Ξανάρχισε η ροή μεταναστών στο Αιγαίο - Free Sunday
Ξανάρχισε η ροή μεταναστών στο Αιγαίο

Ξανάρχισε η ροή μεταναστών στο Αιγαίο

Περισσότεροι από 2.900 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο Βόρειο Αιγαίο τον Νοέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στη Λέσβο καταγράφηκαν 1.960 άτομα, στη Χίο 759 και στη Σάμο 197. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα τεσσάρων ημερών (24-27 Νοεμβρίου) 424 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να βοηθηθούν γυναίκες, παιδιά, ανάπηροι και ηλικιωμένοι μετανάστες, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 250 πρόσφυγες και μετανάστες ευπαθών κατηγοριών αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής. Οι μετανάστες έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τους περίμεναν λεωφορεία και συνεργάτες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και από εκεί θα κατανέμονταν σε δομές φιλοξενίας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν η Χίος, η Σάμος, η Κως και άλλα νησιά.

Χίος: Διακοπή εργασιών επέκτασης στο κέντρο υποδοχής
Με απόφαση της ειρηνοδίκου Χίου διακόπηκαν οι εργασίες επέκτασης του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ, στο χωριό Χαλκειός, που είχαν αρχίσει το πρωί της περασμένης Τετάρτης.
Τα έργα δεν θα συνεχιστούν έως τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμος Χίου, με τον δήμαρχο του νησιού Μανώλη Βουρνού να εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιρρίπτει ευθύνες στον Δήμο Χίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον της επέκτασης του ΚΥΤ, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες θα έχουν σοβαρά προβλήματα τον χειμώνα.
Για την επόμενη Τρίτη κάτοικοι της Χίου αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει ο Δήμος Λέσβου έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με αίτημα να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Συμπλοκές και καταλήψεις
Από την άλλη, τον θάνατο ενός Αφγανού μετανάστη και τον τραυματισμό άλλων τριών είχαν ως αποτέλεσμα οι συμπλοκές που ξέσπασαν ανάμεσα σε ομάδες Αφγανών μεταναστών στο χωριό Πάμφυλα της Λέσβου το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο Αφγανός που δολοφονήθηκε είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί, ενώ είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων έναντι αμοιβής το καλοκαίρι του 2015.
Είχε προηγηθεί, μία ημέρα πριν, η κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο από ομάδα περίπου 30 Αφγανών προσφύγων και αλληλέγγυων στα αιτήματά τους. Βασικό αίτημα της κατάληψης ήταν η απελευθέρωση απεργού πείνας που κρατούνταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και κινδύνευε με άμεση απέλαση στην Τουρκία. Οι συγκεκριμένοι Αφγανοί επί σχεδόν έναν μήνα διέμεναν στην πλατεία Σαπφούς και αρνούνταν να μετακινηθούν στον καταυλισμό της Μόριας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.
Εν τω μεταξύ, με επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζητά συνάντηση μαζί του για «την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιφέρεια σε σχέση με τις συνθήκες γύρω από το κρίσιμο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα». Στην επιστολή της η κ. Καλογήρου σημειώνει πως «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών».

Ολλανδός πρέσβης: Η Ολλανδία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα
Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά εξέπεμψε ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα Κασπάρ Βέλνταμπ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε workshop για την ενσωμάτωση των προσφύγων ο κ. Βέλνταμπ τόνισε ότι «ο ρυθμός των αφίξεων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά είναι κατά 1/3 υψηλότερος σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες πέρυσι, ενώ οι ανθρωπιστικές συνθήκες στα νησιά δεν είναι αυτό που θα έπρεπε».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αδυναμία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις δομές φιλοξενίας. Όπως είπε, οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμες και οι αρχές να είναι προετοιμασμένες για την αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία.
Ο Ολλανδός διπλωμάτης έκανε λόγο και για επικίνδυνες καταστάσεις στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, τονίζοντας την ανάγκη συντήρησης της συμφωνίας αυτής. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στη βοήθεια που παρέχει για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Γ. Μουζάλας: Εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης
Τέταρτος με 20 ψήφους αναδείχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην ψηφοφορία για την εκλογή του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κατάταξη είχε ως αποτέλεσμα να μείνει εκτός της τελικής φάσης, που αφορά τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους.
Στις πρώτες τρεις θέσεις εξελέγησαν ο Γάλλος Πιερ-Ιβ Λε Μπορζιέν με 31 ψήφους, ο Σλοβένος Γκόραζντ Κλεμέντσιτς με 29 ψήφους και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 26 ψήφους. Ο Γιάννης Μουζάλας συγκέντρωσε 20 ψήφους.
Σχολιάζοντας στον Real FM το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι «σε κάθε διαγωνισμό κάποιοι πετυχαίνουν, κάποιοι αποτυγχάνουν. Δώσαμε έναν αγώνα με αξιοπρέπεια». Ο κ. Μουζάλας απάντησε στην κριτική που δέχτηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, λέγοντας πως «η κριτική που ασκήθηκε από ένα κομμάτι των συντρόφων μου, παρ’ ότι πήρε προσωπικό χαρακτήρα, είναι μια πολιτική κριτική. Αφορά δηλαδή μία άποψη που λέει πρακτικά ότι θα πρέπει να μπούμε σε μια λογική ανοιχτών συνόρων, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην επιστήμη και στον κόσμο. Αυτή η διαφωνία προσωποποιήθηκε με έναν άσχημο τρόπο, με ενόχλησε πάρα πολύ. Αν δεν μπορείς να χτυπήσεις το γαϊδούρι, χτυπάς το σαμάρι». Μάλιστα, χαρακτήρισε «άστοχη και μη φιλική κίνηση από τη Γερμανία» την επιβολή ελέγχων σε επιβάτες που προέρχονται από την Ελλάδα.