Μυρίζει Πάσχα και στα παιχνίδια - Free Sunday
Μυρίζει Πάσχα και στα παιχνίδια

Μυρίζει Πάσχα και στα παιχνίδια

Στη μάχη για την κατάκτηση του τζίρου της πασχαλινής αγοράς, που είναι η αμέσως μεγαλύτερη σε συνεισφορά στον τζίρο μετά από αυτήν των Χριστουγέννων, ρίχνεται η αγορά παιχνιδιού, η οποία προσβλέπει στη σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος για το 2018.

Μια αγορά η οποία, παρά την κρίση, διατήρησε την αξία της περίπου στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, σε μια περίοδο προκλήσεων για το λιανεμπόριο – το 2017, αν και σημειώθηκε πτώση σε πολλούς κλάδους, κατάφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να ενισχύσει τον δείκτη του κύκλου εργασιών της κατά 0,9%.

Οι λαμπάδες, τα λαγουδάκια και καθετί πασχαλινό έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο, αλλά καθώς οι αλυσίδες έχουν αλλάξει το μείγμα των προϊόντων που διακινούν, μεγάλο κομμάτι του τζίρου αναμένεται να προέλθει και από διακοσμητικά είδη, είδη δώρων και είδη σπιτιού, προϊόντα που σχεδόν όλες οι αλυσίδες, άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό, διαθέτουν.

Οι μεγάλες αλυσίδες κερδίζουν σταθερά μερίδια από τις μικρές ανώνυμες επιχειρήσεις, κυρίως από το κανάλι της μικρής λιανικής, ψιλικατζίδικα και μεμονωμένα καταστήματα για είδη δώρων και παιχνίδια και επεκτείνονται πανελλαδικά, ενώ και τα μικρότερα δίκτυα επώνυμων παιχνιδάδικων ενισχύουν την παρουσία τους σε τοπικές αγορές.

Αυτό το άνοιγμα σε περισσότερες πόλεις έχει ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να αποκτά περισσότερα σημεία πώλησης και να διεισδύει σε ένα ευρύ φάσμα καταστημάτων του λιανεμπορίου και πέρα από τους παραδοσιακούς χώρους.

Βιβλιοπωλεία και πολυκαταστήματα, αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών, σούπερ μάρκετ και περίπτερα είναι μερικά από τα σημεία όπου ο καταναλωτής μπορεί να βρει παιχνίδια με την ευρύτερη έννοια, ενώ την τελευταία τριετία το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας μοιράζονται ισχυρά δίκτυα, τόσο νεοεισερχόμενα στην αγορά παιχνιδιού, όπως η Public, που αναπτύσσει συστηματικά αυτή την κατηγορία προϊόντων, όσο και παραδοσιακά, από εξειδικευμένες αλυσίδες, όπως η αλυσίδα Μουστάκας, που παραμένει αμιγώς παιχνιδάδικο, μέχρι την Jumbo, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας τα είδη που απευθύνονται στο παιδί αντιστοιχούν στο 40%, την αλυσίδα Max Stores, που εστιάζει ταυτόχρονα στα είδη βιβλιοπωλείου, καθώς και νέα concepts, όπως π.χ. η δανέζικη Tiger.

Την ώρα όμως που οι εταιρείες αυτές βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται, σε πολλές περιπτώσεις με διψήφιο ρυθμό, όπως κατά 16,7% για την αλυσίδα Μουστάκας, 12,2% για τα Max Stores και 12% για τον Όμιλο Jumbo στο α΄ εξάμηνο της νέας χρήσης 2017-2018, στην υπόλοιπη αγορά συνεχίζεται η αναδιάρθρωση.

Παράλληλα, την περασμένη χρονιά οι εταιρείες του κλάδου μπήκαν πιο δυναμικά στο παιχνίδι των εκπτώσεων και προσφορών, ακολουθώντας τις τάσεις στην υπόλοιπη αγορά, αρχής γενομένης από την Black Friday, όπου μεγάλο μέρος της αγοράς πουλούσε στο κόστος, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα νούμερα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, με εύλογες όμως παρενέργειες στην κερδοφορία.

Ας σημειωθεί ότι η αξία της αγοράς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται στα 250-260 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές ελληνικών παιχνιδιών έχουν περιοριστεί εδώ και δεκαετίες και το καταναλωτικό ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στα ισχυρά διεθνή σήματα, όπως Lego, Mattel, Playmobil κ.ά., αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ελληνικά σήματα που αναπτύσσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ένα παράδειγμα είναι η Δεσύλλας (Desyllas Games), η οποία βέβαια στον πυρήνα της δραστηριότητάς της, εκτός από την ανάπτυξη επιτραπέζιων παιχνιδιών, έχει και τη διανομή γνωστών ευρωπαϊκών παιχνιδιών υπό τα σήματα των Lego, Schmidt Spiele, Heye κ.ά.