Εθνικό πένθος για τους 15 νεκρούς της θεομηνίας στην Αττική! (Video) - Free Sunday
Εθνικό πένθος για τους 15 νεκρούς της θεομηνίας στην Αττική! (Video)

Εθνικό πένθος για τους 15 νεκρούς της θεομηνίας στην Αττική! (Video)

Τα 15 εφτασαν τα θύματα, από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την Αττική τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ οι τραυματίες εφτασαν τους δέκαεπτά. ένας από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση και άγνωστος αριθμός ατόμων αγνοείται.

Ο πρωθυπουργός  με τηλεοπτικό διάγγελμά του  κήρυξε εθνικό πένθος λόγω της τραγωδίας στην Μάνδρα, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εάν διαπιστωθεί πως έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και να ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων αδικήματα που συνδέονται με πολεοδομικές παραβάσεις.

Ο κ.Τσίπρας αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης.

Δύο γυναίκες που διαμένουν όπως και η άτυχη ηλικιωμένη στην οδό Κοροπούλη, στη Μάνδρα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία, ενώ οδηγός του βυτιοφόρου απεγκλωβίστηκε από το όχημα, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών – Βιλίων.

Νωρίτερα, απεγκλωβίστηκαν επιβάτες λεωφορείου που είχε ακινητοποιηθεί, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

Στο μεταξύ, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρεί αυτή την ώρα με 150 πυροσβέστες και 50 οχήματα από την Αττική, ενώ έχουν φτάσει άλλα πέντε οχήματα από την Κόρινθο και αναμένονται τρεις ομάδες ΕΜΑΚ, συνολικά 30 άτομα, με μηχανήματα και αντλίες από τη Λαμία, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Επί τόπου κυβερνητικό κλιμάκιο

Στον τόπο της τραγωδίας στη Μάνδρα και στις γύρω περιοχές μετέβησαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος.

Ξημερώματα η σφοδρή νεροποντή

Η κακοκαιρία έπληξε αρχικά την Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα, ακόμα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος εκείνο και στο ρεύμα προς Μέγαρα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από τις 3:30 τα ξημερώματα συνολικά 340 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, ενώ το μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε η νεροποντή που έπεσε περίπου στις 5:30 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10 είναι τα αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή Αγία Σοφία στη Νέα Πέραμο.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί, στη Μάνδρα Αττικής, όπου μεταφέρθηκε το πρόβλημα, μετά τη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρέθηκε στο διάβα τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μάνδρα, Νέα Περάμος και Μαγούλα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ήδη, με πρωινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των φήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες.

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα.

Κατάσταση στη οποία συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στη Νέα Πέραμο και στην Μάνδρα, λόγω των πλημμυρών.

Την απόφαση ανακοίνωσε στις 8 το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)