Εργατικοί Έλληνες με μισθό κάτω των 500 ευρώ - Free Sunday
Εργατικοί  Έλληνες με μισθό κάτω των 500 ευρώ

Εργατικοί Έλληνες με μισθό κάτω των 500 ευρώ

 

Πρωταθλητισμό στο ωράριο κάνουν οι Έλληνες, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της Ευρώπης με τις περισσότερες ώρες εργασίας.

Πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποδεικνύει ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν είναι «τεμπέληδες» αλλά καταγράφουν ρεκόρ στις εργατοώρες. Την ίδια ώρα έρευνα στην Περιφέρεια Αττικής έδειξε ότι το 57% των εργαζομένων προσλαμβάνεται με μερική απασχόληση.

Προβάδισμα για τους Έλληνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος Έλληνας δουλεύει 2.035 ώρες τον χρόνο, περίπου 70 ώρες περισσότερο σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την καταγραφή της εργασίας σε 35 μέλη του ΟΟΣΑ από τον δυτικό κόσμο, δηλαδή από τα πιο προηγμένα σε οικονομικούς όρους κράτη.
Πάντως, οι αριθμοί κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί είναι, αφού στην Ελλάδα το 11% της εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Ωστόσο, τα σκήπτρα στο συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς κρατά η Ολλανδία με 37,7% και ακολουθεί η Ελβετία με 27%.
Όσο για τους αυτοαπασχολούμενους, στην Ελλάδα ανέρχονται στο 34,1% της συνολικής εργασιακής απασχόλησης, με τη χώρα μας να είναι στη δεύτερη θέση, πίσω από την Κολομβία, όπου η αυτοαπασχόληση φτάνει στο 51,3%.

Πρώτη σε παραγωγή η Γερμανία

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ακόμη ότι η Γερμανία είναι πρώτη σε παραγωγή, με τους εργαζόμενούς της να δουλεύουν 1.680 ώρες το έτος, ξεπερνώντας τους Βρετανούς κατά 27%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη, Γάλλοι, Ολλανδοί και Δανοί εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες τον χρόνο ετησίως. Μάλιστα οι τελευταίοι έχουν παγκοσμίως τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ δεν είναι η μοναδική που καταδεικνύει ότι οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά. Τον περασμένο Δεκέμβριο έρευνα που διεξήχθη για την εργατικότητα των Ευρωπαίων κατέταξε τους Έλληνες στην πρώτη θέση με 39 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Ακολουθούσαν οι Ρώσοι με 38 ώρες, οι Ιρλανδοί και οι Ισλανδοί με 36 ώρες και οι Πορτογάλοι με 35. Τις τελευταίες θέσεις καταλάμβαναν οι Γάλλοι με 28 ώρες την εβδομάδα, οι Νορβηγοί με 27 ώρες και τελευταίοι οι Γερμανοί με 26 ώρες εργασίας.

Ένας στους τέσσερις με μερική απασχόληση

Εν τω μεταξύ, από την έρευνα της εταιρείας Μarc Α.Ε. με τίτλο «Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής» για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), προκύπτει ότι το 57% των προσληφθέντων του τελευταίου χρόνου εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Από αυτή τη μορφή εργασίας πλήττονται περισσότερο οι γυναίκες σε ποσοστό 41% και οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών σε ποσοστό 41,5%.
Αυξητική τάση σημειώνει και η ετεροαπασχόληση. Ειδικότερα, ένας στους τρεις εργαζόμενους (32%) αναφέρει πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν ανταποκρίνεται στην ειδίκευση ή στο αντικείμενο των σπουδών του. Το ποσοστό αυτό καταγράφεται εντονότερο στις γυναίκες (38%) και στους νέους κάτω των 35 ετών (41%).

Εργασία χωρίς ασφάλιση

Η ισχυρή τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων καταδεικνύεται και από την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1/4 όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερείται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. Το 82,7% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Το 10,3% ανέφερε πως ασφαλίζεται αλλά για λιγότερες ώρες, ενώ αυτασφάλιση δήλωσε το 0,8%.
Επιπλέον, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση. Ποσοστό 16% αναφέρει πως έχει ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και το 9,3% εργάζεται ανασφάλιστο.
Όσον αφορά τις ώρες εργασίας, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος υπολογίζεται στις 38 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 43% των εργαζομένων ανέφερε πως έχει αναγκαστεί να εργαστεί και Κυριακές.

Μισθός κάτω από 500 ευρώ

Με μισθό κατώτερο των 500 ευρώ αμείβεται ένας στους πέντε εργαζόμενους, ενώ ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται στα 806 ευρώ. Γυναίκες, νέοι κάτω των 35 ετών και όσοι προσλήφθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες είναι οι μεγάλοι χαμένοι σε ποσοστά 27,8%, 31,5% και 42,1% αντιστοίχως, γεγονός που καταδεικνύει τη σαφή και συνεχή τάση μείωσης των αποδοχών.
Σχετικά με την καταβολή της μισθοδοσίας, τέσσερις στους δέκα αναφέρουν προβλήματα. Μόνο το 57% των εργαζομένων δηλώνει πως λαμβάνει τον μισθό του χωρίς καθυστέρηση, το 33% συνήθως με καθυστέρηση και το 9,3% των εργαζομένων αναφέρει πως η καταβολή του μισθού καθυστερεί πάντα.

Άνεργοι με μειωμένες απαιτήσεις

Σε καθεστώς ανεργίας για περισσότερο από δύο χρόνια δήλωσαν ότι παραμένουν έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα, ενώ το σχετικό επίδομα λαμβάνει ο ένας στους δέκα. Η αναζήτηση εργασίας για έναν στους πέντε γίνεται μέσω του ΟΑΕΔ (20,9%), ενώ έξι στους δέκα αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο πως όσο αυξάνεται ο χρόνος ανεργίας, αλλά και η ηλικιακή κατηγορία των ανέργων, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό όσων αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία με μειωμένες απαιτήσεις.
Η έρευνα διεξήχθη από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και τον εξεταζόμενο πληθυσμό αποτέλεσαν οι μισθωτοί εργαζόμενοι, απασχολούμενοι στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άνεργοι 18-65 ετών, στην περιοχή της Αττικής. Το μέγεθος δείγματος ανήλθε σε 1.501 άτομα, εκ των οποίων 1.001 ήταν εργαζόμενοι και 500 άνεργοι.