Έτοιμο για λειτουργία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττική - Free Sunday
Έτοιμο για λειτουργία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττική

Έτοιμο για λειτουργία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττική

 

Το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας σε αριθμό φοιτητών θα είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ), το οποίο θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιά.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, με την ονομασία «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις». Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με έντεκα ερωτήσεις-απαντήσεις για το πανεπιστήμιο, κάνει λόγο για «μία εμβληματική πρωτοβουλία, η οποία προκύπτει από την ανάγκη αποκατάστασης της ακαδημαϊκής κανονικότητας στον χώρο των ΑΕΙ». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η ίδρυση του πανεπιστημίου δεν συνιστά μια αλλαγή τύπου σχεδίου Αθηνά, καθώς «όλη η πολιτική του ΥΠΠΕΘ έχει ως στόχο όχι να συρρικνώσει την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά να την ισχυροποιήσει».

26 τμήματα στο ΠΔΑ

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στο πανεπιστήμιο με έδρα το Αιγάλεω θα φοιτούν 24.119 φοιτητές, σε 26 τμήματα από τις πέντε σχολές: Μηχανικών, Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας και Επιστημών Τροφίμων. Τα νέα τμήματα θα συμπεριληφθούν στο νέο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νέο πανεπιστήμιο «κληρονομεί» από τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά 60 θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια, ενώ σε βάθος πενταετίας θα προσληφθούν 2.000 διδάκτορες. Μάλιστα, για το ΠΔΑ υπάρχει έκτακτη ενίσχυση 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό και των δύο ΤΕΙ που απορροφά.

Τι θα ισχύσει για τους φοιτητές και τους πτυχιούχους

Οι νυν φοιτητές έχουν το δικαίωμα της επιλογής να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του τμήματος ΤΕΙ ή του νέου πανεπιστημιακού τμήματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπερβεί το έκτο έτος σπουδών (ν+2). Στην αντίθετη περίπτωση, υποχρεούνται να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του τμήματος ΤΕΙ. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί από τα ίδια τμήματα μέσω αντιστοιχίσεων μαθημάτων και μεταβατικών διατάξεων.
Τα προπτυχιακά μαθήματα τμημάτων των συγχωνευόμενων ΤΕΙ θα συνεχιστούν σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών έως την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, ενώ τα αντίστοιχα προπτυχιακά του πανεπιστημίου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Επιπλέον, θα γίνει αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των τμημάτων των ΤΕΙ με μαθήματα του προγράμματος σπουδών των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Παιδείας, «τόσο οι παλιοί απόφοιτοι όσο και αυτοί που θα προκύψουν από το ΠΔΑ διαθέτουν πτυχίο επιπέδου 6 με 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και 8 εξάμηνα φοίτησης. Οι παλιοί πτυχιούχοι διαθέτουν πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης που θα συνεχίσουν να παρέχονται από άλλα ΤΕΙ της χώρας, μια και η πολιτική του υπουργείου δεν είναι να “πανεπιστημιοποιήσει” όλα τα ΤΕΙ της χώρας». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται αντιδράσεις από πτυχιούχους των δύο ΤΕΙ, καθώς για να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε πανεπιστημιακό, όπως θα δίνεται στους νυν φοιτητές, θα πρέπει να το κάνουν με τη χρήση ειδικών κατατακτήριων εξετάσεων.

Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών θα συνεχιστούν έως την ολοκλήρωσή τους από τους εγγεγραμμένους φοιτητές και στους αποφοίτους τους θα απονεμηθεί μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης τμήματος ΤΕΙ.
Στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων δεν θα υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή, καθώς θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά των παλιών αποφοίτων.
Σχετικά με το προσωπικό των δύο ΤΕΙ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τα μέλη ΔΕΠ των συγχωνευόμενων ΤΕΙ αποκτούν τους ακαδημαϊκούς τίτλους των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κατ’ αντιστοίχιση των κατεχόμενων θέσεων (α΄ βαθμίδας, αναπληρωτές, επίκουροι, υπηρετούντες λέκτορες) και υποβάλλονται στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών ΔΕΠ πανεπιστημίων.

Αλλαγές στις μετεγγραφές

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων αλλαγές στις μετεγγραφές και καθιέρωση ενιαίου αριθμού εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο διευκολύνει τις μετεγγραφές φοιτητών που έχουν αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη και η οικογένειά τους αδυνατεί να συντηρεί δύο κατοικίες. Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό χάνουν οι φοιτητές οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, οι φοιτητές στους οποίους έχει χορηγηθεί ήδη μετεγγραφή, όσοι έχουν διακόψει τις σπουδές τους, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υγείας, και όσοι εισήχθησαν στην ανώτατη εκπαίδευση με ευνοϊκές διατάξεις.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «καθιερώνεται ενιαίος αριθμός εκπαίδευσης για κάθε πολίτη που έχει εισαχθεί σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης στη χώρα και αντικαθιστά τους ισχύοντες αριθμούς μητρώου που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης». Με αυτόν τον τρόπο «καθίσταται εφικτή αφενός η παρακολούθηση της σχολικής διαρροής και ως εκ τούτου διευκολύνεται η εκπόνηση δημόσιων πολιτικών για την αποτροπή της, αφετέρου το οικείο πληροφοριακό σύστημα, όταν διασυνδεθεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα (π.χ. με το σύστημα “Εργάνη”), θα μπορεί να αποδίδει ανώνυμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, καθώς και τη μαθητική και ακαδημαϊκή διαδρομή τους».

Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο καθιερώνει τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση των νηπίων ηλικίας 4 και 5 ετών. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους εργαζόμενους σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς εκτιμούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, αφού τα τετράχρονα παιδιά θα πρέπει να φοιτούν στο νηπιαγωγείο και όχι σε παιδικούς σταθμούς, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, εντός του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη Γ΄ Λυκείου. Συγκεκριμένα, ορίζουν ότι για τις απολυτήριες εξετάσεις των γενικών λυκείων τα εξεταζόμενα μαθήματα μειώνονται σε τέσσερα και θα είναι τα εξής: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία. Η αξιολόγηση των μαθητών στο λύκειο θα γίνεται με ένα ωριαίο διαγώνισμα το τετράμηνο και εφόσον έχει προηγηθεί προειδοποίηση των μαθητών στο τελευταίο μάθημα της ενότητας.

Επιπλέον, παρατείνεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους η προθεσμία για τον καθορισμό, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στην πρόσβαση των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το ειδικό ποσοστό θέσεων στα ΑΕΙ να αυξάνεται από 1% σε 5%.