Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές - Free Sunday
Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς σε δύο εβδομάδες αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Παιδείας ανάρτησε στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο «εξετάσεις», τα μηχανογραφικά δελτία. Οι ενδιαφερόμενοι αρχικά θα περιοριστούν στο να τα μελετήσουν, καθώς θα κληθούν να τα καταθέσουν μετά το τέλος των εξετάσεων, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο.

Ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά

Άλλωστε, για τα λύκεια η αυλαία του σχολικού έτους 2017-2018 έπεσε την περασμένη Παρασκευή, ενώ, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, την Πέμπτη 31 Μαΐου θα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι και στα γυμνάσια. Την Τρίτη 29 Μαΐου θα αρχίσουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων και θα ακολουθήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 8 Ιουνίου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, για τα ημερήσια και τα εσπερινά λύκεια, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι εξετάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι είναι υποψήφιοι σε δύο επιστημονικά πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

Οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν στις 19 και 21 Ιουνίου αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου.
Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, κάνοντας λόγο για «ένα σύστημα το οποίο είναι πολύ πιο εξορθολογισμένο από το σημερινό. Εκείνο που πρέπει να επιδιώξουμε είναι ότι τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν αυτό που θέλουν. Σήμερα, δυστυχώς, μόνο το 30% σπουδάζει αυτό που επιθυμεί. Θα είναι ένα σύστημα που θα ενισχύει το σχολείο και όχι την παραπαιδεία». Ωστόσο, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς, όπως είπε, οι υποψήφιοι είναι στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές. Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση του κανονικού πρωινού προγράμματος, θα πραγματοποιούνται μαθήματα για Πληροφορική και Ξένες Γλώσσες, που θα οδηγούν στην απόκτηση Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και Πληροφορικής.

Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό

Τη φετινή χρονιά τα μηχανογραφικά δελτία έχουν δύο σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη έχει να κάνει με την ένταξη των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία και την κατάργηση του τέταρτου πεδίου, που περιλάμβανε τις παιδαγωγικές σχολές. Πλέον τα επιστημονικά πεδία έχουν διαμορφωθεί ως εξής: 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες. 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες. 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής. 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και περιλαμβάνει 26 τμήματα. Μάλιστα, στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ δίνεται ένα επιπλέον 5% στις θέσεις λόγω της κατάργησης των δύο ΤΕΙ.
Υπενθυμίζεται ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 οι θέσεις στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι 74.692, ενώ για το 2017-2018 ήταν 70.726, ήτοι 3.966 περισσότερες θέσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων των τελευταίων ετών, η οποία, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ερευνητές, θα φέρει πολλές ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής.

Τα τμήματα με τις περισσότερες θέσεις

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια –εκτός του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής–, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663, ενώ πέρυσι ήταν 43.758. Συνεπώς υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις. Έτσι, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις ιατρικές σχολές, ενώ μειώθηκε στις εκκλησιαστικές ακαδημίες. Από την άλλη, αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κ.λπ.) αυξήθηκε κατά 12,5%.
Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα.
Στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Οι θέσεις δηλαδή αυξήθηκαν κατά 985. Ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας κ.λπ.), ενώ στα υπόλοιπα τμήματα έμεινε ίδιος με αυτόν του 2017.

Αρχιτέκτονες μηχανικοί σε ρόλο μαθηματικού

Ως γραφειοκρατική διεκπεραίωση χαρακτηρίζει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία την ανάθεση της διδασκαλίας των Μαθηματικών στο γυμνάσιο και στο λύκειο σε εκπαιδευτικούς με συναφή αρχική επιστημονική προέλευση, όπως των Φυσικών Επιστημών ή της Πληροφορικής. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αποδυνάμωση της μάθησης και υποβάθμιση της μορφωτικής αξίας των μαθημάτων που δεν διδάσκονται από εκπαιδευτικούς με τη δέουσα γνωστική και διδακτική κατάρτιση», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη «διδακτική παπαγαλία».
Ωστόσο, όπως τονίζει, «οι επιπτώσεις είναι ακόμη πιο σοβαρές όταν η ανάθεση γίνεται σε πιο απομακρυσμένες ειδικότητες και όταν συμβαίνει σε πιο ευαίσθητα και δύσκολα σχολικά περιβάλλοντα». Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στα ΕΠΑΛ. Όπως καταγγέλλει η Μαθηματική Εταιρεία, σε επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας 59 αρχιτέκτονες μηχανικοί - εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρουν ότι τους δόθηκαν ως ανάθεση «μαθήματα των Μαθηματικών (Άλγεβρα και Γεωμετρία στην Α΄ και Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ) και της Φυσικής (στο Γυμνάσιο), ενώ πρόκειται για επιστήμες αυτόνομες, που απαιτούν συνολική γνώση του αντικειμένου, με τις οποίες τα προγράμματα σπουδών των αρχιτεκτόνων έχουν πολύ μικρή επαφή». Μάλιστα, κάνουν λόγο για «πρακτικές παιδαγωγικά ασύμβατες και επαγγελματικά προσβλητικές».
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία υποστηρίζει ότι κεντρικός άξονας της αναβάθμισης της μαθηματικής εκπαίδευσης, σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι η διδασκαλία των Μαθηματικών να γίνεται από καθηγητές Μαθηματικών ΠΕ03 ή σε έκτακτες περιπτώσεις και από εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι πτυχίου Μαθηματικού ως δεύτερου πτυχίου, οι οποίοι, πέραν της γνωστικής επάρκειας, διαθέτουν και την αντίστοιχη διδακτική επάρκεια και μέσω των σπουδών τους, αλλά και μέσω ειδικών σπουδών, σεμιναρίων και επιμορφώσεων στη διδακτική των Μαθηματικών.