Κόντρες για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ - Free Sunday
Κόντρες για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ

Κόντρες για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ

Την ανησυχία των δημοσιογραφικών ενώσεων και την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκαλεί η έγκριση από το Δ.Σ. της ΕΡΤ του νέου εσωτερικού κανονισμού/οργανογράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το οποίο φαίνεται ότι προκαλεί τριβές και στο εσωτερικό του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.

Αντιδράσεις δημοσιογράφων

Το ζήτημα του οργανογράμματος της ΕΡΤ ήρθε στην επιφάνεια με ένα κείμενο το οποίο υπογράφεται από τη «συνέλευση δημοσιογράφων της ΕΡΤ», το οποίο, μαζί με άλλες παθογένειες που επισημαίνει (π.χ. αναφέρει ότι «η αξιοπιστία της ΕΡΤ1 τραυματίζεται καθημερινά από χοντροκομμένες και απαρχαιωμένες λογικές, από τις πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και τις πολιτικές επιθέσεις. Η σημερινή κυβέρνηση υπέκυψε στον πειρασμό του ελέγχου της ενημέρωσης της ΕΡΤ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την έχει επιλέξει σαν “σάκο του μποξ” και προβολής του “οράματος” της συρρίκνωσής της», αλλά και ότι «η διοίκηση της ΕΡΤ, αντί να ασχολείται με τα προηγούμενα και όλα τα σημαντικά, διοικεί αλά παλαιά, μέσω αμφιλεγόμενων επιτροπών, μεθοδεύει αποφάσεις ή ακόμα εκβιάζει πλειοψηφίες στο Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να εγκριθούν “φιλικές” παραγωγές»), τονίζει ότι επιστέγασμα όλων αυτών αποτελεί «το οργανόγραμμα που κυοφορείται τους τελευταίους έξι μήνες χωρίς διαφάνεια ή διαβούλευση. Χωρίς οργανικές θέσεις! Ένα οργανόγραμμα που κινείται στον αντίποδα της οριζόντιας οργανωτικής δομής που διέπει όλα τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς. Κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις κάποιων για τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης και κάποιων παλαιάς κοπής συνδικαλιστών για έλεγχο των θέσεων ευθύνης».

Ανησυχία ΕΣΗΕΑ

Το ζήτημα του οργανογράμματος της ΕΡΤ, το οποίο εγκρίθηκε με ψήφους 3-2 από το Δ.Σ. και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι προτάσεις «προκειμένου να διασφαλιστεί η βελτίωση του περιεχομένου του ψηφισθέντος οργανογράμματος» θα γίνονται δεκτές μόνο «εφόσον αυτές κινούνται στο ίδιο πλαίσιο αρχών και φιλοσοφίας του ψηφισθέντος οργανογράμματος», προκάλεσε την έντονη ανησυχία της ΕΣΗΕΑ, η οποία απέστειλε στον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο επιστολή υπογεγραμμένη από την πρόεδρο της Ένωσης Μαρία Αντωνιάδου και τον γ.γ. Σταύρο Καπάκο, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το κείμενο αυτό δεν συνοδεύεται από τη γραφική απεικόνιση της νέας δομής της ΕΡΤ και των Γενικών της Διευθύνσεων, όπως συμβαίνει με όλα τα Οργανογράμματα. Επιπλέον, το νέο Οργανόγραμμα δεν συνοδεύεται τουλάχιστον από τη γραφική απεικόνιση του προηγούμενου Οργανογράμματος (σαν αυτό να μην υπήρξε ποτέ), ώστε να είναι εμφανείς οι διαφορές και οι τροποποιήσεις, προκειμένου να μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Ακολούθως το αγνώστου πατρός υπό διαβούλευση Οργανόγραμμα δεν δίνει το στίγμα αυτών που το εμπνεύστηκαν». Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει διάφορα σημεία του οργανογράμματος για να τονίσει ότι «κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση» (newsroom, εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής στον τομέα ενημέρωσης, μη καταγραφή οργανικών θέσεων κ.ά.) και υπογραμμίζει ότι «ελπίζουμε να μην προχωρήσετε σε μια εσπευσμένη θεσμοθέτηση του νέου Οργανογράμματος, να συζητήσετε εξαντλητικά με κάθε κατηγορία του προσωπικού της ΕΡΤ και τις Ενώσεις που το εκπροσωπούν και να λάβετε σοβαρότατα υπόψη τις δικές μας παρατηρήσεις». Μια δεύτερη επιστολή, υπογεγραμμένη από τις διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε και της ΕΣΗΕΠΗΝ, καλούσε το Δ.Σ. της ΕΡΤ να δώσει χρόνο για διαβούλευση και να μη λάβει αποφάσεις σχετικά με το οργανόγραμμα. Και οι δύο επιστολές είχαν κοινοποιηθεί και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και στον γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο.

