Κατάργηση Πανελλαδικών, αλλά όχι για όλους - Free Sunday
Κατάργηση Πανελλαδικών, αλλά όχι για όλους

Κατάργηση Πανελλαδικών, αλλά όχι για όλους

Σχεδόν έναν μήνα πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, άνοιξε και πάλι διά στόματος του υπουργού Παιδείας η ατζέντα για την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης το νέο σύστημα να εφαρμοστεί το 2020.

Σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών

«Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Βασικός στόχος η Γ΄ Λυκείου να είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, έτσι ώστε οι εγκύκλιες γνώσεις να ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η τελευταία τάξη να είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους.
Ωστόσο, από το νέο σύστημα θα εξαιρεθούν οι σχολές-φιλέτα. Συγκεκριμένα, το καθεστώς των Πανελλαδικών θα παραμείνει για την εισαγωγή στις ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές σχολές, χωρίς όμως ο κ. Γαβρόγλου να διευκρινίζει μέχρι πότε θα ισχύσει και πώς ακριβώς θα εφαρμόζεται.
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν διετή προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών και θα συνδέονται με τα επαγγελματικά λύκεια.
Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις παθογένειες του ισχύοντος συστήματος, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν οδηγήσει γενεές νέων σε σχολές που δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις τους, με αποτέλεσμα να έχουν ακολουθήσει σπουδές μη συμβατές με τις πραγματικές επιθυμίες τους. Αυτό βλάπτει πολλαπλά και πολύμορφα την κοινωνία μας. Αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες, ακόμη και στα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, που για πρώτη φορά βλέπει ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν ένα τέλος σε αυτή την παθογένεια».

Νίκη Κεραμέως: Πρωτοφανής ανευθυνότητα

Για διαρκή αναστάτωση από το υπουργείο Παιδείας και από την κυβέρνηση γενικότερα όλων όσοι εμπλέκονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις έκανε λόγο η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως. Σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «εδώ και έναν χρόνο, με αμέτρητες και αντικρουόμενες δηλώσεις περί κατάργησης ή μη κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση έχουν επανειλημμένως αναστατώσει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Ο υπουργός μίλησε για σταδιακή κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Λόγια του αέρα, για ακόμα μια φορά, καθώς τόσον καιρό δεν έχουμε δει σχετικό νομοσχέδιο ούτε στη δημόσια διαβούλευση ούτε στη Βουλή».
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στην ευαίσθητη χρονικά περίοδο που επέλεξε ο κ. Γαβρόγλου να αναφερθεί στις επικείμενες αλλαγές, κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα. «Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να επιδεικνύει πρωτοφανή ανευθυνότητα και έλλειψη σεβασμού προς σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία, και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων».

