσότερα από 8 εκατομμύρια σε επενδυτικά κεφάλαια (3 εκατ. μόνο φέτος) και έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα για άλλα 10 - 15 εκατ. Ευρώ στα επόμενα 2 περίπου χρόνια.

Α, και δεν έχει φύγει από τη χώρα ούτε μισό Ευρώ από αυτά, με οποιονδήποτε τρόπο.