Μαίνεται ο πόλεμος για το ωράριο των καταστημάτων - Free Sunday
Μαίνεται ο πόλεμος για το ωράριο των καταστημάτων

Μαίνεται ο πόλεμος για το ωράριο των καταστημάτων

 

Νέο «μέτωπο» με τα καταστήματα φαίνεται ότι ανοίγει με αφορμή τη λειτουργία τους κατά τις τρεις Κυριακές της εορταστικής περιόδου, αλλά και λόγω του ζητήματος της αργίας της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων.

ΣΕΛΠΕ «καλεί» ΕΛ.ΑΣ.

Το νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» του ωραρίου των καταστημάτων προκλήθηκε από ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας για να αποτραπούν επεισοδιακές σκηνές, όπως αυτές που καταγράφηκαν τις προηγούμενες Κυριακές που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΛΠΕ σημείωσε ότι «σε μια ύστατη προσπάθεια από πλευράς του συνδέσμου μας αποφυγής γεγονότων παρόμοιων με αυτά της Κυριακής 5/11/2017, καθώς και προηγούμενων Κυριακών, που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και που είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών και σωματικών βλαβών, προπηλακισμών, εξυβρίσεων και προσβολών ιδιοκτησίας και προσωπικότητας, απευθύνουμε έκκληση και καλούμε την ελληνική πολιτεία όπως ανταποκριθεί στο στοιχειώδες καθήκον της που σχετίζεται με τη διαφύλαξη της άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής των Ελλήνων πολιτών» και κατέληξε τονίζοντας ότι «επειδή μέλημα όλων είναι η τήρηση της έννομης τάξης και η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, αιτούμεθα από την ελληνική πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να περιφρουρηθεί η τάξη και να διασφαλιστεί ήρεμο κλίμα στην αγορά τις επόμενες Κυριακές 17-24-31/12/2017, καθώς και 14/1/2018, όπου επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, προς όφελος των πολιτών, της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου».

Σφοδρή αντίδραση Κορκίδη

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «θεωρώ τουλάχιστον “επιπόλαιο” το αίτημα κάποιων ανεύθυνων “εκπροσώπων” να ζητήσουν τη προστασία της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Προκαλούν χωρίς λόγο και αιτία, εκτός βεβαίως εάν περιμένουν κοσμοσυρροή πελατών και χρειάζονται την αστυνομία να τους βάλει σε σειρά και τάξη. Για να τους καθησυχάσω, πάντως, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 51% των καταναλωτών προτιμούν για χριστουγεννιάτικες αγορές τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ενώ οι πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα εκτιμάται ότι θα έχουν πτωτική κίνηση φέτος τις γιορτές σε 17% από το 25% πέρυσι». Σημειώνεται ότι ήδη η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις «εορταστικές» Κυριακές σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν τις τρεις Κυριακές των εορτών που τα καταστήματα έχουν το δικαίωμα να είναι ανοιχτά (17 και 24 και 31 Δεκεμβρίου) θα αμειφθούν κατά τις κείμενες διατάξεις με προσαύξηση 75% της προβλεπόμενης για τις ώρες που δούλεψαν αμοιβής τους. Σε ό,τι αφορά το ρεπό τους, δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν και όχι τη μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο».

«Μάχη» και για τα Χριστούγεννα

Ένα δεύτερο «μέτωπο» που έχει ανοίξει κατά την εορταστική περίοδο αφορά την εθιμοτυπική αργία της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων (26/12), καθώς πληροφορίες ήθελαν μεγάλο εμπορικό κέντρο να επιδιώκει να λειτουργήσουν κανονικά την ημέρα εκείνη τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε αυτό, κάνοντας μάλιστα αναφορά στο έθιμο του «Boxing Day», δηλαδή της ημέρας που πακετάρονται τα δώρα της Πρωτοχρονιάς, όπως τουλάχιστον σημείωσε η ΕΣΕΕ. Στο θέμα παρενέβη η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη καθόρισε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας την 26η Δεκεμβρίου «για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές», προσθέτοντας ότι η κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων. Με βάση και την απόφαση αυτή του υπουργείου Εργασίας, κλειστά θα είναι τα καταστήματα την ημέρα των Χριστουγέννων και στις 26 Δεκεμβρίου, τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018 και την Τρίτη 2 του μήνα, ενώ κάποιες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες έχουν ανακοινώσει ότι τα καταστήματά τους θα είναι κλειστά και στις 6 Ιανουαρίου 2018.