Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια καλά κρατεί - Free Sunday
Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια καλά κρατεί

Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια καλά κρατεί

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών χωρίς αναστολή –με δυνατότητα, ωστόσο, εξαγοράς προς 5 ευρώ την ημέρα– επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας σε φοιτητή της Φιλοσοφικής για την επίθεση σε βάρος του καθηγητή Άγγελου Συρίγου στον προαύλιο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου τον Φεβρουάριο του 2017.
Για την ίδια υπόθεση έχει ήδη καταδικαστεί ακόμα ένα άτομο, σε 12 μήνες με αναστολή, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και τρίτος δράστης, ο οποίος παραμένει άγνωστος.

Ο πανεπιστημιακός αναγνώρισε τον δράστη

Στο πρόσωπο του κατηγορουμένου ο κ. Συρίγος αναγνώρισε έναν από τους δράστες της επίθεσης εναντίον του. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του, «βγαίνοντας από τη σχολή είδα έναν νεαρό να βάφει τον τοίχο με σπρέι. Τον ρώτησα γιατί το κάνει αυτό και με ρώτησε “τι σε νοιάζει εσένα, δικός σου είναι;”». Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε ότι στην αρχή συζητούσαν ήρεμα. «Μετά πλησίασαν άλλα δύο άτομα και ο ένας μού είπε να φύγω. Ο νυν κατηγορούμενος ήταν από τα δεξιά μου. Δέχτηκα σπρώξιμο από τον φίλο του και μετά ένιωσα ένα δυνατό χτύπημα με το σπρέι από τη δεξιά μεριά. Ο κατηγορούμενος κατάφερε το χτύπημα, είναι εκ των πραγμάτων βέβαιο. Στη συνέχεια με χτύπησαν και οι τρεις με κλοτσιές στο κεφάλι».
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως δεν ήταν παρών στο περιστατικό, καθώς εκείνη την ημέρα είχε γαστρεντερίτιδα και είχε δανείσει τη μηχανή του στον συγκάτοικό του (πρόκειται για τον άλλο δράστη, που ήδη έχει καταδικαστεί).
Η εισαγγελέας, ωστόσο, ανέφερε ότι «η αναγνώριση από τον κ. Συρίγο αποδεικνύει την ενοχή του κατηγορουμένου. Όπως και η μοτοσικλέτα του, που βρέθηκε εκεί». Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του, ζητώντας όμως τη χορήγηση αναστολής, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της υπόθεσης και της φύσης του κατηγορούμενου», αποφασίζοντας τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική προς 5 ευρώ την ημέρα.

Ά. Συρίγος: Θέλω να μην προσέχω όταν μπαίνω και βγαίνω από το πανεπιστήμιο

«Όταν φεύγεις από το πανεπιστήμιο, να προσέχεις μη σε ακολουθεί κανένας! Να μην περπατάς μόνος σου στο πανεπιστήμιο! Να αποφεύγεις να περνάς μπροστά από την κατάληψή τους! Πάρε λίγο καιρό εκπαιδευτική άδεια και φύγε μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση!» Αυτές ήταν κάποιες από τις συμβουλές τις οποίες έδωσαν τους τελευταίους μήνες στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο γνωστοί και φίλοι του. Ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook μία ημέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν συμφωνούσε να τις ακολουθήσει.
«Θέλω να κυκλοφορώ όπως θέλω, μόνος μου ή με παρέα στο πανεπιστήμιο. Θέλω να μην υπάρχουν χώροι-άβατα μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν θέλω να εγκαταλείψω τους φοιτητές μου προφασιζόμενος την ανάγκη εκπαιδευτικής άδειας» ήταν κάποιοι από αυτούς.
Όσο για το εάν αισθάνεται δικαιωμένος, ο κ. Συρίγος αναρωτιόταν «πώς να αισθάνομαι δικαιωμένος όταν το αυτονόητο παραμένει ακόμη ζητούμενο στα ελληνικά πανεπιστήμια; Όταν έχω δει στην πράξη ότι η αστυνομία έκανε 70 λεπτά να φτάσει στον πεζόδρομο έξω από το Πάντειο για να συλλάβει κάποιον που είχε βιαιοπραγήσει κατά ενός καθηγητή; Όταν ξέρω ότι ο επόμενος που θα μπει στην αίθουσα μπορεί διά της βίας να επιχειρήσει να μου στερήσει την ελευθερία του λόγου; Ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος δεν δικαιώνεται στις δικαστικές αίθουσες αλλά στις ιδέες που μπολιάζει στο μυαλό των φοιτητών του».

