Νέα χαλάρωση στα capital controls: Τι αναμένεται να ισχύσει - Free Sunday
Νέα χαλάρωση στα capital controls: Τι αναμένεται να ισχύσει

Νέα χαλάρωση στα capital controls: Τι αναμένεται να ισχύσει

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) αποτελεί μείζονα στόχο της κυβέρνησης και ειδικό κεφάλαιο στο αναπτυξιακό σχέδιό της για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανεβεί κι άλλο το όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ, το οποίο βρίσκεται σήμερα στα 2.300 ευρώ το μήνα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το όριο να ανέλθει στα 3.000 ευρώ, ενώ οι τράπεζες συστήνουν πιο ήπια αύξηση, στα 2.500 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα φαίνεται ότι εξετάζεται από την 1η Ιουνίου η πλήρης απελευθέρωση των εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται και ο διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη την ημέρα.

Με βάση τον «οδικό χάρτη» για την άρση των capital controls, όπως αυτός εκπονήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών τον Μάιο του 2017, καθίσταται περίπου σαφές πως για την πλήρη άρση θα πρέπει να εκπληρωθεί μία σειρά αναγκαίων συνθηκών από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο χάρτης εκείνος προέβλεπε βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει αμφίδρομα στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Oι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέξουν είναι:

  • Βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο καταθετικό κοινό
  • Βελτίωση συνθηκών ρευστότητας στις τράπεζες (σ.σ. αύξηση καταθέσεων- μείωση «κόκκινων» δανείων.

Η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό θα είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών που θα αρθεί, δεδομένου ότι η χαλάρωσή τους συνδέεται στενά με την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, project που για να ολοκληρωθεί θα απαιτήσει τουλάχιστον μία διετία, παρατηρούν έγκυροι κύκλοι.

Ωστόσο οι τράπεζες στο τέλος της εβδομάδας θα υποβάλουν μία σειρά προτάσεων προς εξέταση με επίκεντρο τη δυνατότητα άρσης πολλών περιορισμών που ισχύουν σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πληροφορίες: naftemporiki.gr