Το ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Free Sunday
Το ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Το ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις τουρκικές αρχές, με ψήφισμά τους την Πέμπτη, να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες και να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Στο κείμενο τους ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Σημειώνουν ακόμη ότι προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν κατά το παρελθόν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα». Τις καλεί επίσης να «ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης».

Το ΕΚ ζητάει από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (607 ψήφους υπέρ, 7 κατά, 18 αποχές).

Γ. Κύρτσος: Ευρωχαιρετίσματα στους ισλαμοεθνικιστές 

Με ανάρτηση του στο twitter ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος τονίζει: «Χαστούκι από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στον Ερντογάν. Το αυστηρό ψήφισμα για τους 2 Ελληνες αξιωματικούς εγκρίθηκε με 607 ψήφους υπέρ 7 κατά και 18 αποχές. Ευρωχαιρετίσματα στους ισλαμοεθνικιστές».