Τραγωδία: 16 νεκροί πρόσφυγες, εκ των οποίων 7 παιδιά, σε ναυάγιο στο Αγαθονήσι - Free Sunday
Τραγωδία: 16 νεκροί πρόσφυγες, εκ των οποίων 7 παιδιά, σε ναυάγιο στο Αγαθονήσι

Τραγωδία: 16 νεκροί πρόσφυγες, εκ των οποίων 7 παιδιά, σε ναυάγιο στο Αγαθονήσι

Τους 16 έχουν φτάσει οι νεκροί, εκ των οποίων 6 ανήλικα παιδιά και ένα βρέφος, από το προσφυγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι, το πρώτο μέσα στο 2018.

Στο ξύλινο σκάφος φαίνεται πως επέβαιναν 21 συνολικά άνθρωποι, με τρεις από αυτούς, δύο άνδρες και μία γυναίκα, να καταφέρνουν να κολυμπήσουν μέχρι το Αγαθονήσι και να βγαίνουν σώοι σε παραλία ενώ δύο ακόμη αναζητούνται. Οι σοροί των 16 προσφύγων μεταφέρθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Πρόκειται για επτά άνδρες, δύο γυναίκες, τέσσερα αγόρια, δύο κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν δύο πλωτά του Λιμενικού, μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος της Frontex και πλοιάρια που βρίσκονταν στην περιοχή. Το πρόβλημα πλέον είναι πως σύμφωνα με την ΕΜΥ από το πρωί πρόκειται να επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ.

Την ίδια ώρα η Τουρκία αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το τραγικό γεγονός, εκδίδοντας NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό Σμύρνης περί δικής της επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, η οποία διεξάγεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά η NAVTEX που εξέδωσαν περιλαμβάνει και ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στο Twitter: