Αριθμός-ρεκόρ θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Free Sunday
Αριθμός-ρεκόρ θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αριθμός-ρεκόρ θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων των τελευταίων ετών στην ανώτατη εκπαίδευση ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη από το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 οι θέσεις στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι 74.692, ενώ για το 2017-2018 ήταν 70.726, ήτοι 3.966 περισσότερες θέσεις. Η αύξηση αυτή, η οποία βρίσκει αντίθετη την πλειονότητα των πρυτανικών αρχών, αναμένεται να φέρει πολλές ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής.

Τα τμήματα με τις περισσότερες θέσεις

Η απόφαση για τον τελικό αριθμό των εισακτέων δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι θα είναι ένας αριθμός πάνω από 3.000 πρόσθετους φοιτητές και φοιτήτριες. Κάναμε μία πολύ συστηματική μελέτη για τις δυνατότητες των ιδρυμάτων, δίνουμε φέτος περισσότερες θέσεις» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια –εκτός του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής–, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663, ενώ πέρυσι ήταν 43.758. Συνεπώς, υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις. Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, έμεινε σταθερός ο αριθμός των εισακτέων στις ιατρικές σχολές, ενώ μειώθηκε στις εκκλησιαστικές ακαδημίες. Επιπλέον, αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κ.λπ.) αυξήθηκε κατά 12,5%.
Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα.
Στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Οι θέσεις, δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 985. Ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κ.λπ.), ενώ στα υπόλοιπα τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017.

Αντιδράσεις από τα ιδρύματα

Και ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να μειωθούν οι πρωτοετείς φοιτητές εάν δεν αυξηθούν οι διδάσκοντες και οι υποδομές, ο υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι «αγνόησε» τις εκκλήσεις όχι μόνο του συγκεκριμένου πανεπιστημίου αλλά και των υπόλοιπων ιδρυμάτων.
Έτσι, παρ’ ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ζήτησε 1.690 φοιτητές, «άνοιξαν» 3.013 θέσεις, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τους 4.590 εισακτέους που ζητήθηκαν, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε 5.787 θέσεις. Αντίστοιχα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ζήτησε 980 και θα δεχτεί 1.450 εισακτέους.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι πρωτοετείς φοιτητές θα είναι 1.256 και όχι 860, όπως ήθελε η διοίκηση, ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δόθηκαν 6.363 θέσεις από τις 4.100 που είχαν ζητηθεί.
Οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων κάνουν λόγο για διπλασιασμό των φοιτητών από τις μετεγγραφές, κάτι που σε συνδυασμό με τον ήδη αυξημένο αριθμό εισακτέων θα προκαλέσει ασφυξία στα πανεπιστήμια.
Πάντως, ο κ. Γαβρόγλου εκτίμησε ότι λόγω της αύξησης της χρηματοδότησης τα ιδρύματα «θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτόν τον κόσμο. Ήδη έχουμε υποσχεθεί και είναι καταγεγραμμένο ότι θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός όλων των ιδρυμάτων κατά 45%. Είναι συν 51 εκατομμύρια. Αυτό γίνεται γιατί για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε χρήματα λόγω των εξοικονομήσεων σε δαπάνες που κάναμε και γιατί ως χώρα “παίρνουμε τη στροφή”».
Όσον αφορά την πορεία των βάσεων, εκπαιδευτικοί ερευνητές τόνισαν στην FS ότι η αύξηση των θέσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων σε κεντρικά αλλά και σε περιφερειακά ιδρύματα και κυρίως σε εκείνα που αυξήθηκαν κατά πολύ οι θέσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο έχουν οι επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς και οι επιλογές τους σχετικά με τη σχολή στην οποία επιθυμούν να εισαχθούν.

Καθηγητές για την παρανομία στη Νομική

Εν τω μεταξύ, σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας 93 καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο της σχολής, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Όπως αναφέρουν, «καθημερινά τελούνται στον χώρο αυτόν αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Διαμαρτυρόμαστε για την απραξία της πολιτείας, η οποία ανέχεται αυτή την κατάσταση, παντελώς αναντίστοιχη με την προσφορά και το έργο που επιτελείται στο παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας».
Οι καθηγητές δηλώνουν ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο από την πολιτεία, θα προστατέψουν την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών και θα περιφρουρήσουν το κύρος της σχολής «λαμβάνοντας κάθε μέτρο, ακόμη και επώδυνο, αν χρειαστεί».
Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «η πρωτοφανής κατάσταση ανομίας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να ανέχεται τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών. Πόσο μάλλον δίπλα στους φοιτητές». Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι ο «υπουργός Παιδείας αποποιείται των ευθυνών του, απαξιώνοντας ως ασόβαρους όσους του ασκούν κριτική. Δυστυχώς, η διαρκής υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η μόνη πολιτική που υπηρετεί με συνέπεια η κυβέρνηση». Σημειώνεται ότι από το 2012 έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικής φύσης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.