Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου - Free Sunday
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε ο Νίκος Σακελλαρίου υπό το κράτος έντονης συναισθηματικής φόρτισης. 

Πρόκειται για μία κίνηση με έντονο το στοιχείο του συμβολισμού, εφόσον ούτως ή άλλως σε 1,5 μήνα, στις 30 Ιουνίου, ο κ. Σακελλαρίου θα αποχωρούσε από την προεδρία του ΣτΕ λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για την πρώτη παραίτηση προέδρου του ΣτΕ από την μεταπολίτευση και μετά.

Στη σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου εξαπέλυσε «κεραυνούς» για τις διαρροές περί «συνταγματικότητας» του νόμου Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των συντάξεων και την βάσει αυτού προγραμματισμένη περικοπή τους, θεωρώντας τες «αδιανόητες», ενώ άφησε αιχμές και για υποχώρηση του κράτους δικαίου.

Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην πορεία του επί 42 χρόνια στη Δικαιοσύνη, καθώς και στα πλήγματα που έχουν φέρει τα μνημόνια ακόμη και στα δικαιώματα των πολιτών.

«Από την εποχή του πρώτου μνημονίου, είχα επισημάνει τη μη συμβατότητα των μνημονίων με το Σύνταγμα. Είχαμε προειδοποιήσει για την κυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, γεγονός που σηματοδότησε την υποχώρηση του κράτους δικαίου. Οι αντοχές όλων μας δοκιμάστηκαν από τα νεότερα μνημόνια που έφεραν νέα μέτρα και συνοδεύτηκαν από μειώσεις μισθών και συντάξεων» γι’ αυτό και υπήρξαν πολλές αποφάσεις από το ΣτΕ για την «μη περαιτέρω μείωση αποδοχών σε τομείς όπως η Εθνική Άμυνα, η Υγεία, η Παιδεία και η ασφάλεια του πολίτη».

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ έκανε λόγο για επικείμενη εξαθλίωση των συνταξιούχων, εφόσον «είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων»

Κατηγόρησε επίσης τις κυβερνήσεις των μνημονίων για το γεγονός πως μετακυλίουν στη Δικαιοσύνη την ευθύνη επίλυσης όλων των δύσκολων θεμάτων: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυσχερή κατάσταση που θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία μετακυλίεται από την εξουσία η επίλυση προβλημάτων».

Τόνισε δε πως θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και «να θυμόμαστε πως υπάρχουν δικαστές»

Τέλος πρόσθεσε πως πρέπει να «εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς και να θυμόμαστε ότι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας».

Καθήκοντα νέου προεδρεύοντος του ΣτΕ αναλαμβάνει μέχρι να οριστεί νέος πρόεδρος από την κυβέρνηση ο αρχαιότερος εκ των αντιπροέδρων Αθανάσιος Ράντος.