Τετράχρονα εν μέσω κόντρας κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης - Free Sunday
Τετράχρονα εν μέσω κόντρας κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης

Τετράχρονα εν μέσω κόντρας κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης

 

Τη νομική οδό αναμένεται να ακολουθήσουν ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΚΕΔΕ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) με αφορμή τη σταδιακή ένταξη των τετράχρονων παιδιών στα νηπιαγωγεία.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει την εν λόγω διάταξη, ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα με ενισχυμένη πλειοψηφία επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΝΔ.

Σε ορισμένους δήμους τα τετράχρονα στα νηπιαγωγεία

Τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης όσο και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας προανήγγειλαν εξερχόμενοι της Βουλής, όπου είχαν συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων, από κοινού προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς κρίνουν ότι είναι αντισυνταγματικό το άρθρο 33 που προβλέπει την υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση στα νηπιαγωγεία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται κατά δήμους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Η διάταξη εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, εφόσον προβλέπεται αρχικά να εφαρμοστεί σε ορισμένους δήμους» δήλωσε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «τινάζεται στον αέρα ο οικογενειακός προγραμματισμός, τορπιλίζεται η ομαλή λειτουργία πετυχημένων δομών και κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργαζομένων. Δεν είμαστε κατά των μεταρρυθμίσεων, αρκεί να έχουν ένα ρεαλιστικό πεδίο εφαρμογής».
Εν τω μεταξύ, σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό ο ΠΑΣΥΒΝ χαρακτηρίζει τη διάταξη «ένα μετέωρο βήμα εκπαιδευτικής πολιτικής, το οποίο παραβλέπει τη διεθνή πρακτική και τα επιστημονικά δεδομένα, θέτει εκτός διαλόγου τις οικογένειες, δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ηλικίας και αποφασίζεται μονομερώς για την εκπλήρωση συνδικαλιστικών αιτημάτων μιας μερίδας εργαζομένων».
Ο σύνδεσμος επικαλείται κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο οποίο αναφέρεται ότι «η μάθηση και η εκπαίδευση δεν αρχίζουν με την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο – αρχίζουν από τη γέννηση». Μάλιστα, τονίζει ότι «σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν υφίσταται η υποχρεωτική φοίτηση για τα τετράχρονα, εκτός του Λουξεμβούργου, ενώ στις ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε.που καταγράφονται ποσοστά σχεδόν καθολικής φοίτησης των παιδιών, σε όλες τις δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, όπως Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, η φοίτηση δεν είναι υποχρεωτική».

Καθησυχάζει ο Γαβρόγλου

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι όχι μόνο δεν θα συρρικνωθεί ο αριθμός των παιδικών σταθμών αλλά θα αυξηθεί. «Εγώ σας προκαλώ να φέρετε τους αριθμούς, γιατί οι δικοί μας αριθμοί λένε ότι αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση των παιδικών σταθμών» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Γαβρόγλου. «Σήμερα μένουν χιλιάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που τόσο καιρό προκαλώ και την ΚΕΔΕ και άλλους να μας κοινοποιήσουν τα στοιχεία τους για τις άδειες θέσεις» πρόσθεσε.
Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας ως απάντηση σε ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ, οι γεννήσεις παιδιών από 1 έως 4 ετών ανέρχονται στις 276.894, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 (79.229 στους παιδικούς σταθμούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1-4 ετών.
«Πόσο πιο “εκκωφαντικά” πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας αλλά, αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΟΕ: Η ΚΕΔΕ παραπληροφορεί

Ως ιστορικής σημασίας κατάκτηση για τον κλάδο χαρακτήρισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο νηπιαγωγείο. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι παράγει αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα ζωή τους. Η ερευνητική βιβλιογραφία καταδεικνύει ότι το νηπιαγωγείο επηρεάζει θετικά την προσωπική, κοινωνική και μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών».
Παράλληλα, η ΔΟΕ και στις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε στρέφεται εναντίον της ΚΕΔΕ και όσων εξέφρασαν αντιρρήσεις. «Δυστυχώς, η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο δημόσιο νηπιαγωγείο συναντά την αντίδραση της ΚΕΔΕ, που παραπληροφορεί, επιχειρεί να τρομοκρατήσει και απειλεί ευθέως τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, κάνοντας λόγο για κλείσιμο δομών και απολύσεις εργαζομένων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Απέναντι σε αυτόν τον αγώνα σκληροί πολέμιοι ήταν και θα συνεχίσουν, δυστυχώς, να είναι όσοι επέλεξαν να στοιχηθούν πίσω από τη διεκδίκηση της ΚΕΔΕ για εκχώρηση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους δήμους, προσπαθώντας με ψεύδη και κατασυκοφάντηση του παιδαγωγικού έργου των νηπιαγωγών να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι η επένδυση στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών μας είναι, το λιγότερο, κατακριτέα».

Συντονιστικό Νηπιαγωγών: Οργανωμένη επίθεση κατά του κλάδου μας

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη ΔΟΕ κινείται και η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών, μέσω της οποίας γίνεται λόγος για αναληθή και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται προκειμένου να μην εφαρμοστεί η διάταξη, ενώ εκπρόσωποι του Συντονιστικού αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη: «Δηλώνουμε πως επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας για συκοφαντίες μέσω των οποίων αμφισβητείται η επιστημονικότητά μας και δυσφημίζεται η δουλειά μας, μέσω της οποίας έχουμε καθιερωθεί σαν κλάδος στη συνείδηση των γονέων και της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους απέναντί μας αλλά και απέναντι στον θεσμό του νηπιαγωγείου».
Παράλληλα και οι νηπιαγωγοί στρέφονται κατά ορισμένων δήμων: «Δήμαρχοι και οικονομικά συμφέροντα θέλουν το δημόσιο σχολείο στα χέρια τους. Εδώ και καιρό με ανακοινώσεις και αποφάσεις συνεδρίων επιμένουν πως θα πρέπει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση να περάσει στους δήμους. Γιατί; Γιατί γι’ αυτούς η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα. Φαντάζονται το σχολείο να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αφήνοντας κέρδη στα ταμεία τους. Οι πελάτες είναι οι γονείς, που για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Χρησιμοποιούν τον κλάδο των βρεφονηπιοκόμων απειλώντας τους πως αν εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο, θα κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί και θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια!».