Τα πλαστά διαβατήρια νέος πονοκέφαλος για Ελλάδα-Ε.Ε. - Free Sunday
Τα πλαστά διαβατήρια νέος πονοκέφαλος για Ελλάδα-Ε.Ε.

Τα πλαστά διαβατήρια νέος πονοκέφαλος για Ελλάδα-Ε.Ε.

 

Με πλαστά διαβατήρια προσπαθούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex και της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα «Bild». Εν τω μεταξύ, μετά τη Γερμανία και τους ενδελεχείς ελέγχους στα αεροδρόμια σε επιβάτες από την Ελλάδα σειρά είχαν οι Βρυξέλλες.

Ραγδαία αύξηση των προσφύγων με πλαστά διαβατήρια

Σύμφωνα με την «Bild», η οποία επικαλείται την απόρρητη έκθεση, ο αριθμός των προσφύγων με πλαστά διαβατήρια αυξήθηκε από τους 429 το πρώτο τρίμηνο του 2017 στους 729 το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος). Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, πρόκειται για αύξηση 70%.
Τα πλαστά έγγραφα βρέθηκαν σε Σύριους, Αφγανούς, Ιρανούς, Τούρκους, Αλβανούς και πολίτες της Ερυθραίας, ενώ οι χώρες προορισμού ήταν η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία χρησιμοποιούσαν πλαστές ελληνικές και ιταλικές ταυτότητες ή γερμανικά διαβατήρια. Αντίθετα, οι Αφγανοί πρόσφυγες που εντοπίστηκαν είχαν μαζί τους γαλλικά και κορεατικά διαβατήρια.
Σε αντίστοιχο θέμα γινόταν αναφορά τον περασμένο Νοέμβριο σε δημοσίευμα της «Berliner Morgenpost». Σύμφωνα με αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας είχε ανησυχήσει από τα νέα που έφταναν από την Ελλάδα για τους πρόσφυγες με πλαστά διαβατήρια. Μάλιστα, όπως τονιζόταν, κάποιοι από αυτούς κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου επιχειρούσαν να βρεθούν σε πτήσεις τσάρτερ που αναχωρούσαν από τα ελληνικά νησιά με προορισμό τη Γερμανία.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος

Τον περασμένο Νοέμβριο η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Europol εξάρθρωσε κύκλωμα που κατασκεύαζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως αποκαλύφθηκε, τα παράνομα εργαστήρια είχαν στηθεί σε Παγκράτι, Νέο Κόσμο, Πατήσια και πλατεία Κολιάτσου. Συνολικά συνελήφθησαν 20 άτομα από την Αλβανία, το Μπανγκλαντές και τη Συρία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, καθένα από τα συγκεκριμένα εργαστήρια είχε παραγωγή περίπου 25 πλαστών εγγράφων την ημέρα. Μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνονταν διαβατήρια διαφόρων κρατών, αστυνομικές ταυτότητες, πιστοποιητικά γέννησης, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τραπεζών, διπλώματα οδήγησης, ακόμα και σφραγίδες θεώρησης εισόδου και εξόδου από το έδαφος Σένγκεν (συνοριακή διέλευση), προκειμένου να αποφεύγονται οι έλεγχοι. Μάλιστα στη Γερμανία εντοπίστηκαν 250 άτομα με πλαστά έγγραφα. Οι παραγγελίες δίνονταν είτε διά ζώσης είτε χρησιμοποιώντας τα social media. Το κόστος δε του κάθε πλαστού εγγράφου κυμαινόταν από 400 έως 5.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς και τα τέσσερα εργαστήρια μαζί εκτελούσαν 3.000 παραγγελίες κάθε μήνα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος της Europol Γκόραν Στάνκοβιτς είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα ήταν για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών σε χώρες της Ευρώπης και όχι για τρομοκρατία. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ασφάλειας Χρήστος Παπαζαφείρης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχαν τροφοδοτηθεί με πλαστά έγγραφα του κυκλώματος και διακινηθεί στην Ευρώπη μέλη του ISIS, κάτι για το οποίο όμως δεν υπήρχαν αποδείξεις.

Μετά τη Γερμανία και οι Βρυξέλλες

Οι συστηματικοί έλεγχοι που άρχισαν να πραγματοποιούνται από τις 12 Νοεμβρίου στα γερμανικά αεροδρόμια σε επιβάτες από την Ελλάδα επεκτάθηκαν και στις Βρυξέλλες, όπως κατήγγειλαν πριν από λίγες ημέρες Έλληνες ευρωβουλευτές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό διασυρμό που συνεχίζεται εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να ελέγξει τα βιομηχανικής κλίμακας κυκλώματα παραγωγής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων στην Ελλάδα».
«Κερδίζει σε αξιοπιστία η Ελλάδα. Μετά τη Γερμανία και το Βέλγιο αγνοεί τη Σένγκεν και μας ελέγχει στις πτήσεις» έγραψε η Σοφία Σακοράφα, ενώ ο Νότης Μαριάς έκανε λόγο για «βελγική καραντίνα στους Έλληνες», καταγγέλλοντας ως παράνομο τον διαβατηριακό έλεγχο.
Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων με επιστολή της προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές εκφράζει την ανησυχία της για τους ελέγχους στα αεροδρόμια. Στην επιστολή τονίζεται η «ξεχωριστή διαδικασία, η οποία δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις, ταλαιπωρία αλλά και ερωτήματα, τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επιβάτες, πλήττοντας καίρια την αξιοπιστία της χώρας και ασφαλώς και την τουριστική διακίνηση». Η ομοσπονδία ζητά από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να αναλάβουν δράση προκειμένου να σταματήσουν οι έλεγχοι. «Με δεδομένο ότι μέσω αυτών των διαδικασιών δημιουργείται η εντύπωση ότι η χώρα μας αντιμετωπίζεται με ένα απροσδιόριστο “ειδικό καθεστώς”, σαν να μη βρισκόταν εντός Συνθήκης Σένγκεν, ζητούμε τη συμβολή σας ώστε το ζήτημα αυτό να τεθεί πιο επιτακτικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σκοπό την άμεση άρση του ανωτέρω καθεστώτος».

Συνάντηση αρχηγών Ελληνικής-Γερμανικής Αστυνομίας

Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια της Γερμανίας σε επιβάτες από την Ελλάδα απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας με τον Γερμανό ομόλογό του Ντίτερ Ρόμαν.
Ο κ. Τσουβάλας υπογράμμισε «την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των ελέγχων προς όφελος των επιβατών, τονίζοντας ιδιαίτερα τον σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή του ενιαίου χώρου Σένγκεν και άρα η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων».
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως κι εμείς, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την αστυνομία αλλά απαιτεί και χρήζει μιας επίσης πολιτικής, αν θέλετε, συνοδείας του όλου θέματος» τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας.
Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η παράταση της παραμονής των Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, και αντίστοιχα των Γερμανών αστυνομικών στα αεροδρόμια όπου έχει προαποφασιστεί, και επιπλέον η αποστολή Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια του Βερολίνου και του Ντίσελντορφ.
Επίσης, θεωρείται απαραίτητη η παρουσία Έλληνα αξιωματικού ως συντονιστή-σημείου επαφής στο Αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, στο Πότσνταμ, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων της παράνομης διακίνησης ατόμων και της παράνομης μετανάστευσης.