2ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»: «Το “ΑΝΩ” αγαπήθηκε πολύ και εμείς ανταμειφθήκαμε» - Free Sunday
2ο Διεθνές Φεστιβάλ  Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»: «Το “ΑΝΩ” αγαπήθηκε πολύ και εμείς ανταμειφθήκαμε»

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»: «Το “ΑΝΩ” αγαπήθηκε πολύ και εμείς ανταμειφθήκαμε»

Με μελωδίες από την εποχή του Baroque και από την Κλασσική εποχή, πλημμύρισε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου. Μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο για δεύτερη χρονιά.

Στη συναυλία με τίτλο «Εν χορδαίς και οργάνω», ο οργανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χρήστος Παρασκευόπουλος και το Κουαρτέτο Εγχόρδων «FourTe» με τους Ηλία Γυφτονικολό βιολί, Κωνσταντίνα Μπάλλα βιολί, Ιζαμπέλα- Ελένη Χατζηιωάννου βιόλα και Μυρτώ Ξηρουχάκη βιολοντσέλο, εκτέλεσαν έργα των George Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart και Luigi Boccherini.

Η συναυλία διανθίστηκε με την εισαγωγή και τα σχόλια των έργων στα ελληνικά και στα αγγλικά από τον ραδιοφωνικό παραγωγό κλασικής μουσικής Νίκο Κανελλόπουλο.

syros 1

Ραντεβού στην Άνω Σύρο

Λίγες ώρες πριν είχε γίνει η παρουσίαση του προγράμματος του 2ου Φεστιβάλ «ΑΝΩ» που θα διεξαχθεί φέτος από τις 20 έως τις 26 Αυγούστου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Όνειρο όλων είναι η συνεχής ανάπτυξη του φεστιβάλ με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο», ανέφερε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου. Όπως είπε, το όλο εγχείρημα άρχισε πριν από δύο χρόνια, μετά το πέρας της γενικής ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου και την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του ιστορικού εκκλησιαστικού οργάνου του το οποίο επί δεκαετίες ήταν ανενεργό.

Εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

Η Καθολική Επισκοπή Σύρου για το 2018 στοχεύει στην καθιέρωση ενός ετήσιου κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, αντάξιου του κύρους και του ιστορικού μεγέθους του χώρου. Για τη δεύτερη χρονιά του Φεστιβάλ προγραμματίζεται η πραγματοποίηση σημαντικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στόχος όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του φεστιβάλ Χάρης Βεκρής, «είναι η ευρύτερη αναγνώριση του από τους φίλους του εκκλησιαστικού οργάνου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, και συγχρόνως, η ανάδειξη και αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυναμική και τη φήμη του «ΑΝΩ», που εξαπλώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. «Έχουμε πολύ μεγάλη υποστήριξη και από τον απλό κόσμο που παρακολουθεί τις συναυλίες, αλλά και από φορείς που έχουν εκτιμήσει τη δουλειά και την προσπάθεια μας. Το “ΑΝΩ” αγαπήθηκε πολύ, έδειξε τη δυναμική του κι εμείς ανταμειφθήκαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μία συναυλία τον Μάρτιο πριν από το Πάσχα (ΑΝΩ ΕΑΡ), η φετινή είχε θέμα «Η μουσική στη στόχαση του Κωνσταντίνου Τσάτσου», μία προφεστιβαλική εκδήλωση (ΑΝΩ ΠΡΟ), τον κύριο κορμό του Φεστιβάλ τον Αύγουστο και μία χριστουγεννιάτικη συναυλία (ΑΝΩ Χριστούγεννα).

syros 2

Ενδιαφέρον και από το εξωτερικό

Για ένα θεσμό που δεν είναι συνηθισμένος για τα ελληνικά δεδομένα έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χρήστος Παρασκευόπουλος. Όπως είπε η φετινή διοργάνωση «θα διαφέρει καθώς δεν θέλουν να είναι αντίγραφο της προηγούμενης χρονιάς». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι δέχεται e-mails από οργανίστες του εξωτερικού από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία «οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε επόμενες εκδηλώσεις».

