Παρέμβαση εισαγγελέα για το Πεδίον του Άρεως - Free Sunday
Παρέμβαση εισαγγελέα για το Πεδίον του Άρεως

Παρέμβαση εισαγγελέα για το Πεδίον του Άρεως

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου προκάλεσε η αναφορά που κατέθεσαν μέλη της Κίνησης Πολιτών για το Πεδίον του Άρεως. Αφορμή, αφίσα από αναρχική ομάδα στην οποία στοχοποιούνται γνωστοί Αθηναίοι. Την ίδια ώρα πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και της Περιφέρειας Αττικής.

«Μια χούφτα ηλίθιοι μικροαστοί»

Μετά το «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΟΕΕ», που απειλούσε ότι θα κάνει τους κατοίκους του Πεδίου του Άρεως να «φεύγουν τρέχοντας από το πάρκο», η αντίστοιχη ομάδα της «Αρχιτεκτονικής» τους χαρακτηρίζει «ηλίθιους ντόπιους μικροαστούς που δεν χωρούν στο Πεδίον του Άρεως».
Στην προσφυγή της στην εισαγγελία η Κίνηση Πολιτών παρουσιάζει την τραγική εικόνα που παρατηρείται στο πάρκο και στους γύρω δρόμους και επισυνάπτει την αφίσα στην οποία υπάρχει φωτογραφία της ηθοποιού Μιμής Ντενίση –συμμετείχε στην πρωτοβουλία της ομάδας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» και έβαψε λευκή την πρόσοψη του ερειπωμένου Green Park–, ενώ στο κείμενο γίνεται αναφορά και στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Πατούλη.
«Δεν είναι τίποτα περισσότερα από μια χούφτα οργισμένων ηλιθίων που αξιοποιεί τις σχέσεις της, τις μούρες της (όπως τη Μιμή και τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων στις επόμενες δημοτικές εκλογές Γιώργο Πατούλη) και μικροπολιτικές πρακτικές επιπέδου Facebook για να διαφημίσει τις διαθέσεις της για ένα κομμάτι της μητρόπολης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αφίσα.
Την αγανάκτησή του για τις αφίσες είχε εκφράσει μέσω Twitter ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, χαρακτηρίζοντάς τες «αφίσες ντροπής που στοχοποιούν κατοίκους της περιοχής, όπως τη Μιμή Ντενίση, που έχουν κινητοποιηθεί μαζί μας ενάντια στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών». «Οι αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν αμέσως αυτή τη χυδαία ενέργεια επικήρυξης ενός πολίτη» ζητούσε ο κ. Καμίνης.
Ο εισαγγελέας, εκτός από τις καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, παρεμπόριο και άθλιες συνθήκες υγιεινής, θα ερευνήσει για τυχόν ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής για την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ θα εξετάσει και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες στοχοποίησης τόσο της Μιμής Ντενίση όσο και του Γιώργου Πατούλη.

Ρ. Δούρου: Το πάρκο δεν «ασπρίζει» με μπατανόβουρτσες

Εν τω μεταξύ, αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως. Η κ. Δούρου, μετά τις ευχαριστίες προς τον κ. Ζαγοραίο για την εισαγγελική έρευνα και την εκτίμηση ότι η έρευνα που διετάχθη θα «ρίξει φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία», στράφηκε ευθέως κατά των κατοίκων της περιοχής και εμμέσως κατά της Μιμής Ντενίση και του Γιώργου Πατούλη.
«Πλέον οι προσπάθειες της διοίκησης αποδίδουν: είτε πρόκειται για την επικείμενη επαναλειτουργία του κτιρίου του Άλσους Οικονομίδη είτε για την αποκατάσταση υποδομών πρασίνου, τη φύλαξη και τον καθαρισμό. Πράγματα που τεκμαίρονται. Πράγματα που επιχειρούν να συγκαλύψουν, να διαστρεβλώσουν, να αμαυρώσουν ορισμένοι κύκλοι, μέσα από παραπληροφόρηση και fake news. Προβλήματα φυσικά συνεχίζουν να υπάρχουν. Πλην όμως το πάρκο δεν “ασπρίζει” και δεν “πρασινίζει” με μπατανόβουρτσες ή με επιχειρήσεις αυτοπροβολής ενόψει εκλογών» ανέφερε η ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση της περιφέρειας έγινε αναφορά και σε «όψιμους αυτόκλητους υπερασπιστές του πάρκου με σαφή πολιτική ατζέντα. Επειδή ουδέν κρυπτόν, όλοι εκείνοι που κατά καιρούς παίζουν στα κανάλια και τα σόσιαλ μίντια τους “κατηγόρους - εισαγγελείς - δικαστές” τώρα είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην έρευνα του εισαγγελικού λειτουργού, επωνύμως, μακριά από ανώνυμες υβριστικές και ψευδείς καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μακριά από θεατρινισμούς και πολιτικαντισμούς».

Πρωτοβουλία Κατοίκων: Μνημείο συκοφάντησης η ανακοίνωση

Έντονη ήταν η αντίδραση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πεδίου του Άρεως, η οποία και δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή προς την περιφερειάρχη Αττικής «επειδή δεν έχει λάβει ποτέ απαντήσεις στις επώνυμες και πρωτοκολλημένες επιστολές της προς την Περιφέρεια Αττικής».
Στην επιστολή οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν «ανάρμοστη και μνημείο παραπληροφόρησης και συκοφάντησης» την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, που «προσβάλλει όχι μόνο τους κατοίκους του Πεδίου του Άρεως αλλά όλους τους συνειδητοποιημένους πολίτες της χώρας που δεν κάθονται στους καναπέδες τους, περιμένοντας πότε και εάν θα δεήσει η οποιαδήποτε αρχή να κάνει το έργο της».
Παράλληλα, η Πρωτοβουλία καλεί την κ. Δούρου να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε δέκα ερωτήματα για το Πεδίον του Άρεως. Μεταξύ αυτών «ποιους θεωρεί ότι παραπληροφορούν, ψεύδονται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “θεατρινίζουν” και προβαίνουν σε “πολιτικαντισμούς”, τι έχει κάνει και ποια είναι η θέση της για την αντιμετώπιση της χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, για ποιον λόγο δεν λειτουργεί καμία υποδομή του πάρκου με αποτέλεσμα να αποτρέπει τον κόσμο να το επισκεφτεί, γιατί αδιαφορεί επιδεικτικά για τις εβδομαδιαίες καταλήψεις της πλατείας Πρωτομαγιάς από άγνωστες ομάδες που στήνουν συναυλίες-πάρτι, προβαίνοντας σε ρευματοκλοπή και κερδίζοντας χρήματα από την παράνομη πώληση ποτών».
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κ. Δούρου «αντί να προβληματιστεί που εμπλέκεται σε ακόμη μία δικογραφία, κοιτάζει πώς θα δικαιολογηθεί για το χάλι που επικρατεί, ρίχνοντας το ανάθεμα μετά από τέσσερα χρόνια θητείας στους “προηγούμενους” ή ακόμη και στους κατοίκους της περιοχής, που ενδιαφέρονται για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως. Τουλάχιστον αυτή τη φορά η κ. Δούρου δεν μήνυσε τον εαυτό της, όπως στην περίπτωση της Μάνδρας».

Κ. Μητσοτάκης: Θλιβερή εικόνα στο Πεδίον του Άρεως

Την ίδια ώρα κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός για το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί στις 5 Ιουνίου.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ τον κάλεσε να διαπιστώσει από κοντά τη θλιβερή εικόνα. «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο κ. Τσίπρας συγκαλεί σύσκεψη για το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί… Δεν πάει μια βόλτα στο Πεδίο του Άρεως να δει τη θλιβερή εικόνα του μεγαλύτερου αστικού πάρκου του Δήμου της Αθήνας; Για παρέα τού προτείνω την κα Δούρου και τον κ. Τόσκα» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.