Νέος πόλεμος για το άσυλο - Free Sunday
Νέος πόλεμος για το άσυλο

Νέος πόλεμος για το άσυλο

 

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί η ανομία στα πανεπιστήμια. Μετά και τα νέα περιστατικά βίας εντός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, ξέσπασε νέα κόντρα μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με αιχμή το θέμα του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Εν τω μεταξύ, μετά και τη γνωστοποίηση από την αστυνομία της σύλληψης ατόμων για ληστείες στην Πανεπιστημιούπολη, το υπουργείο ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής που θα «ελέγχει» μεταξύ άλλων και θέματα παραβατικότητας.

Άνδρο ανομίας τα πανεπιστήμια

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι ληστείες και οι κλοπές στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, σύμφωνα με καθηγητές και φοιτητές. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει στην ανοιχτή του επιστολή προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης: «Είναι κοινό μυστικό ότι ομάδες παραβατικών μπαινοβγαίνουν στην κεντρική φοιτητική εστία επί της οδού Ούλωφ Πάλμε και μέσω αυτής έχουν διαρρήξει τρεις φορές το συστεγαζόμενο πανεπιστημιακό γυμναστήριο-κολυμβητήριο. Προσωπικά είμαι από τους τυχερούς, αφού το γραφείο μου στον 9ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής έχει διαρρηχθεί μόνο μία φορά. Και μόνο μία φορά μου έσπασαν το αυτοκίνητο με την ασήμαντη […] απώλεια ενός λάπτοπ».
Στην επιστολή του ο κ. Στεφανίδης αναφέρεται και στην επίθεση που δέχτηκε από τους ίδιους αγνώστους οι οποίοι μία ημέρα πριν είχαν μαχαιρώσει και ληστέψει μεταπτυχιακό φοιτητή της Φαρμακευτικής Σχολής. «Στις 25 Ιανουαρίου, περί τις 4.30 μ.μ., οι ίδιοι τρεις τραμπούκοι (;) με ένα μπουλντόγκ με προπηλακίζουν σκαιά και με καθυβρίζουν όταν τους ζητώ να φύγουν από το πανεπιστημιακό γήπεδο του τένις, το οποίο ρύπαιναν. Οι δύο συνάδελφοι φύλακες που προσέτρεξαν από το παρακείμενο πανεπιστημιακό γυμναστήριο με έσωσαν από τα χειρότερα. Αναφέρομαι σε προσωπικά παραδείγματα, ώστε να μην τολμήσει κανείς να τα αμφισβητήσει. Γνωρίζετε όμως ότι σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι έχουν ανάλογες οδυνηρές εμπειρίες. Προσερχόμεθα πλέον στην εργασία μας, ειδικά τις βραδινές ώρες, με φόβο αλλά και με ντροπή. Και ας μην αναφερθώ στα απίστευτα συμβάντα κλοπής ολόκληρης της στέγης της νέας βιβλιοθήκης ή των μεταλλικών στοιχείων από τους στύλους φωτισμού από Ρομά (;), με αποτέλεσμα να βρίσκεται χρόνια τώρα σε εγκληματικό σκοτάδι η Πανεπιστημιούπολη, το δάσος της οποίας, ειρήσθω εν παρόδω, απολαμβάνουν και εκατοντάδες περίοικοι».

Κ. Μητσοτάκης: «Ο νόμος για το άσυλο θα αλλάξει»

Τα τελευταία γεγονότα πυροδότησαν εκ νέου την κόντρα Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Γαβρόγλου για την ανομία στα ΑΕΙ. Ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΕΚΠΑ επανέλαβε την πρόθεσή του να αλλάξει το καθεστώς του ασύλου, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Περνούσα, σήμερα, μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και σταμάτησα για να δω αυτή την απαράδεκτη εικόνα κατάληψης δημοσίου χώρου από μικροπωλητές. Οι οποίοι, σε πρώτη ευκαιρία, βρίσκουν πάντα καταφύγιο εντός του χώρου του πανεπιστημίου για να αποφύγουν την ενδεχόμενη σύλληψη. Αυτή δεν είναι εικόνα δημόσιου πανεπιστημίου. Ούτε μπορεί το άσυλο να καταστρατηγείται, με τέτοιον τρόπο, για να καλύπτει όλου του είδους τις παράνομες, τις έκνομες συμπεριφορές. Για άλλη μια φορά θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική μου δέσμευση ότι θα αλλάξει το καθεστώς του ασύλου. Έτσι ώστε να μπορεί η αστυνομία αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει και εντός του πανεπιστημίου, όποτε εντοπίζεται οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά».
«Αυτή η εμμονή του κ. Μητσοτάκη με το άσυλο φαίνεται πλέον ότι παίρνει τη μορφή πολιτικού αυτισμού» ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας. «Ο κ. Μητσοτάκης για περισσότερα από δέκα χρόνια δεν έχει περάσει ούτε από την οδό Πατησίων ούτε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Αλλιώς, θα είχε ξαναδεί τους μικροπωλητές. Τα πεζοδρόμια, γενικώς και ειδικώς, δεν προστατεύονται από το άσυλο. Το επιτελείο του καλό είναι να τον ενημερώσει» κατέληγε η ανακοίνωση.