Η ανομία καλά κρατεί

Τον περασμένο Απρίλιο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Νίκης Κεραμέως είχε τονίσει ότι «η ανεξέλεγκτη βία και ανομία στα τριτοβάθμια ιδρύματα δεν υφίσταται». Μάλιστα στην αναφορά της κ. Κεραμέως ότι σε ένα αμφιθέατρο υπήρξε επίθεση ενός φοιτητή απέναντι σε άλλον φοιτητή απάντησε «τι να κάνουμε; Να βάλουμε αστυνόμους να παρακολουθούν κι αυτοί τα μαθήματα, με το μάτι τους γυρισμένο πίσω στο αμφιθέατρο, μήπως και κουνηθεί κανένας;».
Πάντως, κλοπές, χρήση ναρκωτικών ουσιών, περιστατικά βίας σε βάρος φοιτητών και εκπαιδευτικών και σεξουαλικές επιθέσεις τείνουν να γίνουν σύνηθες φαινόμενο. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο μεταπτυχιακός φοιτητής της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών έπεσε θύμα ληστείας και δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από αγνώστους.
Η ανομία στα πανεπιστήμια έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη. Πανεπιστημιακοί καθηγητές με τους οποίους επικοινώνησε η F.S. χαρακτήρισαν «λάθος κίνηση» την επαναφορά της διάταξης για το πανεπιστημιακό άσυλο πριν από έναν χρόνο. Βάσει αυτής, για να επέμβει η αστυνομία μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο θα πρέπει να δοθεί άδεια από το επταμελές Πρυτανικό Συμβούλιο, εκτός και αν διαπράττονται κακουργήματα.
Πριν από λίγες ημέρες μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρουσίασαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τις προτάσεις τους με αφορμή τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στις 16 Μαΐου. Σχετικά με το ζήτημα του ασύλου, η παράταξη προτείνει την «κατάργηση καθέτως και οριζοντίως του ασύλου ανομίας, με την ταυτόχρονη επαναφορά και εφαρμογή του περιεχομένου του ν. 4009/2011, τη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δημόσιας αρχής μετά την τέλεση εγκλημάτων εντός των χώρων των πανεπιστημίων και εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε χώρους των κτιρίων των πανεπιστημίων όπου βρίσκονται μεγάλης αξίας αντικείμενα (εργαστήρια)».

Έρευνα-σοκ του ΠΑΜΑΚ

Την ίδια στιγμή έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) με θέμα «Η ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ» αποκαλύπτει με πάσα λεπτομέρεια την εικόνα της ανομίας και παραβατικότητας που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς κατέγραψε συνολικά 358 περιστατικά ανομίας σε 19 ΑΕΙ κατά τη δεκαετία 2011-2017, με τις επιθέσεις βίας κατά των ακαδημαϊκών να πρωταγωνιστούν αριθμητικά και να ακολουθούν τα περιστατικά βίας κατά φοιτητών και οι επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Η έρευνα συσχετίζει τα περιστατικά παραβατικότητας στα ανώτατα ιδρύματα με το πανεπιστημιακό άσυλο, σημειώνοντας ότι ο θεσμός έχει χάσει πλέον το νόημά του και, αντί να προστατεύει τις δημοκρατικές ελευθερίες, γίνεται πηγή παρανομίας και θώρακας προστασίας και ατιμωρησίας των παρανομούντων.