Πρόσθετη επιχορήγηση στα ΑΕΙ

Εν τω μεταξύ, την ενίσχυση των πανεπιστημίων τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας στην 87η Σύνοδο Πρυτάνεων, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε πρόσθετη επιχορήγηση 34 εκατ. ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ για το 2018 και ενίσχυση των πανεπιστημίων με 1.500 νέους επιστήμονες για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας.
Συγκεκριμένα, οι αμοιβές των 1.500 νέων επιστημόνων τριπλασιάζονται, ενώ οι ίδιοι αποκτούν εργασιακή σχέση για το σύνολο του ακαδημαϊκού έτους αντί ενός μόνο εξαμήνου (που ίσχυε πέρυσι) και αναβαθμίζονται διδακτικά, αναλαμβάνοντας τρία μαθήματα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. «Η πρωτοβουλία αυτή, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, λειτουργεί ενισχυτικά προς δύο κατευθύνσεις: κατ’ αρχάς, οι νέοι επιστήμονες ωφελούνται, αποκτώντας την πολύτιμη διδακτική εμπειρία, και, κατά δεύτερον, το ίδιο το πανεπιστήμιο, η πανεπιστημιακή διδασκαλία και η έρευνα, αποκομίζουν ένα τεράστιο όφελος με την είσοδο νέων ανθρώπων που με τις δικές τους οπτικές και δεξιότητες θα ενισχύσουν το ακαδημαϊκό έργο. Οφείλουμε ως πολιτεία και ως πανεπιστημιακοί να τους καλοδεχτούμε και να τους δώσουμε όλες τις ευκαιρίες να διαπρέψουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην έρευνα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία τους χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Ο υπουργός τόνισε ότι η απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από νέους ερευνητές συνιστά εχέγγυο για την κάλυψη των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ που προκύπτουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Η σύνοδος δέχτηκε με ικανοποίηση την εξαγγελία του υπουργού για πρόσθετη επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 34 εκατ. ευρώ για το 2018, με άμεση εκταμίευση των 25 εκατομμυρίων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνόδου τέθηκε για άλλη μια φορά το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ενώ οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων ζήτησαν να διευκολυνθούν τα ΑΕΙ στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
«Είναι η πρώτη χρονιά που σημειώνεται αύξηση 45% στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, σε αντίθεση με τις συνεχείς μειώσεις, που έφτασαν ακόμη και το 60%, τα έτη από το 2010 έως το 2015» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το σύνολο των επιχορηγήσεων του τακτικού προϋπολογισμού προς τα ΑΕΙ το 2018 ανέρχεται πλέον σε 132,9 εκατ. ευρώ έναντι 102,9 εκατ. ευρώ το 2017, 100,6 εκατ. ευρώ το 2016 και 129,8 εκατ. ευρώ το 2014.

Συμπράξεις πανεπιστημίων-ΤΕΙ

Η σύνοδος ενημερώθηκε για την πορεία των διαδικασιών σύμπραξης πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τους πρυτάνεις των εμπλεκόμενων ΑΕΙ και επανέλαβε τη θέση της για την ανάγκη τήρησης αυστηρά ακαδημαϊκών κριτηρίων για την ίδρυση νέων τμημάτων στα πανεπιστήμια και την ένταξη του επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ σε αυτά.
«Όπου υπάρχουν συμφωνίες θα προχωρήσουμε και όπου υπάρχουν διαφωνίες θα δούμε πώς αυτές θα επιλυθούν, και αν δεν επιλυθούν, τα ιδρύματα θα συνεχίσουν τη σημερινή τους λειτουργία. Στόχος μας είναι να αναζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που θα οδηγήσουν σε δυναμικές συνέργειες» τόνισε από το βήμα της συνόδου ο κ. Γαβρόγλου, ξεκαθαρίζοντας ότι σε όλη τη διαδικασία προτάσσονται αποκλειστικά τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Ήδη ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου. Μάλιστα η όποια πρόταση που θα κατατίθεται θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο τριετίας ή πενταετίας και να μην είναι συγκυριακή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Άμεση χορήγηση φοιτητικού επιδόματος

Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε και όσους πρυτάνεις δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους δικαιούχους να το κάνουν άμεσα, αναφέροντας ότι το υπουργείο γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων γονέων και φοιτητών που δεν το έχουν λάβει. Τόνισε μάλιστα ότι το υπουργείο έχει καταβάλει εδώ και μήνες τα απαιτούμενα ποσά στους λογαριασμούς των ιδρυμάτων, που πρέπει πλέον να προχωρήσουν άμεσα στην εξόφληση των ποσών.
Σχετικά με τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ), η σύνοδος συζήτησε τη διαδικασία ίδρυσης και επανίδρυσης ΠΜΣ, σύμφωνα με την οποία οι προτάσεις των ιδρυμάτων έπρεπε να υποβληθούν στο υπουργείο Παιδείας μέχρι τις 30 Απριλίου.
Ο υπουργός, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας για τα προγράμματα μέχρι το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Γαβρόγλου: Διαφορετική η πραγματικότητα για ελλείψεις προσωπικού

