Η κρίση χτύπησε και το αγοραίο σεξ - Free Sunday
Η κρίση χτύπησε και το αγοραίο σεξ

Η κρίση χτύπησε και το αγοραίο σεξ

Αύξηση του αριθμού των εκδιδόμενων γυναικών και ταυτόχρονη μείωση του τζίρου από την πορνεία καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μεταξύ άλλων έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

Αύξηση την περίοδο της κρίσης

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρη Λάζου η οποία δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», «από το 2012 έως το 2017 ο πληθυσμός των εκδιδομένων στην Ελλάδα αυξήθηκε από 17.000 σε 18.200, δηλαδή κατά 7%. Η αύξηση αυτή παρουσιάστηκε και στους τρεις κύριους τρόπους οργάνωσης της παροχής υπηρεσιών πορνείας όπου εστιάζει η συγκεκριμένη μελέτη: τους οίκους ανοχής, τα στούντιο και την έκθεση στο πεζοδρόμιο».
Παράλληλα, προκύπτει ότι «από το 2012 έως το 2017 το μίσθωμα, όπως και το συνολικό εισόδημα της πορνείας, σημείωσαν σημαντική πτώση». Σύμφωνα με τον κ. Λάζο, «για να μισθώσει ο πελάτης ένα εκδιδόμενο πρόσωπο, μια γυναίκα από 18 έως 64 ετών, στον οίκο ανοχής το 2012 θα χρειαζόταν κατά μέσο όρο 39 ευρώ, ενώ το 2017 μόλις 17 ευρώ (μείωση 56%). Αντίστοιχα στο πεζοδρόμιο, από 14 ευρώ το 2012, θα χρειαζόταν 11 ευρώ το 2017 (μείωση 21%), ενώ στο στούντιο η μίσθωση, από 70 ευρώ το 2012, θα έπεφτε σε 53 ευρώ το 2017 (μείωση 24%)».
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διήρκεσε η έρευνα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των πελατών, σε ποσοστό 28%. Συγκεκριμένα, από 435.000 έφτασε περίπου τους 605.000. Ραγδαία όμως ήταν και η αύξηση των μεταναστών πελατών, καθώς ο αριθμός τους το 2017 έφτασε τους 160.000, από 14.000 που ήταν το 2012.

Ακόμα και για 5 ευρώ

Άλλωστε, πριν από έναν χρόνο ο κ. Λάζος είχε παρουσιάσει, στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «H εργασία στο σεξ στην Ελλάδα: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές», ανάλογη έρευνα. Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, είχε γίνει εκτενής αναφορά στις εκδιδόμενες γυναίκες, αλλά και στο πόσο κοστολογείται η εργασία τους.
Συγκεκριμένα, περίπου 18.000 γυναίκες –το 35% είναι Ελληνίδες– εκδίδονται στην Ελλάδα με τιμές που κυμαίνονται από 10 έως 50 ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν από την οικονομική κρίση η τιμή ήταν περίπου 50 ευρώ.
Κάθε χρόνο γίνονται 11,2 έως 12,1 εκατομμύρια μισθώσεις γυναικών με τις παραπάνω τιμές, ενώ ιερόδουλες από την Υποσαχάρια Αφρική στην οδό Αριστοτέλους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμα και για 5 ευρώ. Το μέσο ετήσιο εισόδημα για κάθε ιερόδουλη ανέρχεται σε περίπου 80.500 ευρώ, ωστόσο στην ίδια μένει μόλις το 40% του ποσού.
Στην ημερίδα εκπρόσωπος του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής είχε αποκαλύψει ότι από τους 350 οίκους ανοχής που λειτουργούν σήμερα, μόλις δύο έχουν άδεια.
Μάλιστα, στον χαιρετισμό του ο κ. Σκουρλέτης είχε αναφερθεί στον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και στην περίπτωση των οροθετικών ιεροδούλων. «Η συζήτηση θα έπρεπε να είχε επιβληθεί όταν ο τότε υπουργός Υγείας με απαράδεκτο τρόπο είχε στοχοποιήσει και είχε ποινικοποιήσει οροθετικές γυναίκες, αντί να θίξει το θέμα της παράνομης πορνείας στη σωστή του βάση» είχε πει χαρακτηριστικά.
Στην Αθήνα υπάρχουν σήμερα κατά μέσο όρο 6.500 πορνικές θέσεις όπου εκδίδονται 12.000 γυναίκες, ενώ άλλες 6.500 εκδίδονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν γυναίκες που εκδίδονται και μέσω μικρών αγγελιών, ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός κινείται μέσω διαδικτύου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Αττική έχει εντοπίσει περισσότερες από 2.500 γυναίκες που χρησιμοποιούν το internet για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Το προφίλ των πελατών

Την αγορά της Αθήνας συντηρούν περίπου 550.000 άντρες. Το 2015 η δικαστική ψυχολόγος Μαρία Μουδάτσου, επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας της PRAKSIS για την πορνεία και το trafficking, είχε παρουσιάσει έρευνα στην οποία είχε συμπεριληφθεί και το προφίλ των επισκεπτών.
Στην έρευνα, που είχε διεξαχθεί επί έξι μήνες σε επτά πόλεις, συμμετείχαν με συνεντεύξεις τους 70 εκδιδόμενες και 30 πελάτες. Όπως είχε προκύψει, 29 άντρες ήταν Έλληνες, αρκετοί εξ αυτών με ανώτατη εκπαίδευση, ηλικίας 26-35 ετών.
Οι περισσότεροι ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Επτά δήλωναν ανύπαντροι, επτά παντρεμένοι και πέντε σε σταθερή σχέση. Η συχνότητα επισκεψιμότητας κυμαινόταν από δύο έως τέσσερις φορές τον μήνα, ενώ είχαν δηλώσει ότι τις επέλεγαν με κριτήριο την ηλικία και όχι τη χώρα προέλευσης.
Μάλιστα, 20 στους 30 δήλωναν ότι γνώριζαν τι είναι το trafficking, 29 στους 30 τι είναι σεξουαλική εκμετάλλευση και σχεδόν όλοι τόνισαν ότι δεν θα ήθελαν να συνευρεθούν με γυναίκα που να εξαναγκάζεται στην πορνεία.

Το νομικό πλαίσιο

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το επάγγελμα των εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων έχει απελευθερωθεί. Ο ν. 2734/1999 προβλέπει ότι το εκδιδόμενο με αμοιβή πρόσωπο υποχρεούται να κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος, που εκδίδεται, ύστερα από αίτησή του, από τον περιφερειάρχη του τόπου κατοικίας του. Το πιστοποιητικό αυτό ισχύει για χρονικό διάστημα τριών ετών για την περιοχή της οικείας περιφέρειας και στον κάτοχο του εν λόγω πιστοποιητικού, με μέριμνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, χορηγείται υποχρεωτικά βιβλιάριο υγείας, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α. Έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
β. Είναι άγαμο ή τελεί σε χηρεία ή είναι διαζευγμένο.
γ. Δεν πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ή άλλη μολυσματική νόσο.
δ. Δεν πάσχει από οποιασδήποτε μορφής ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ε. Δεν έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για ανθρωποκτονία από πρόθεση (άρθρο 299 Π.Κ.), αποπλάνηση παιδιών (άρθρο 339 Π.Κ.), μαστροπεία (άρθρο 349 Π.Κ.), σωματεμπορία (άρθρο 350 Π.Κ.), ληστεία (άρθρο 380 Π.Κ.) και εκβίαση (άρθρο 385 Π.Κ.), καθώς και για παράβαση των διατάξεων των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.