Πολιτική κόντρα

Οι αντιδράσεις των δημοσιογράφων έφεραν και πολιτικές αντιδράσεις, με τη ΝΔ να εκδίδει μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση για το ζήτημα, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όσα συμβαίνουν πλέον στην ΕΡΤ θα διδάσκονται στο μέλλον ως η επιτομή μιας στυγνής κομματικής προπαγάνδας. Η κυβέρνηση, που εδώ και 6 μήνες επεξεργάζεται εν κρυπτώ ένα νέο οργανόγραμμα για τη Δημόσια Τηλεόραση, κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να έχει απέναντί της ακόμη και τους εργαζομένους που επαναπροσέλαβε, οι οποίοι την καταγγέλλουν για πρωτοφανείς αυθαιρεσίες και ωμές παρεμβάσεις στο έργο τους. Προφανώς δεν μας εκπλήσσει η επιλογή της να μη ζητήσει τη γνώμη κανενός, πόσο μάλλον των δημοσιογραφικών ενώσεων ή και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι εξόφθαλμο εδώ και καιρό ακόμη και στους ελάχιστους εναπομείναντες τηλεθεατές της ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ως βιλαέτι της Κουμουνδούρου, αδυνατώντας να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ δημόσιας και κομματικής τηλεόρασης. Το νέο οργανόγραμμα –το οποίο ενέκρινε πάραυτα το διορισμένο Δ.Σ. της ΕΡΤ– νομιμοποιεί μάλιστα την προπαγάνδα, καθώς αναθέτει σε έναν εντεταλμένο από την κυβέρνηση σύμβουλο τον έλεγχο ακόμη και του τμήματος των δημοσιογράφων στο οποίο εδόθη ο τίτλος Newsroom (sic)». Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς σημείωσε δηκτικά ότι «η ΝΔ είναι απολύτως προβλέψιμη. Επιτίθεται στη Δημόσια Τηλεόραση πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Είναι προφανές ότι θα ήθελε πολύ να την κλείσει εκ νέου», προσθέτοντας ότι είναι επίσης προφανές πως η ΝΔ «δεν μπορεί να χωνέψει ότι το “μαύρο” στην ΕΡΤ ήταν η αρχή του τέλους της τελευταίας της διακυβέρνησης. Δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Δημόσια Τηλεόραση έχει ορθοποδήσει, είναι πρώτη στα μεγάλα αθλητικά και άλλα γεγονότα, πρώτη στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Ας καταλάβει ότι οι εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο συμπυκνώνουν γι’ αυτή μια τεράστια πολιτική και ιδεολογική ήττα».

Η παραίτηση Τσακνή

Υπενθυμίζεται ότι με καταγγελίες για αντίστοιχες μεθοδεύσεις είχε αποχωρήσει πριν από μερικούς μήνες από την ΕΡΤ και ο πρώτος πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μετά την επαναλειτουργία της, Διονύσης Τσακνής, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην τοποθέτηση του Βασίλη Κωστόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, μετά την απομάκρυνση του Λάμπη Ταγματάρχη. Μάλιστα, ο κ. Τσακνής είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2017, την πήρε πίσω και την υπέβαλε οριστικά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, συνοδεύοντάς την με μια πολύ σκληρή δήλωση, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τόσο η κυβέρνηση, διά των υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παππά, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του γραμματέα του κ. Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στη χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη (σ.σ.: πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ). Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πώς θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, “τη εξαιρέσει εμού”. Μάταια θα περίμενε κανείς μια στήριξη στο πρόσωπό μου εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου. Σφίγγω το χέρι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ που πορευτήκαμε μαζί και τους εύχομαι να πάρουν την τύχη της εταιρείας στα χέρια τους».