Πολεμική ατμόσφαιρα στις συγκοινωνίες - Free Sunday
Πολεμική ατμόσφαιρα στις συγκοινωνίες

Πολεμική ατμόσφαιρα στις συγκοινωνίες

 

Καταγγελίες-βόμβες κατά κυκλωμάτων που δρούσαν στους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και, όπως ανέφερε, σαμποτάριζαν το έργο των οργανισμών αυτών έκανε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οι καταγγελίες του κ. Σπίρτζη έφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, τη σφοδρή αντίδραση συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων, με την κατάσταση να… μυρίζει μπαρούτι στον χώρο των συγκοινωνιών.

«Φύσηξε βοριάς και… αρρώσταιναν τα λεωφορεία»

Ο κ. Σπίρτζης χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις στην επιτροπή της Βουλής, καθώς, επικαλούμενος πόρισμα της ΟΣΥ Α.Ε., ανέφερε ότι οι βλάβες στα λεωφορεία έφτασαν το τελευταίο διάστημα τις 230 από 100 την ημέρα και ενώ υπάρχουν ανταλλακτικά και λιπαντικά, η διοίκηση δέχεται κριτική για ανυπαρξία ανταλλακτικών. Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «αποδεικνύεται πως σε λεωφορεία που έβγαιναν εκτός κυκλοφορίας υπήρχε σαμποτάζ από μέσα. Δηλαδή χτύπημα με σφυρί στα τακάκια ενός λεωφορείου», προσθέτοντας ότι το κύκλωμα δεν επέτρεπε ούτε τη συντήρηση των οχημάτων. Μάλιστα, σε έντονα ειρωνικό ύφος, ο υπουργός Υποδομών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ξαφνικά φύσηξε βοριάς και αρρώσταιναν τα λεωφορεία», για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ότι «υπάρχουν κυκλώματα που σαμποτάρουν τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Πρώτη φορά το ακούτε;», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις θα ακολουθήσει η δικαστική διαδικασία.

Χειρότερα στη Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στον ΟΑΣΘ, ο υπουργός Υποδομών παρουσίασε μια ακόμα χειρότερη εικόνα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε μόνο μια παλαιοκομματική λογική με συγκεκριμένες γκρίζες ζώνες που επέτρεπε την ύπαρξη κυκλωμάτων πλαστών εισιτηρίων ή άλλων συνδικαλιστών για να υπάρχουν οι πολιτικοί στρατοί στις αστικές συγκοινωνίες, είχαμε ένα κεντρικό σύστημα πολιτικού στρατού πάνω από 2.500 εργαζομένων, με κόστος πολλαπλάσιο από της Αθήνας, που συντηρούσε και πάρα πολλές εταιρείες γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες για πολλές δεκαετίες», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΟΑΣΘ έπρεπε το ελληνικό Δημόσιο να την έχει πάρει πριν από το 2000. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού που είχε ως στόχο την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, στον οποίο όμως βρέθηκαν μόλις… 700 ευρώ αντί για 38 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε, όπως είπε, να έχει. «Έπρεπε να έχουμε 38 εκατ. που θα τοκίζονταν για να ανανεώνεται ο στόλος, κάποιοι τα πήραν αυτά τα χρήματα και ο θεός ξέρει πού πήγαν».

Σκληρή κόντρα με τους συνδικαλιστές

Όπως είναι φυσικό, οι καταγγελίες του κ. Σπίρτζη προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές, με τον πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ Λεωνίδα Σκούλο να απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι «ο πολιτικός απατεώνας κ. Σπίρτζης για μία ακόμη φορά ξαναχτύπησε. Κατηγορεί τους εργαζόμενους για πράγματα για τα οποία την ευθύνη την έχει ο ίδιος. Πρέπει να έρθει η εισαγγελία να κάνει παρέμβαση, έτσι ώστε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου των τεχνικών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ Απόστολος Ραφτόπουλος δήλωσε στον Real FM ότι αν και το πόρισμα φαίνεται να είχε βγει τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός αποφάσισε να μιλήσει γι’ αυτό μόλις τώρα, ενώ όλους αυτούς τους μήνες δεν απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον κ. Ραφτόπουλο, ο υπουργός ενοχλείται για πολιτικούς λόγους, επειδή οι εργαζόμενοι μιλούν στα ΜΜΕ για την κατάσταση στις συγκοινωνίες.

Παράλληλα, απαντώντας στις καταγγελίες για σαμποτάζ, ο κ. Ραφτόπουλος είπε πως ποτέ εργαζόμενος δεν έχει πιαστεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, σημείωσε, λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών, οι τεχνικοί πολλές φορές αναγκάζονται να αφαιρούν ανταλλακτικά από λεωφορεία με πολλές βλάβες για να τα τοποθετήσουν σε λεωφορεία με λιγότερες βλάβες, ώστε αυτά να βγουν στους δρόμους, και υποστήριξε ότι οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι πραγματικές, καθώς η διοίκηση της ΟΣΥ παραγγέλνει πολύ λιγότερα απ’ όσα χρειάζονται.

Ξεπαγώνει η εκκαθάριση εν λειτουργία του ΟΑΣΘ

Εν τω μεταξύ, το ΣτΕ την περασμένη Τετάρτη απέρριψε την αίτηση πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ για πάγωμα της διαδικασίας εκκαθάρισης εν λειτουργία του οργανισμού. Το καλοκαίρι του 2017 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης και άλλα τρία άτομα του παλαιού διοικητικού συμβουλίου, κατέθεσαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του νόμου 4482/2017, με τον οποίο, μεταξύ των άλλων, 1) συνιστάται Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019, 2) λύεται η από 30/04/2001 σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΘ και ελληνικού Δημοσίου και 3) διαλύεται και εξαγοράζεται ο ΟΑΣΘ και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Τελικά, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017, εκτιμώντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους. Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ως προς την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μέτοχοι ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ αλλά των πολιτικών δικαστηρίων. Επίσης, σημειώνεται στις δύο αποφάσεις αναστολών ότι η ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι πρώην μέτοχοι ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.