Εκτός ελέγχου παραμένει η εγκληματικότητα - Free Sunday
Εκτός ελέγχου παραμένει η εγκληματικότητα

Εκτός ελέγχου παραμένει η εγκληματικότητα

Την άμεση μετακίνηση 800 ατόμων από την ασφάλεια προσώπων και χώρων, για την ενίσχυση της αστυνόμευσης των δήμων και της Αττικής γενικότερα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας γνωστοποίησε την πρόθεση του υπουργείου μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με πέντε δημάρχους από τις περιοχές των νοτίων προαστίων με αφορμή τα διαρκή κρούσματα εγκληματικότητας. Την ίδια ώρα άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας τονίζουν ότι η παραβατικότητα εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου.

Μειώθηκαν οι περιπολίες

Το τελευταίο κρούσμα με την αιματηρή ληστεία στο σπίτι του επιχειρηματία στην Κηφισιά (ο οποίος, δυστυχώς, έχασε τη μάχη για τη ζωή του) έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις σοβαρές ελλείψεις σε αστυνόμευση, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα τους ισχυρισμούς του κ. Τόσκα ότι η εγκληματικότητα μειώθηκε στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στη νοτιοανατολική Αττική ανά βάρδια υπάρχουν μόλις τέσσερα περιπολικά με οκτώ αστυνομικούς και δύο με τρεις ομάδες ΔΙΑΣ. Ημερησίως στη συγκεκριμένη περιοχή περιπολούν 12 οχήματα με 24 αστυνομικούς.

Οι δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου - Αλίμου, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Ελληνικού - Αργυρούπολης και Γλυφάδας σε συνάντηση που είχαν με τον κ. Τόσκα συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης των περιοχών τους με αφορμή και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι «θα ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα με αστυνομικούς που θα φύγουν από την ασφάλεια προσώπων».

Σύμφωνα με τον Ε.Τ., «οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν περιπολίες στα αστικά κέντρα έχουν μειωθεί κατά 30% τα τελευταία τρία χρόνια. Πάντως, ο κ. Τόσκας σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 247 είπε ότι «μέχρι να υπάρξει σημαντική μείωση της εγκληματικότητας δεν θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος».

Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας: Χαλάρωση της αστυνόμευσης

Εν τω μεταξύ, η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας, μετά και τις εξαγγελίες για αύξηση των πεζών περιπολιών στην περιοχή του κέντρου, έστειλε υπόμνημα με σχετικές παρατηρήσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Όπως αναφέρεται, παρά τη δέσμευση που είχαν λάβει τον περασμένο Φεβρουάριο από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη για την εφαρμογή προγράμματος αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας, «δεν έχει γίνει καμία βελτίωση ή εγρήγορση, αντιθέτως, δε, έχουμε παρατηρήσει μάλλον μια χαλάρωση της αστυνόμευσης, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά».

Η «Κίνηση» στο υπόμνημα αναφέρει μία προς μία όλες τις περιοχές και τα προβλήματα που παρατηρούνται. Συγκεκριμένα, για την περιοχή της Ομόνοιας χαρακτηρίζει τόσο τις πεζές περιπολίες όσο και αυτές της ομάδας ΔΙΑΣ «ευκαιριακές και όχι εντασσόμενες σε μια συστηματική στρατηγική αστυνόμευσης. Παραβατικές συμπεριφορές, όπως κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών όλες τις ώρες, παρενόχληση τουριστών κ.ά., είναι καθημερινή πραγματικότητα στην πλατεία. Επιπλέον, στον πρόσφατα ανακοινωθέντα σχεδιασμό δεν έχουν συμπεριληφθεί τα τετράγωνα του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου».