Σύγκλητος ΕΚΠΑ: «Ευθύνη της πολιτείας η προάσπιση των ΑΕΙ»

Στην πολιτεία για τη βία στην Πανεπιστημιούπολη ρίχνει την ευθύνη η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, «το προσωπικό φύλαξης του πανεπιστημίου δεν αποτελεί μηχανισμό καταστολής και δεν έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η προάσπιση του χώρου του πανεπιστημίου από παραβατικές ενέργειες δεν είναι ευθύνη των μελών ΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών, αλλά ευθύνη και έργο της πολιτείας, η οποία με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό οφείλει να διατηρήσει την ασφάλεια γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς χώρους». Επίθεση προς την πολιτεία εξαπέλυσε και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), κάνοντας λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των ιδεοληπτικών εμμονών και μιας παρωχημένης αντίληψης που διακατέχει την κυβέρνηση για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, τα οποία δεν της επιτρέπουν να κατανοήσει και συνεπώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δράσης εγκληματικών αλλά και τραμπούκικων ομάδων στους χώρους των πανεπιστημίων» ανέφερε η ανακοίνωση των πανεπιστημιακών.

Δωδεκαμελής επιτροπή για τη φύλαξη των ΑΕΙ

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη συγκρότηση δωδεκαμελούς επιτροπής υπό τον καθηγητή και βουλευτή Νίκο Παρασκευόπουλο, η οποία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων θα εξετάσει και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ειρήνη και την παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ. Στην επιτροπή εντάχθηκαν μεταξύ άλλων πανεπιστημιακοί, μία κλινική ψυχολόγος, ο αντεισαγγελέας εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και η αστυνόμος Α΄ της διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας Ζωή Τζήκα. Η επιτροπή θα μπορεί να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις-αυτοψίες στους χώρους των ΑΕΙ, μετά από άδεια της συγκλήτου, καθώς και να οργανώνει ευρύτερες συζητήσεις αρμόδιων προσώπων.
«Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα, αντί για τη συγκρότηση μίας ακόμη επιτροπής, θα τροποποιούσε την προβληματική ρύθμιση που νομοθέτησε για το άσυλο» ήταν η απάντηση της Νίκης Κεραμέως, τομεάρχου Παιδείας της ΝΔ. Αναφερόμενη στην επιτροπή, η κ. Κεραμέως σχολίασε και την τοποθέτηση του κ. Παρασκευόπουλου: «Η αντίδραση του υπουργού Παιδείας στην κατάσταση διαρκώς διογκούμενης ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρας, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για εγκληματικά επεισόδια στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, είναι η συγκρότηση ακόμη μιας επιτροπής. Μιας επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, την ειρήνη και την παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ, επικεφαλής μάλιστα της οποίας τέθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, κ. Παρασκευόπουλος, γνωστός για τον περίφημο νόμο του που αποφυλάκισε χιλιάδες βαρυποινίτες».

ΠΟΣΔΕΠ κατά κυβέρνησης για «επιλεκτική εφαρμογή» αποφάσεων του ΣτΕ

Με αφορμή τις εξαγγελίες του Πάνου Καμμένου ότι εντός του 2018 θα γίνει η επιστροφή τόσο στα εν ενεργεία όσο και στα εν αποστρατεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων πολύ μεγάλου ποσοστού του υπολοίπου 50% των αναδρομικών τους σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η ΠΟΣΔΕΠ επιτίθεται στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για επιλεκτική συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών υπενθυμίζει ότι το ΣτΕ έχει κρίνει επίσης αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών των πανεπιστημιακών και ότι οι μισθοί τους οφείλουν να αποκατασταθούν στα επίπεδα προ του 2012. «Να υπενθυμίσουμε ότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές πλήρωσαν πολύ βαρύ τίμημα για την οικονομική κρίση, υφιστάμενοι οριζόντιες περικοπές που άγγιξαν το 40%, ενώ παράλληλα δεν συμμετείχαν στις αυξήσεις των άλλων ειδικών μισθολογίων την περίοδο της οικονομικής ευμάρειας» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση ενός νέου μισθολογίου (ν. 4472/2017) με το οποίο μας εμπαίζει, καθώς δεν αποκαθιστά ούτε στο ελάχιστο τις αποδοχές στα επίπεδα προ του 2012, αλλά επιπλέον μειώνει τις καθαρές αποδοχές των πανεπιστημιακών. Αποτέλεσμα της συνεχούς αυτής μισθολογικής υποβάθμισης είναι οι μισθοί των πανεπιστημιακών να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που δεν συνάδουν με τα υψηλά προσόντα, τα ειδικά καθήκοντα και το έργο που επιτελούν» σημειώνεται. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ δηλώνει ότι «θα κλιμακώσει τις ενέργειές της σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, για να αναγκάσει την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».