Τα υδροπλάνα δεν προσθαλασσώθηκαν - Free Sunday
Τα υδροπλάνα δεν προσθαλασσώθηκαν

Τα υδροπλάνα δεν προσθαλασσώθηκαν

Ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη όταν ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων χαρακτήρισε προτεραιότητα τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα μέχρι την άνοιξη του 2018.

Μάλιστα, τον Νοέμβριο είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των υδροπλάνων από το λιμάνι της Κέρκυρας. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου τα υδροπλάνα όχι μόνο δεν πετάνε αλλά καθυστερεί και η ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Περιμένοντας τα υδροπλάνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος», τόσο το περιορισμένο δίκτυο αδειοδοτημένων υδατοδρομίων όσο και η αναμονή εδώ και ενάμιση χρόνο του σχεδίου νόμου αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η ελληνική γραφειοκρατία, καθώς από τις 25 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, μόλις οι τρεις έχουν προχωρήσει. Και αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου η τεράστια ακτογραμμή, τα νησιά, οι βραχονησίδες και οι λίμνες την καθιστούν από τις πιο κατάλληλες για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «βασική αιτία αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δεδομένου ότι με το ισχύον πλαίσιο του 2013, εφόσον ένας λιμένας δεν διαθέτει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), θα πρέπει να γίνει ΜΠΕ για το σύνολο του λιμένος, και όχι μόνο για το κομμάτι όπου αναπτύσσεται το υδατοδρόμιο». Σημειώνεται ότι τα λιμάνια στους Παξούς, στην Πάτρα και στην Κέρκυρα αποτελούν σήμερα τα μόνα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει εκείνη την περίοδο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εγκαθιδρύεται νέο, σταθερό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις υδατοδρομίων, ενώ δρομολογείται άμεσα η δημιουργία ενός νέου δικτύου υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο προβλέπεται μέσα στα δύο επόμενα χρόνια να καλύπτει μεγάλο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας».
Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για «καινοτόμα στρατηγική επενδυτική ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο». Το εκτεταμένο δίκτυο υδατοδρομίων «προσδίδει υπεραξία στα λιμάνια, ενισχύει το τουριστικό προϊόν και αναβαθμίζει τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση τόσο των μικρών και απομακρυσμένων νησιών όσο και των σημαντικών τουριστικών προορισμών. Επίσης, προωθείται η τουριστική αγορά στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων αλλά και σε περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα δεν θα ήταν εύκολα και γρήγορα προσβάσιμες, ενώ δημιουργούνται νέες τουριστικές τάσεις και επιτυγχάνεται, σε συνεργασία με τη βιομηχανία της κρουαζιέρας, η δυνατότητα επισκεψιμότητας περισσότερων τουριστικών περιοχών» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου.
Σημειώνεται ότι τα υδροπλάνα, πέρα από την επιβατική και τουριστική κίνηση, εξυπηρετούν και άλλες ανάγκες, όπως αεροδιακομιδής ασθενών, έρευνας και διάσωσης, μεταφοράς φαρμάκων, τροφίμων, Τύπου και άλλων ειδών ανάγκης.
Πριν από λίγες ημέρες και ενώ το σχέδιο παραμένει άφαντο και οι υποψήφιοι επενδυτές στην αναμονή, ο κ. Σπίρτζης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «υπάρχει πλαίσιο για να βγάλει κάποιος άδεια για υδατοδρόμιο σήμερα. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να βγάλει κανείς άδεια». Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ, λέγοντας ότι «ενώ διατήρησαν ένα τέτοιο σύστημα για να κάνουν κάποιοι εμπορία αδειών υδατοδρομίων, έρχεται τώρα και μας εγκαλεί γιατί δεν κάνουμε γρήγορα για να αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο. Είναι από τα παράδοξα».

Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι υπουργοί Ναυτιλίας και Υποδομών συνάντησαν επενδυτικό σχήμα με τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών και των εταιρειών Hellenic Seaplanes και Petrichor Capital Partners. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υπόθεση των υδατοδρομίων και ανέφεραν ότι το σχήμα που εκπροσωπούν μπορεί να κάνει επενδύσεις έως και 250 εκατ. ευρώ. Ζήτησαν, δε, διευκρινίσεις για το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των υδατοδρομίων.
Τα κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ που προτίθεται να επενδύσει τα επόμενα δύο χρόνια ομάδα Κινέζων επενδυτών μέσω της Petrichor Capital Partners στην Ελλάδα αφορούν την ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων και την αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων. Πρόκειται για μια επενδυτική πρόταση που φιλοδοξεί και μπορεί, όπως δείχνουν τα δεδομένα, να απογειώσει τα υδροπλάνα στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους είχε αναφέρει για το επενδυτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Hellenic Seaplanes, της Petrichor Capital Partners και της United Group, οι οποίες εκπροσωπούν ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, ότι σε βάθος διετίας θα επενδύσουν ποσό συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ για αγορά 20 αμφίβιων υδροπλάνων και ανάπτυξη μικρών, μεσαίων και μεγάλων εγκαταστάσεων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών. Επίσης, για ανάπτυξη ενός μητροπολιτικού υδατοδρομίου, τεχνικής βάσης και συντήρησης υδροπλάνων, καθώς και δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδροπλάνων. Αναφερόμενος στα οφέλη για την ελληνική οικονομία, είχε κάνει λόγο για δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εργασίας, νέων τουριστικών προϊόντων, καθώς και ενδιαφέροντος για real estate σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.
Σε εκείνη τη συνάντηση ο κ. Σπίρτζης είχε σημειώσει την προτεραιότητα που δίνει η Ελλάδα στα υδατοδρόμια, καθώς και ότι πολύ σύντομα θα κατετίθετο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων.