Κοινό μυστικό η κακοποίηση στη Λέρο; - Free Sunday
Κοινό μυστικό η κακοποίηση στη Λέρο;

Κοινό μυστικό η κακοποίηση στη Λέρο;

Φρίκη και αποτροπιασμό σε όλη την Ελλάδα έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τους γονείς που κακοποιούσαν τα παιδιά τους στη Λέρο. Η ανατριχιαστική ιστορία εξελισσόταν για πολλά χρόνια στο νησί των Δωδεκανήσων και ήρθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα. Η κακοποίηση των τριών παιδιών, 8, 14 και 24 ετών, προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως, ενώ μαρτυρίες ότι κάποιοι γνώριζαν και δεν μιλούσαν κάνουν την υπόθεση ακόμα πιο σοκαριστική.

Η αποκάλυψη

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν το 14χρονο κορίτσι πήγε με ακατάσχετη αιμορραγία στο νοσοκομείο του νησιού και οι γιατροί που το εξέτασαν διαπίστωσαν ότι είχε πέσει θύμα βιασμού. Η ίδια, μιλώντας στη συνέχεια σε ψυχολόγο και σε κοινωνική λειτουργό, διηγήθηκε τα όσα βίωνε από τους γονείς της. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο 52χρονος πατέρας της και η 47χρονη μητέρα της κακοποιούσαν σεξουαλικά τόσο την ίδια όσο και τον 8χρονο αδελφό της. Η οικογένεια έχει ακόμη έναν 24χρονο γιο με νοητική υστέρηση, ο οποίος θα εξεταζόταν από ψυχολόγο, καθώς και έναν γιο 27 ετών που έχει φύγει από το σπίτι.

Σοκάρουν οι ομολογίες

Οι γονείς, που συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου (ενδοοικογενειακή βία), σόκαραν ακόμα και τους αστυνομικούς με τις ομολογίες τους. Ο πατέρας, ο οποίος εργαζόταν στο ψυχιατρείο του νησιού ως εργάτης γενικών καθηκόντων, παραδέχτηκε ότι όχι μόνο βίαζαν τα παιδιά τους αλλά τα χτυπούσαν διαρκώς. Μάλιστα, περιγράφοντας τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του βιασμού, είπε μεταξύ άλλων ότι «σταματούσαμε μόνο όταν έβαζαν τα κλάματα». Όσο για τη σύζυγό του, εκτός του ότι συμμετείχε, «σκηνοθετούσε» τις ερωτικές πράξεις. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε να εξεταστούν τα παιδιά από ειδικούς παιδοψυχιάτρους, να φύγουν από τη Λέρο και να εγκατασταθούν σε εδική δομή, ώστε να λάβουν τη «φροντίδα» που απαιτείται, και να ερευνηθεί εάν έχει κακοποιηθεί και το τέταρτο παιδί.

Γνώριζαν το ένοχο μυστικό;

Εν τω μεταξύ, όσο περνούν οι μέρες, φαίνεται ότι κάποιοι γνώριζαν τι συνέβαινε μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με γείτονες, τα παιδιά έπεφταν συχνά θύματα ξυλοδαρμού, ενώ, όπως καταγγέλλουν, ο πατέρας ήταν διαρκώς σε κατάσταση μέθης. Επιπλέον, κάνουν λόγο για αυταρχικούς γονείς και για παιδιά που ποτέ δεν χαμογελούσαν.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το Χαμόγελο του Παιδιού ανέφερε ότι τον Μάιο του 2017 είχε λάβει ανώνυμη καταγγελία στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι γονείς ασκούσαν έντονη σωματική κακοποίηση στα ανήλικα παιδιά τους, τα παραμελούσαν και υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικης κόρης. Άμεσα, όπως γίνεται για κάθε ανάλογη καταγγελία, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων, ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Τον Ιούλιο του 2017 έλαβε κλήση από συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας που ανέφερε ότι το κορίτσι, καθώς και ο 8χρονος αδελφός της, βρίσκονταν σε νοσοκομείο παίδων κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Το συγκεκριμένο άτομο ενημέρωσε ότι η 13χρονη έφυγε μόνη της από το νοσοκομείο, καθώς φοβόταν ότι θα γυρίσει πίσω στο οικογενειακό της περιβάλλον, ωστόσο εντοπίστηκε άμεσα και επέστρεψε ξανά.

Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει ότι «αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης ενός παιδιού είναι οι εισαγγελικές αρχές και οι κοινωνικές υπηρεσίες, που οφείλουν να ερευνήσουν την κάθε υπόθεση».
Πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» αναφέρεται ότι «η ανήλικη Μ.Δ. προ έτους προσήλθε στο νοσοκομείο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για παιδοψυχιατρική εκτίμηση και πλήρη ιατρικό έλεγχο, κατόπιν εκθέσεως της Κοινωνικής Υπηρεσίας Κ.Θ.Κ.Υ. Λέρου. Κατά το διάστημα της νοσηλείας της ανήλικης στο νοσοκομείο από τον ιατρικό έλεγχο δεν προέκυψε κάτι το παθολογικό. Από την παιδοψυχιατρική αξιολόγηση διαπιστώθηκαν συνθήκες ενδοοικογενειακής δυσλειτουργίας, μη συνδεόμενες με ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης. Το παιδί επέστρεψε στο οικογενειακό περιβάλλον με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Κω σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία της Λέρου και με την προϋπόθεση η ανήλικη να παρακολουθείται από ψυχολόγο και η οικογένεια να βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας Λέρου».

Δήμαρχος Λέρου: «Οι Λεριοί δεν γνώριζαν»

Παρά το γεγονός ότι το 14χρονο κορίτσι είχε νοσηλευτεί πριν από έναν χρόνο, είχαν γίνει καταγγελίες για κακοποίηση και κάποιοι από τους γείτονες με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ φαίνεται ότι ήξεραν τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού, ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας υποστήριξε ότι «η λεριακή κοινωνία στην πλειοψηφία της ούτε καν γνώριζε ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, ο κόσμος δεν ήξερε ούτε τα πρόσωπά τους, αφού δεν είχαν σχεδόν καμία επαφή με την κοινωνία». Μάλιστα αναρωτήθηκε «είναι δυνατόν σε ένα νησί με περίπου 8.500 μόνιμο πληθυσμό να γνώριζαν οι κάτοικοι για ένα τέτοιο φρικιαστικό περιστατικό και να μην υπήρχαν καταγγελίες; Ίσως κάποιοι στο οικογενειακό περιβάλλον να γνώριζαν για ξυλοδαρμό». Πρόσθεσε δε ότι «η λεριακή κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τις αποτρόπαιες και φρικιαστικές πράξεις των καθ’ ομολογία βιαστών, οι οποίες είναι αυτονόητο ότι είναι καταδικαστέες».

Ο κ. Κόλιας απηύθυνε έκκληση προς τα ΜΜΕ να προστατέψουν τα παιδιά, ενώ ζήτησε τη συνδρομή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει η καταλληλότερη μέριμνα για την ψυχολογική στήριξη, την ψυχοθεραπευτική βοήθεια και την ιατρική φροντίδα τους.