Έρευνα-σοκ από τη διαΝΕΟσις: Θετική η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., αλλά... - Free Sunday
Έρευνα-σοκ από τη διαΝΕΟσις: Θετική η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., αλλά...

Έρευνα-σοκ από τη διαΝΕΟσις: Θετική η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., αλλά...

Μερικά άκρως ενδιαφέροντα και -ως ένα βαθμό, ανησυχητικά- αποτελέσματα, αποκάλυψη η έρευνα της MRB για λογαριασμό του think tank διαΝΕΟσις, σχετικά με τις τάσεις και αντιλήψεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία το 2018.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες είναι πλέον λιγότερο αντιευρωπαϊστές σε σχέση με πέρυσι, φιλελεύθεροι στα οικονομικά ζητήματα, εθνικά υπερήφανοι με ενισχυμένη εθνική αυτοπεποίθηση αλλά και συντηρητικοί στα κοινωνικά θέματα.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, το ευρώ και τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε., το 48,9% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει βγει ζημιωμένη από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας και το 57% των Ελλήνων θεωρεί λανθασμένη την απόφαση ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά το 66% θεωρεί καλύτερη την παραμονή στο ευρώ, έναντι της επιστροφής στη δραχμή.

Παράλληλα, ποσοστό 68% των Ελλήνων αξιολογούν τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. ως θετική (σχέση με 53,5% πέρυσι), αλλά έξι στους δέκα Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν πως από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ε.Ε.

Επίσης, το 84% των Ελλήνων πιστεύει ότι σε 10 χρόνια η Ελλάδα θα είναι ακόμα μέλος της Ε.Ε. (ποσοστό αυξημένο κατά 25% σε σχέση με πέρυσι), αλλά 52,4% των Ελλήνων πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια δεν θα έχουμε βγει από την οικονομική κρίση (από 60,5% πέρυσι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, έξι στους δέκα Έλληνες συμφωνούν ότι "τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό λόγω της δυσμενούς κατάστασης της χώρας", αλλά και επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι "τα μνημόνια είναι εφεύρημα των Ευρωπαίων για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας", ενώ το 65% των Ελλήνων προτιμά χαμηλότερη φορολογία, έστω και με μικρότερη κρατική μέριμνα (από 39,2% το 2015) και το 60,2% των Ελλήνων συμφωνεί με τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Τα ερωτήματα της έρευνας σχετικά με τηνεικόνα της ελληνικής κοινωνίας δείχνουν να κυριαρχούν συντηρητικές τάσεις, καθώς το 28,7% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα είναι αέρια ψεκασμού, το  49,8% των Ελλήνων συμφωνεί με την επαναφορά της θανατικής ποινής, το 57,4% των Ελλήνων διαφωνεί με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών (ποσοστό αυξημένο κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι), το 40% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, το 48% των Ελλήνων δηλώνει πως πηγαίνει τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα στην εκκλησία και το 77% θέλει να φύγουν από τη χώρα οι παράτυποι μετανάστες.

Παράλληλα, το 74,6% των Ελλήνων πιστεύουν πως οι Έλληνες είναι ένας λαός με μεγάλη ιστορία που, παρά τη σημερινή κρίση, ξεχωρίζει ακόμα για την ευφυΐα και τον πολιτισμό του, σε ποσοστό 54,2% πιστεύουν ότι για να θεωρείται κάποιος Έλληνας πρέπει να υιοθετεί τα ελληνικά ήθη και έθιμα και ένας στους τρειςΈλληνες διαφωνεί με το δικαίωμα των παιδιών νόμιμων μεταναστών να παίρνουν αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι επτά στους δέκα Έλληνες έχουν θετική άποψη για τους Ρώσους και ότι τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι ένας ιδανικός ηγέτης για τη χώρα θα έμοιαζε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όλα τα στοιχεία της έρευνας μπορεί κάποιος να τα βρει εδώ.