Η ώρα του ΔΣΑ - Free Sunday
Η ώρα του ΔΣΑ

Η ώρα του ΔΣΑ

Σε ρυθμούς εκλογών κινούνται αυτές τις ημέρες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), αλλά και οι υπόλοιποι σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, με τις εκλογές για την προεδρία τους να διεξάγονται στις 26 και 27 Νοεμβρίου και τις επαναληπτικές στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Δώδεκα υποψήφιοι για την Αθήνα

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ΔΣΑ, καθώς οι υποψήφιοι πρόεδροι φτάνουν τους δώδεκα. Οι 20.990 δικηγόροι της Αθήνας καλούνται να εκλέξουν νέο πρόεδρο και νέο διοικητικό συμβούλιο για την επόμενη τετραετία ανάμεσα στους Άγγελο Βρεττό (Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων), Παναγιώτη Γαλετσέλη (Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή), Φώτιο Γκότση (Δικηγόροι Μπροστά), Θεμιστοκλή Σοφό (Εργατικοί), Δημήτριο Αναστασόπουλο (Ο Δικηγόρος – Όλοι Εμείς Μαζί) και Βασίλειο Βραχιώτη (Επείγει).
Επίσης, ως υποψήφιοι κατέρχονται οι Παναγιώτης Περάκης (Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση), Θεόδωρος Μαντάς (Παρίσταμαι Υπέρ), Νικόλαος Δαμασκόπουλος (Σύνθεση των Δικηγόρων) και Χριστίνα Κουντούρη (Σύγχρονη Δικηγορία… στην Πράξη).
Επιπλέον, ως μεμονωμένοι υποψήφιοι κατεβαίνουν ο Δημήτριος Βερβεσός, ο οποίος φέρεται να έχει τη στήριξη του νυν προέδρου του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή, και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου. Υπάρχουν όμως και οι «ακέφαλοι» συνδυασμοί, όπως είναι το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και η Πυξίδα, αλλά και η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, που εκπροσωπεί τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ.

Και μία αποχώρηση…

Την απόφασή της να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του ΔΣΑ ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη. Σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι «οι επικείμενες εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας διεξάγονται σε περίοδο όπου δεν απειλείται μόνο η αξιοπρέπεια αλλά η ίδια η βιωσιμότητα του δικηγορικού λειτουργήματος. Ο φυσικός συνδικαλιστικός χώρος μου παρουσιάζεται κατακερματισμένος σε τέτοιο βαθμό ώστε να προεξοφλείται η δυσκολία διοίκησης του Συλλόγου και μετά τις εκλογές, καθώς είναι βέβαιο ότι οι προσωπικές στρατηγικές θα συνεχιστούν. Στόχος μου ήταν πάντοτε να συμβάλλω στην ενιαία έκφραση του χώρου μας. Το ίδιο και τώρα. Θα διεκδικούσα την προεδρία του ΔΣΑ μόνο αν η υποψηφιότητά μου επρόκειτο να συμβάλει στην ενότητα, όχι να προστεθεί στον ήδη ανεξήγητο κατακερματισμό».

Εκτιμήσεις για την προσέλευση

Σύμφωνα με υπολογισμούς, στις κάλπες των 63 συλλόγων σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να προσέλθουν περίπου 42.000 δικηγόροι. Εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για αυξημένη προσέλευση, δεδομένης και της ανεργίας που πλήττει τον κλάδο, καθώς, όπως υπολογίζεται, το 2017 περίπου το 25% των δικηγόρων δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΣΑ, το 21% των δικηγόρων δεν είχε καμία παράσταση σε δικαστήριο το 2016, ενώ το ποσοστό ανέβηκε σε 24,8% για το 2017. Από μία έως έξι παραστάσεις είχε το 26,7% το 2017, ενώ από επτά έως δώδεκα είχε το 13,8% για το τρέχον έτος. Πάντως, το 2014, από τους 22.000 δικηγόρους του ΔΣΑ, στον πρώτο γύρο των εκλογών είχαν προσέλθει περίπου 12.000-13.000 άτομα.
Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι όσο και οι συνδυασμοί κατέβαλαν παράβολα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές. Τα ποσά που διέθεσαν ήταν 1.500 ευρώ ο πλήρης συνδυασμός με υποψήφιο πρόεδρο, 1.000 ευρώ ο συνδυασμός χωρίς υποψήφιο πρόεδρο και 600 ευρώ ο μεμονωμένος πρόεδρος.

Η διαδικασία των εκλογών

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η θητεία του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. δεν θα είναι πλέον τριετής, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά τετραετής.
Επιπλέον, ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και οι σύμβουλοι για τρεις. Πρόεδρος θα εκλεγεί αυτός που θα λάβει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αν δεν συγκεντρωθεί το ποσοστό το πρώτο διήμερο, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Οι σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη ψηφοφορία.
Στην Αθήνα, η ψηφοφορία θα γίνει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60) από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΔΣΑ μέχρι τις 30/09/2017.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες αρχαιρεσίες ανέρχεται στους 20.990, ενώ το Δ.Σ. του ΔΣΑ αποφάσισε ομόφωνα για τις αρχαιρεσίες τη λειτουργία 26 εκλογικών τμημάτων.

Βαριά η σκιά της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου

Η φετινή εκλογική αναμέτρηση για τον νέο πρόεδρο του ΔΣΑ «σφραγίζεται» από τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η οποία ρίχνει βαριά σκιά στη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστική η φράση του απερχόμενου προέδρου του Συλλόγου, που λίγη ώρα μετά το τραγικό περιστατικό έξω από το γραφείο του δολοφονηθέντος είπε ότι «τελικά είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να κάνεις καλά τη δουλειά σου», ενώ και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, που επίσης έσπευσε στο σημείο της δολοφονίας, υπογράμμισε ότι «με αγανάκτηση διαπιστώνουμε την έλλειψη επαρκούς προστασίας του Έλληνα πολίτη που γίνεται θύμα δολοφονικών ενεργειών σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας. Είναι βέβαιο ότι οι δικηγόροι μετά το τραγικό αυτό συμβάν δεν θα καμφθούν από παρόμοιες ενέργειες και, όπως πάντα, θα δίνουν το καθημερινό τους “παρών” για την προστασία της δημοκρατίας».

Τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου

Ωστόσο, στο επίκεντρο της εκλογικής διαδικασίας αναμένεται να βρεθούν τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, ο οποίος βιώνει τις ίδιες δυσκολίες με όλους τους άλλους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών.
Όπως σημειώνουν έμπειροι δικηγόροι, σε φορολογικό επίπεδο, ο κλάδος βρίσκεται μπροστά στα ίδια ανυπέρβλητα προβλήματα με τους υπόλοιπους, όπως ΦΠΑ 23%, φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ χωρίς κανένα αφορολόγητο και τέλος επιτηδεύματος. Επισημαίνουν, δε, ότι οι δικηγόροι υφίστανται την κατάργηση των παραστάσεων στα συμβόλαια, τη μείωση των υποθέσεων λόγω της εκτόξευσης των παραβόλων προσφυγής στη Δικαιοσύνη και τη συνεχή πίεση να μη διατηρηθεί ο ρόλος τους ούτε σε διαδικασίες πρωτίστως νομικές, όπως η διαμεσολάβηση ή η διαχείριση πτωχεύσεων. Όσον αφορά, δε, την υποχρέωσή τους για εγκατάσταση POS, η προσφυγή τους στο ΣτΕ αναμένεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.