«Ναι» από το ΚΑΣ για τα κινηματογραφικά γυρίσματα στο Σούνιο - Free Sunday
«Ναι» από το ΚΑΣ για τα κινηματογραφικά γυρίσματα στο Σούνιο

«Ναι» από το ΚΑΣ για τα κινηματογραφικά γυρίσματα στο Σούνιο

Μετά και από κυβερνητικές πιέσεις, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» στην πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στις 12 Απριλίου 2018 (με προετοιμασία στις 11/4) για τη «Μικρή Τυμπανίστρια» του Τζον Λε Καρέ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόκειται για το δεύτερο αίτημα της εταιρείας «FALIRO HOUSE PRODUCTIONS - Παραγωγές Κινηματογράφου - Τηλεόρασης ΑΕ», με το οποίο ζητούσε τον χώρο για την πραγματοποίηση γυρισμάτων στο πλαίσιο τηλεοπτικής σειράς του BBC, βασισμένης στο έργο του Τζον Λε Καρέ, σε σκηνοθεσία του διάσημου Παρκ Τσαν Γουκ από τις 7:00 το πρωί ως τη 1:00 το μεσημέρι -και όχι ως τις 7:00 το απόγευμα, όπως ήταν το αρχικό αίτημα, το οποίο προκάλεσε το «όχι» του ΚΑΣ, αλλά και την έντονη κριτική εναντίον του Συμβουλίου ακόμα και από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου, η οποία χαρακτήρισε ατυχής την αρνητική απόφαση του ΚΑΣ για την χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου για τα γυρίσματα σειράς του BBC. 

Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν τη θετική γνωμοδότησή τους κατά πλειοψηφία, με τα δύο μέλη που μειοψήφησαν να τάσσονται υπέρ της πρότασης αλλά τα γυρίσματα να γίνουν εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι, με ανακοίνωσή του και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) στηλίτευε την άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρήσει το χώρο επισημαίνοντας ότι η στάση αυτή δυσχαιρένει το έργο του.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του ΚΑΣ, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος δήλωσε: «H σημερινή απόφαση του ΚΑΣ αποτελεί θετική εξέλιξη. Η ανάπτυξη και ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομία δεν αποτελούν ασύμβατες έννοιες».