Πιστεύουμε ότι μας ψεκάζουν και θέλουμε Πούτιν... - Free Sunday
Πιστεύουμε ότι μας ψεκάζουν και θέλουμε Πούτιν...

Πιστεύουμε ότι μας ψεκάζουν και θέλουμε Πούτιν...

Υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο δημόσιο τάσσεται το 65% των Ελλήνων το οποίο πιστεύει ότι η κατάργηση θα βελτιώσει τις υπηρεσίες, σύμφωνα με την ετήσια πανελλαδική έρευνα «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες» η οποία έγινε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις και παρουσίασε ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος στο Μουσείο Μπενάκη.

Όπως είπε ο κ.Μαύρος, από την έρευνα προκύπτει ότι το 28,7% των Ελλήνων συνεχίζει να πιστεύει ότι «μας ψεκάζουν» και το 30% εκτιμά πως ο ιδανικός ηγέτης για την Ελλάδα θα ήταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος μίλησε για το «παραδοσιοκρατικό» στοιχείο που ενδιαφέρει τους Έλληνες. Η έρευνα δείχνει ότι στην πρώτη θέση που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες βρίσκεται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ο θεσμός της οικογένειας, ενώ ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία με την πεντάδα να κλείνει η Αστυνομία.

«Δηλαδή τα πεδία, οι τόποι με τους υψηλότερους δείκτες εμπιστοσύνης» σχολίασε ο φιλόσοφος. «Το πρώτο που αναζητεί κάποιος είναι αυτό που του δίνει ασφάλεια» εξήγησε για να υποστηρίξει ότι «υπό αυτή την έννοια το οποιοδήποτε πολύ σοβαρό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι μάλλον καταδικασμένο».«Άρα δεν μπορεί να υπάρξει εγχείρημα κυβερνητικό αν δεν ακουμπάει σε αυτές τις ψυχές» συνέχισε ο κ. Ράμφος και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω σχολίασε: «Τα ακραία αριστερά και ακραία λαϊκιστικά κόμματα είναι απολιθώματα» υπό την έννοια πιθανόν ότι στηρίζονται σε παγιωμένες αντιλήψεις που δεν φαίνεται να αλλάζουν.

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Ευθυμίου εξέφρασε την άποψη ότι «η έρευνα περιέχει πολλές αντιφάσεις».

«Δεν έχουμε αυτοπεποίθηση πραγματική, συνήθως την αντλούμε από την αρχαιότητα» είπε η κυρία Ευθυμίου διευκρινίζοντας ότι «ένα 68% θεωρεί την Ελλάδα μοντέρνα χώρα», αντίστοιχη με τις πιο προοδευμένες του εξωτερικού. 

«Σαν κοινωνία έχουμε γίνει δυτικού τύπου από το 1821 και μετά έχουμε δεθεί με τη Δυτική Ευρώπη» αλλά μέσα από δομές που εμπεριέχουν τη σχιζοφρένεια που αποτυπώνεται στη λογική του «σε θαυμάζω αλλά και σε μισώ», «με βοηθάς και γι αυτό σε μισώ», συνέχισε η ίδια, για να συμπεράνει πάντως ότι κάποια σημεία στην έρευνα δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί κάπως αυτή η σχιζοφρένεια. 

Η έρευνα διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018. Φέτος, η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων για καθένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2.500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI).