Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό - Free Sunday
Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία  οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. 
 
«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο Μάθιου Νίμιτς.
 
Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».
 
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».
 
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι ο κ. Ντιμιτρόφ είχε απορρίψει την πρόταση Νίμιτς της ονομασίας “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία»), που φέρεται να ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”) η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική.
 
Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία,ωστόσο, αυτή η ονομασία περιλαμβάνεται στο πακέτο των προτάσεων του κ. Νίμιτς. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές, αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”. Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική.
 
Όμως οι διαφωνίες φαίνεται ότι «σκότωσαν» τις προτάσεις αυτές του κ. Νίμιτς.Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές της, και απαιτεί η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις και να γίνουν οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija), αυτή τη στιγμή, είναι η επικρατέστερη ως τελική λύση. 
 
Οι δύο υπουργοί αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα). Εάν υπάρξει συμφωνία, θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων στην Οχριδα την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου.