Δισεκατομμύρια κοστίζει η δωρεάν παιδεία - Free Sunday
Δισεκατομμύρια κοστίζει η δωρεάν παιδεία

Δισεκατομμύρια κοστίζει η δωρεάν παιδεία

Πανάκριβη αποδεικνύεται ακόμη μια φορά η δωρεάν παιδεία για την ελληνική οικογένεια. Ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, επενδύοντας όχι μόνο στις γνώσεις αλλά και στις δεξιότητες των παιδιών τους. Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, το 2015 οι δαπάνες των νοικοκυριών ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ.

Το βάρος στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σύμφωνα με την έκθεση, στην κορυφή βρίσκονται τα έξοδα για την ιδιωτική εκπαίδευση με 792.331.939 ευρώ, οι ξένες γλώσσες με 621.164.425 ευρώ και οι οικονομικές μεταβιβάσεις για σπουδές στο εσωτερικό με 554.681.971 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια οι γονείς το 2015 ξόδεψαν 753.633.197 ευρώ, για την αγορά βιβλίων, βοηθημάτων και γραφικής ύλης 176 εκατ. ευρώ και για μαθήματα τέχνης και Η/Υ 184 εκατ. ευρώ.
Την ίδια χρονιά οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση έφτασαν τα 8,8 δισ. ευρώ. Το 62,8% (5,5 δισ. ευρώ) αφορούσε τις δημόσιες δαπάνες, ενώ το 37,2% (3,3 δισ. ευρώ) τις ιδιωτικές.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η «σκιώδης εκπαίδευση» (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, εκμάθηση ξένων γλωσσών) άγγιξε συνολικά τα 1,3 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά την κρίση, στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα οι περικοπές το διάστημα 2013-2015 έφτασαν μόλις το 1,1% και 0,7% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι γονείς φαίνεται ότι μείωσαν κατά 50% τα έξοδα για παιδαγωγούς, μπέιμπι σίτερ και παιδοκόμους και κατά 35% τα έξοδα για αγορά βιβλίων και γραφικής ύλης.

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Ελλάδα κατέχει τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην ηλικιακή ομάδα 16-64 (30,5%), ενώ έξι στα δέκα άτομα με αναπηρία ηλικίας από 16 έως και 59 ετών (61,7%) βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο φτώχειας, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 1η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., μαζί με τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία.
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα είναι και ο δείκτης για τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού στην ίδια ηλικιακή ομάδα σε ποσοστό 51,9%, με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. να είναι 37,4%. Μάλιστα, από το 2008 έως το 2013 ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε κατά 116,4%.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «είναι εμφανές ότι η αυξανόμενη ανεργία και η μειούμενη απασχόληση στον συνολικό πληθυσμό, που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των χρόνων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, είναι εντονότερη στην ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα των ατόμων με αναπηρία, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και αιτία σημαντικών διαφοροποιήσεων μεταξύ των κρατών-μελών στην Ε.Ε.».

Αποκλεισμένοι και από την εκπαίδευση

Η έκθεση, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (EΣΑμεΑ), δείχνει και την ανισότητα ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παρουσιάζει υψηλότερες πιθανότητες να σταματήσει τη φοίτησή της στις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία, καταγράφοντας σημαντικά χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Συγκεκριμένα, μόλις το 29,8% καταφέρνει να ολοκληρώσει το λύκειο, ενώ το 58,6% αποφοιτά από το γυμνάσιο. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μόλις το 11,6% καταφέρνει να αποφοιτήσει.
«Μόνο όταν βρεθείς ο ίδιος αντιμέτωπος με θέματα αναπηρίας μπορείς να διαπιστώσεις το εύρος των δυσκολιών και τις τεράστιες ελλείψεις στη χώρα μας σε πολιτικές μέριμνας για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της EΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης τόνισε ότι η αναπηρία «είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ζήτημα οικουμενικό, που απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις από την κοινωνία και την πολιτεία». Πρόσθεσε δε ότι για τους ίδιους αποτελεί βασική προτεραιότητα «η ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με σύνδρομο Down και σύνδρομο Asperger στην ανώτατη εκπαίδευση».

Φοιτητικές εκλογές: Εκτός εκλογικής διαδικασίας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) δεν συμμετείχε στις φοιτητικές εκλογές, λόγω κακής συνεννόησης των παρατάξεων για τον χώρο διεξαγωγής τους. Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία οι εκλογές διεξάγονταν εκτός του ιδρύματος, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Συγκεκριμένα, το 2016 οι κάλπες είχαν στηθεί στο πάρκο Ελευθερίας και το 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πάντως, στο Ζάππειο και συγκεκριμένα στην Αίγλη έστησε κάλπες η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Νομικής Σχολής, με τις υπόλοιπες παρατάξεις να αντιδρούν και να κάνουν λόγο για απόφαση «παράνομη και διασπαστική».
Σημειώνεται ότι επεισόδια δεν υπήρξαν, με μοναδική εξαίρεση το Πολυτεχνείο, όπου το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης περίπου είκοσι άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προσπάθησαν να μπουν, αλλά εμποδίστηκαν από την ομάδα περιφρούρησης.
Κατά τα λοιπά, με την αποχή να επικρατεί, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη για 32η χρονιά, και μάλιστα ενισχυμένη. Ακολούθησε η Πανσπουδαστική (πρόσκειται στο ΚΚΕ), ελαφρώς ανοδική ήταν η πορεία της ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), πτωτική της ΠΑΣΠ, ενώ το BLOCO του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Με αφορμή την ανάδειξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε πρώτη δύναμη, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η παράταξη «κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των φοιτητών της χώρας. Η νέα γενιά πιστεύει στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της προόδου και της αριστείας».
Αναφερόμενος στα περιστατικά βίας, έκανε λόγο για «αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δεν κατάφερε για μια ακόμη χρονιά να διασφαλίσει τα αυτονόητα». «Σύντομα η χώρα θα αποκτήσει μια κυβέρνηση που θα σέβεται και θα εφαρμόζει τον νόμο» είπε χαρακτηριστικά.