Νεοναζιστική τρομοκρατία made in Greece - Free Sunday
Νεοναζιστική τρομοκρατία made in Greece

Νεοναζιστική τρομοκρατία made in Greece

 

Το ανατριχιαστικό πρόσωπο των νεοφασιστικών/νεοναζιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά, μετά την τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας στο σύνολο της επικράτειας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη έντεκα ατόμων τα οποία φέρονται να αποτελούν το ντόπιο παρακλάδι μίας από τις πλέον διαβόητες νεοναζιστικές οργανώσεις, τη βρετανική Combat 18.

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής ήρθε ως αποτέλεσμα μιας σειράς βανδαλισμών σε μνημεία με ιδιαίτερο συμβολισμό και επιθέσεων κατά μεταναστών, κοινωνικών στεκιών, αλλά και Ρομά, και κατέληξε στην πρώτη φάση της εξάρθρωσης της οργάνωσης Combat 18 Hellas, με τα μέλη της να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, όπως και τα πιο «διάσημα» και «μεγαλύτερα» αδέλφια τους, τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Έντεκα συλλήψεις και πλούσιο υλικό

Όπως προαναφέρθηκε, η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας άρχισε το πρωί της 6ης Μαρτίου και η ολοκλήρωσή της έβγαλε λαβράκι, καθώς συνελήφθησαν έντεκα άτομα τα οποία φέρονται να σχετίζονται με τη νεοναζιστική οργάνωση Combat 18 Hellas και την αδελφή οργάνωση Αυτόνομοι Μαίανδροι Εθνικιστές (ΑΜΕ), οι οποίες φέρονται (και κατά τα λεγόμενα των ίδιων των μελών τους στο διαδίκτυο, διέπραξαν) να έχουν συμμετάσχει από το 2015, οπότε πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους, σε περισσότερες από 30 ενέργειες τρομοκρατικού χαρακτήρα, όπως εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αναρχικών και κοινωνικές δομές, βεβηλώσεις και καταστροφές εβραϊκών μνημείων, συμμετοχή σε επεισόδια με Ρομά στο Μενίδι, και πρώτα και πάνω απ’ όλα στη βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, ο οποίος φαίνεται ότι αποτελεί κάρφος στον οφθαλμό των απανταχού νεοναζί στην Ελλάδα.
Μαζί με τις συλλήψεις, η αστυνομία συγκέντρωσε και μπόλικο υλικό που «φωνάζει» σχετικά με την ιδεολογία των μελών της οργάνωσης: στιλέτα των Ες-Ες, ναζιστικές σημαίες και σύμβολα, βιβλία για τον Χίτλερ, μαχαίρια, ρόπαλα, σιδερογροθιές, μαζί με εξοπλισμό που δείχνει ότι η οργάνωση είχε διευρύνει τους στόχους της. Γκαζάκια, κροτίδες, βόμβες μολότοφ και, κυρίως, πενήντα κιλά νιτρικής αμμωνίας, η οποία χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή της εκρηκτικής ύλης ANFO, όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ότι η οργάνωση επιδίωκε να «αναβαθμίσει» τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και βομβιστικές επιθέσεις.

Βαρύ κατηγορητήριο

Ήδη επτά από τους έντεκα συλληφθέντες πέρασαν το κατώφλι της εισαγγελίας και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα, που, κατά περίπτωση, αφορούν: διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών. Άλλα τέσσερα άτομα, που κατηγορούνται για πλημμελήματα, απολογήθηκαν την Παρασκευή, ωστόσο το «κύριο μενού» αρχίζει στις 10 Μαρτίου, οπότε οι επτά πρώτοι προσαχθέντες θα απολογηθούν στον ανακριτή, ο οποίος και θα εξατομικεύσει τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με το «Βήμα», το οποίο επικαλείται στοιχεία της δικογραφίας που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ., «τα μέλη των ακροδεξιών ομάδων αυτοπαρουσιάζονται σαν "ριζοσπάστες εθνικιστές οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ένα χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα, από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat 18, οργάνωση Εθνικοσοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, Inferno NS από τη Ναύπακτο, Αυτόνομοι Πειραιά. Ανένταχτοι εθνικιστές της Πάτρας, Μαχητικοί Πυρήνες δράσης της οργάνωσής τους σε όλη την Ελλάδα, Αυτόνομοι Εθνικιστές Θεσσαλονίκης, Εθνικιστικός Πυρήνας Ιχώρ, Σύντροφοι και Συντρόφισσες από την Ξάνθη, Καβαλιώτες Εθνικιστές, ανένταχτοι σύντροφοι από την Κύπρο και το νέο ΜΑΒΗ. Ακόμη, δηλώνουν ότι επιχειρούν σαν στρατιωτικό σώμα όλο το 24ωρο και με αντικειμενικό σκοπό τη ζύμωση αγωνιστών με το ιδεώδες του ριζοσπαστικού εθνικισμού και εθνικοσοσιαλισμού στο πεδίο της μάχης». Ακόμη, ανέφεραν ότι ο ιδανικός χρόνος δράσης είναι δύο έως τέσσερις τα ξημερώματα και οι πυρήνες αποτελούνται τυπικά από δύο έως πέντε μέλη.

Ο «αρχηγός» και ο «ιδεολόγος»

Παράλληλα, η δικογραφία αναφέρει ότι τον ρόλο του «αρχηγού-καθοδηγητή» της οργάνωσης είχε αναλάβει ένας 35χρονος από τα Ιωάννινα, απ’ όπου και έδινε εντολές για επιθέσεις στην Αθήνα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ένας δικηγόρος από τον Πειραιά, ο οποίος εκτιμάται ότι είχε τον ρόλο του ιδεολογικού καθοδηγητή της οργάνωσης. Ο συγκεκριμένος, αναφέρουν οι πληροφορίες, είχε στο παρελθόν δραστηριοποιηθεί με ακροδεξιό κόμμα και είχε αναλάβει την υπεράσπιση ενός από τους συλληφθέντες, μέλους της επίσης ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης «Απέλλα», που κατηγορούνται για την επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, ενώ το 2016 κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου είχε δημοσιεύσει κείμενο στο οποίο έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι «κάποιοι αλητάμπουρες γρύλισαν για εξέγερση και ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας», καθώς και ότι «η 21η Απριλίου εκπορεύτηκε από τον ένοπλο συντεταγμένο Λαό, τις δοξασμένες ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τον πολεμικό ανθό του Γένους, το υγιέστερο και πιο ρωμαλέο τμήμα του Έθνους. Τους προμάχους της Πατρίδας που είχαν αναπτύξει απόλυτη ανοσία απέναντι στην κομμουνιστική πανώλη. Τα πιο γερά αντισώματα απέναντι στην προπαγάνδα των εαμοσλάβων χασάπηδων».

combat 18 a

Βρετανικές νεοναζιστικές ρίζες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα της οργάνωσης, Combat 18 Hellas, παραπέμπει ευθέως στη διαβόητη βρετανική νεοναζιστική οργάνωση Combat 18, η οποία είχε δραστηριοποιηθεί έντονα κατά τη δεκαετία του 1990, απειλώντας τους πάντες και τα πάντα (μετανάστες, μειονότητες, αριστερούς κ.λπ.) και ασκώντας σωματική βία ακόμα και σε μέλη της. Μετά από πολλά περιστατικά βίας (ξυλοδαρμούς, βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες κ.ά.) οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν να δράσουν και από το 1998 έως το 2000 προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις μελών της Combat 18 (το 18 αποτελεί αναφορά στον Χίτλερ, καθώς το 1 αναφέρεται στο πρώτο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου, το Α, και το 8 στο όγδοο γράμμα, το Η, που είναι τα αρχικά του ονόματος του Χίτλερ –Adolf Hitler– στα αγγλικά, ενώ χρησιμοποιείται ως σύμβολο και το «Totenkopf» των Ες-Ες), ωστόσο η οργάνωση όχι μόνο παραμένει ενεργή αλλά έχουν δημιουργηθεί και «θυγατρικές» σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Αυστραλία, ενώ φαίνεται ότι ο «ιός» πέρασε και στην Ελλάδα.