Σχετικά με την πλατεία Λαυρίου, η «Κίνηση» αναφέρει ότι η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στον παλιό σταθμό πρώτων βοηθειών οδηγεί σε συγκέντρωση ουσιοεξαρτημένων ατόμων, ενώ οι οδοί Ζήνωνος και Κεραμεικού χαρακτηρίζονται από «εμπόριο ναρκωτικών, χρήση ουσιών σε κοινή θέα, κλοπές αποτελούν εικόνες της καθημερινότητάς μας. Στη γωνία των οδών Κεραμεικού και Δεληγιώργη λειτουργεί κάθε μεσημέρι μετά τις 14:00 “υπαίθριο παζάρι διάθεσης ναρκωτικών” χωρίς να ενοχλούνται ποτέ από οποιαδήποτε αστυνομική παρουσία».

Στα παραπάνω προστίθενται και οι διαρρήξεις αυτοκινήτων. «Οι διαρρήξεις αυτοκινήτων είναι πλέον τόσο συχνές και μαζικές (Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα), που πλέον δεν καταγράφονται από τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, ενώ, παρά τις συνεχείς καταγγελίες των παθόντων, η αρμόδια διεύθυνση Αθηνών της ΕΛ.ΑΣ. αδιαφορεί. Στο τετράγωνο Σωκράτους, Καποδιστρίου, Πατησίων και Σατωβριάνδου γίνεται εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη πορνεία πεζοδρομίου και εμπορίου ναρκωτικών».

Μητσοτάκης: Αποδεσμεύει το 20% των αστυνομικών

Την αποδέσμευση όλης της ομάδας ΔΙΑΣ που φυλάσσει τα γραφεία της ΝΔ και το πολιτικό του γραφείο προς αξιοποίηση για τις ευρύτερες επιχειρησιακές ανάγκες της αστυνομίας ανακοίνωσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε με τον αρχηγό της αστυνομίας και του ζήτησε να αξιοποιήσει το 20% των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για τη φύλαξη της ΝΔ, προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα σε περιπολίες στις γειτονιές. «Η ασφάλεια του πολίτη είναι βασική προτεραιότητά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, αυτή προϋποθέτει την επιστροφή των αστυνομικών στους δρόμους και στις γειτονιές. Χρειαζόμαστε περισσότερες περιπολίες, ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα υπογράμμισε πως «αν όλοι –κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες– επαναξιολογήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες φύλαξης, θα αποδεσμεύσουμε έναν σημαντικό αριθμό αστυνομικών για να κάνουμε τις γειτονιές μας πιο ασφαλείς».

Στ. Θεοδωράκης: 4 προτάσεις για την πάταξη της εγκληματικότητας

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε τον δρόμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Σε ανάρτησή του στο Facebook προτείνει «24ωρες πεζές περιπολίες –και όχι απλώς μηχανοκίνητες– στις γειτονιές της μεγάλης εγκληματικότητας. Αποδέσμευση αστυνομικών από την προστασία δημοσίων προσώπων και, ιδιαίτερα, αυτών που έχουν τη δυνατότητα να έχουν ιδιωτική φύλαξη. Ριζική αναθεώρηση του νόμου Παρασκευόπουλου που βγάζει από τη φυλακή αδιακρίτως κατά συρροή εγκληματίες και φτωχοδιάβολους με τα ίδια κριτήρια, καθώς επίσης και νέα νομοθεσία για τα ναρκωτικά, που θα πολεμήσει το εμπόριο αλλά θα δώσει εναλλακτικές λύσεις στους εξαρτημένους για να μην αργοσβήνουν στους δρόμους».

Ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί χρήσιμο όσοι ασχολούνται με την ασφάλεια του πολίτη να «ζήσουν δύο μέρες, έστω, υπό πραγματικές συνθήκες. Να μην αποφασίζουν μόνο μέσα από τα πολλαπλώς φρουρούμενα γραφεία τους. Η Ελευθερία (σ.σ.: σύμφωνα με την ανάρτηση, φίλη του που μένει στην οδό Μαυρομματαίων) διαθέτει το διαμέρισμά της. Για βιωματικά σεμινάρια εγκληματικότητας με θέα στη Μαυρομματαίων και την Πατησίων».