«Είναι απαράδεκτο πρυτάνεις και συνδικαλιστικοί φορείς των πανεπιστημίων με κάθε ευκαιρία να επικαλούνται στον δημόσιο λόγο τους τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία. Προφανώς, επειδή η πραγματικότητα είναι διαφορετική, μήπως οι δηλώσεις αυτές εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες; Σίγουρα, πάντως, βλάπτουν το δημόσιο πανεπιστήμιο» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ελλείψεις διδακτικού προσωπικού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Ο κ. Γαβρόγλου επέρριψε ευθύνες στα ιδρύματα, καθώς, όπως είπε, το 2016, από τις συνολικά 550 θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, τα πανεπιστήμια ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για 277 θέσεις και παραμένουν αδιάθετες 137 θέσεις ΔΕΠ, ενώ τα ΤΕΙ ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για 101 θέσεις και παραμένουν αδιάθετες 35 θέσεις.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το υπουργείο έδωσε άλλες 500 θέσεις μελών ΔΕΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, οι οποίες μέχρι σήμερα είτε δεν έχουν προκηρυχθεί από τα πανεπιστήμια είτε τα ιδρύματα τις έχουν προκηρύξει αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, αφού στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου δεν έχει φτάσει κανένας ολοκληρωμένος φάκελος διορισμού μέλους ΔΕΠ.
«Ως υπουργείο, από το 2016 βάλαμε τέλος στην αδιοριστία του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού, αλλά, δυστυχώς, μέχρι σήμερα ορισμένα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με ευθύνη τους, δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Είναι ακατανόητη η ολιγωρία των διοικήσεων ορισμένων ιδρυμάτων να μην προχωρούν τις διαδικασίες και να επιδίδονται σε παραπλανητικές και πολιτικάντικες δηλώσεις» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.
Επισημαίνεται ότι με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, εάν κηρυχθεί άγονη η προκήρυξη μιας θέσης ΔΕΠ, η θέση αυτή επιστρέφει στο υπουργείο, για να διατεθεί σε άλλο ίδρυμα.

Το ΕΚΠΑ ανοίγεται στην πόλη

Μια διαφορετική περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας. Αφορμή και αφετηρία η έκθεση «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός - οι άνθρωποι».
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν επτά σημεία τα οποία συνδέονται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συγκεκριμένα, ως σημείο εκκίνησης έχει οριστεί στις 10.30 το πρωί η Καπνικαρέα στην Ερμού, με τις βυζαντινές αγιογραφίες και τις εικόνες του Φώτη Κόντογλου. Η επόμενη στάση είναι το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου και τα σπάνια τεκμήριά του για την ιστορία του ιδρύματος και τους Έλληνες λογοτέχνες. Στη συνέχεια στο κτίριο του Παλαιού Χημείου, στο οποίο στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Νομικής, η ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη» θα συστήσει στο κοινό λογοτέχνες που πέρασαν από τα έδρανα της Νομικής.
Στο Μέγαρο της Βουλής η ξενάγηση θα αφορά την ιστορία του Πανεπιστημίου αλλά και τα εκθέματα των πανεπιστημιακών μουσείων που εκτίθενται στο Περιστύλιο της Βουλής. Το απόγευμα σειρά έχει η Φοιτητική Λέσχη, µε ξεναγούς και ερμηνευτές κειμένων για το Πανεπιστήμιο Αθηνών φοιτητές και φοιτήτριες του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών. Αμέσως μετά συνάντηση στα Προπύλαια για γνωριμία με την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική ενός από τα πιο γνώριμα κτίρια της πόλης. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί στο Μουσείο Ιστορίας, στην Πλάκα, για τη συναυλία μελοποιημένης ποίησης, την ώρα που θα δύει ο ήλιος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3735253 ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες του Ιδρύματος της Βουλής και του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ.
Πρόκειται για μια δράση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», διάκριση που έλαβε ο Δήμος Αθηναίων από την UNESCO για µία χρονιά, από τις 23 Απριλίου 2018 μέχρι τις 22 Απριλίου 2019.