syros 3

Αναλυτικά το πρόγραμμα

20 Αυγούστου - «Μουσική Αναγέννηση»
Συναυλία φωνητικής μουσικής από την περίοδο της Αναγέννησης. Ερμηνεύει το φωνητικό κουαρτέτο Vox Sinceris, a capella (χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων) και με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.
Αφροδίτη Φύκαρη, σοπράνο
Μάνια Ευαγγελίου, άλτο
Νίκος Ανδρεαδάκης, τενόρος
Ηλίας Καπάνταης, μπάσος
Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο – διεύθυνση

22 Αυγούστου - «Από τον Αυλό στο Όργανο»
Συναυλία με έργα για φλάουτο (μουσικό όργανο με έναν αυλό) και για εκκλησιαστικό όργανο (μουσικό πολύαυλο όργανο, απόγονο μουσικών οργάνων με έναν αυλό). Θα ερμηνευθούν έργα από όλες τις εποχές της μουσικής ιστορίας. Ερμηνεύουν οι καλλιτέχνες:
Ευάγγελος Κοκκόρης, φλάουτο (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ωδείου Φίλιππος Νάκας) Ελένη Κεβεντσίδου, εκκλησιαστικό όργανο (καθηγήτρια εκκλησιαστικού οργάνου στη Μεγάλη Βρετανία και σολίστ διεθνούς φήμης)

24 Αυγούστου –-«Από την Αναγέννηση στον 21ο αιώνα»
Θρησκευτική Χορωδιακή Μουσική
Η Χορωδία Musica Sacra, εξειδικευμένη στο χώρο της θρησκευτικής πολυφωνικής μουσικής, θα ερμηνεύσει έργα όλων των μουσικών εποχών με τη συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου.
Χορωδία Musica Sacra. Στράτος Γκιουλμπάνογλου, εκκλησιαστικό όργανο Χρήστος Παρασκευόπουλος, διεύθυνση.

26 Αυγούστου -«Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου»
Ο διάσημος Πολωνός οργανίστας Michał Markuszewski, ερμηνεύει στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο από γνωστούς Πολωνούς και άλλους Ευρωπαίους συνθέτες.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Διαλέξεις:
Η επιτυχία των διαλέξεων της πρώτης χρονιάς του Φεστιβάλ απέδειξε τον ιδιαίτερα σημαντικό επιμορφωτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. Οι διαλέξεις αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο και αναμφίβολα, ένα εξίσου ενδιαφέρον για το κοινό κομμάτι του. Στις διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη χρονιά πριν από τις συναυλίες του Φεστιβάλ, έχουν προσκληθεί ως ομιλητές ιδιαίτερα γνωστοί στον ελληνικό χώρο μουσικοκριτικοί και δημοσιογράφοι της κλασσικής μουσικής.

Ξεναγήσεις:
Τις ημέρες των συναυλιών, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο από τον Γιάννη Ρούσσο, οργανίστα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού.

ΑΝΩ Χριστούγεννα - 15 Δεκεμβρίου «Gloria in Excelsis Deo»
Χριστουγεννιάτικη Μουσική για εκκλησιαστικό όργανο, χάλκινα πνευστά και τραγουδιστές. Σε όλες τις συναυλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

syros 4

Οργανωτική Επιτροπή:

  • Χρήστος Παρασκευόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής
  • Χάρης Βεκρής, εκτελεστικός διευθυντής
  • Γιάννης Ρούσσος οργανίστας Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου
  • Μαρία Μαυρίκου, υπεύθυνη χορηγιών
  • Γιώργος Σιγάλας, υπεύθυνος φιλοξενίας
  • Αντώνης Δαλέζιος, τεχνική υποστήριξη
  • Δημιουργικό αφίσας - προγράμματος: Φρειδερίκος Ρούσσος
  • Φωτογραφίες: Νίκος Ραγκούσης