Δέκα χρόνια… καπνός - Free Sunday
Δέκα χρόνια… καπνός

Δέκα χρόνια… καπνός

 

Με αφαίρεση ακόμα και του διπλώματος για έναν μήνα και πρόστιμο που φτάνει τα 1.500 ευρώ θα τιμωρούνται οι οδηγοί οχημάτων στην περίπτωση που εντοπιστούν να καπνίζουν ενώ μέσα στο αυτοκίνητο επιβαίνει ανήλικο παιδί κάτω των 12 ετών. Αυτό και πολλά άλλα τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει η νέα, βελτιωμένη εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σημειώνεται ότι η σχετική εγκύκλιος δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου, ημέρα που το υπουργείο Υγείας συμπλήρωσε 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Δέκα χρόνια αντικαπνιστικός νόμος

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνεται μία δεκαετία από την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου, που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά. Πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας χαρακτήριζε αρκετά κακή τη συμμόρφωση της Ελλάδας για χώρους χωρίς καπνό, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός «παραδεχόταν» στην Ολομέλεια της Βουλής ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται. «Αυτό που χρειάζεται να δώσουμε είναι την αίσθηση ότι κάνουμε επανεκκίνηση. Ένα restart σε ένα τοπίο βαλτωμένο για πολλά χρόνια» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Στην εγκύκλιο, που στην ουσία μάς υπενθυμίζει ότι υπάρχει ο αντικαπνιστικός νόμος, ο κ. Ξανθός ζητά από τους αρμόδιους φορείς να τηρηθεί αυστηρά, ενώ τα πρόστιμα προβλέπονται υψηλά για όσους δεν τηρήσουν τους κανονισμούς.

Χώροι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει ρητά τους χώρους στους οποίους δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, κλειστό ή στεγασμένο, που χρησιμοποιείται για την παροχή εργασίας. Στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το κράτος, οργανισμοί και άλλα ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ.).
Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Επίσης, σε όλους τους χώρους όπου παρέχεται εκπαίδευση (σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια), καθώς και σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοιχτοί σε τουλάχιστον δύο πλευρές.
Επιπλέον, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στα παντός είδους κυλικεία, στους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, με εξαίρεση τους χώρους ειδικά για καπνιστές, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί.
Από τις αντικαπνιστικές διατάξεις εξαιρούνται τα καζίνα και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και τα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια. Στους χώρους αυτούς μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 1/2 του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Όσοι εντοπιστούν να καπνίζουν στα αυτοκίνητά τους, ενώ σε αυτά επιβαίνουν και ανήλικοι κάτω των 12 ετών, θα πληρώνουν 1.500 ευρώ, ανεξάρτητα αν ο παραβάτης είναι ο οδηγός ή όχι.
Στους οδηγούς επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Στην περίπτωση που ο παραβάτης οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης το πρόστιμο διπλασιάζεται.
Όσοι καπνίζουν σε χώρους όπου απαγορεύεται επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπ’ όψιν τυχόν υποτροπής.
Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
Επιπλέον, σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή «ανέχονται» παραβίαση της σχετικής διάταξης προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ενώ σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου για τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπ’ όψιν τυχόν υποτροπής.
Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Το υπουργείο ζητά τη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων φορέων

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας καλεί την αστυνομία, την τοπική αυτοδιοίκηση - δημοτική αστυνομία και υπηρεσίες της κάθε περιφέρειας, το λιμενικό σώμα και τους επιθεωρητές Υγείας να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για να διαπιστώσουν τυχόν παραβάσεις. Στη συνέχεια, ο Τομέας Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). θα διερευνά τις σχετικές καταγγελίες και θα επιβάλλει τα οριζόμενα πρόστιμα.
«Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η επακόλουθη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης των προϊόντων καπνού, όπου όλοι θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, αποτελεί συλλογικό στόχο, που απαιτεί –πέραν του ελέγχου–, από όλους ανεξαιρέτως, αφοσίωση και επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης» τονίζεται στην εγκύκλιο.