Η ώρα του μηχανογραφικού - Free Sunday
Η ώρα του μηχανογραφικού

Η ώρα του μηχανογραφικού

Δυσκολίες επεφύλασσε η Βιολογία, μάθημα με το οποίο έπεσε η αυλαία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, τα θέματα απευθύνονταν σε καλά διαβασμένους υποψηφίους, ενώ είχαν σαφή διαβάθμιση δυσκολίας. Οι βαθμολογίες, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Η ώρα του μηχανογραφικού

Μετά και την εξέταση των ειδικών μαθημάτων, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, σειρά έχει η συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με οδηγίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο, οι υποψήφιοι θα μπορούν να επισκέπτονται όσο συχνά θέλουν την ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί και να κάνουν τροποποιήσεις στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο μέχρι την οριστικοποίησή του.
Κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν θα γίνεται δεκτό αν περάσει η προθεσμία που θα δοθεί και δεν θα αλλάζει μετά την οριστικοποίησή του.
Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή χρονιά τα μηχανογραφικά δελτία έχουν δύο σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη έχει να κάνει με την ένταξη των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία και την κατάργηση του τέταρτου πεδίου, που περιλάμβανε τις παιδαγωγικές σχολές.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και περιλαμβάνει 26 τμήματα. Μάλιστα, στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ δίνεται ένα επιπλέον 5% στις θέσεις λόγω της κατάργησης των δύο ΤΕΙ.
Σημειώνεται ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 οι θέσεις στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι 74.692, ενώ για το 2017-2018 ήταν 70.726 – ήτοι 3.966 περισσότερες θέσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων των τελευταίων ετών, η οποία, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ερευνητές, θα φέρει πολλές ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής.

Οικονομική ενίσχυση σε φοιτητές

Εν τω μεταξύ, πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για 3.685 φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προκήρυξε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, στο πλαίσιο του προγράμματος Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών.
Σκοπός του προγράμματος, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, είναι η υποστήριξη φοιτητών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους, και η διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσώπων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση https://iky-ypotrofies.it.minedu.gov.gr/ έως την Τρίτη 3 Ιουλίου στις 4.00 μ.μ.
Οι υποτροφίες χορηγούνται αναδρομικά για διάστημα εννέα μηνών από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018 και ανέρχονται σε 380 ευρώ μηνιαίως για όσους σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους και σε 200 ευρώ για τους φοιτητές που σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποτροφίας έχουν οι Έλληνες και αλλοδαποί προπτυχιακοί φοιτητές εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2016 δεν υπερβαίνει το ποσό των 7.500 ευρώ, δεν λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος υποτροφία του ΙΚΥ ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα, δεν είναι πτυχιούχοι ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ και δεν έχουν μετεγγραφεί σε ΑΕΙ εντός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους. Επίσης, δεν διαμένουν σε φοιτητική εστία και δεν έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο από τον κανονισμό σπουδών χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου.
Του προγράμματος εξαιρούνται οι φοιτητές Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Έκπτωση στα εισιτήρια των αναπληρωτών

Την ίδια ώρα, με κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες, θα χορηγηθεί έκπτωση 50% στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν στα νησιά, για να επιστρέψουν στην έδρα τους.
Η έκπτωση, που θα ισχύει έως και τις 30 Ιουνίου, αφορά αναπληρωτές καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς που υπηρέτησαν σε κάποιο νησί της χώρας, καθώς επίσης και τα οχήματά τους.
Για να λάβουν την έκπτωση οι αναπληρωτές οφείλουν να προσκομίζουν την πρόσφατη απόφαση απόλυσής τους από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου ανήκαν.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για στήριξη των μετακινήσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που πρόκειται να έρθει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή. Καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, που υπηρετούν σε όλα τα νησιά της χώρας, πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας, θα έχουν από 1/7/2018 (πιλοτική εφαρμογή σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) και από 1/1/2019 (καθολική εφαρμογή του μέτρου) τη δυνατότητα να ενταχθούν στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, γεγονός που σημαίνει ότι, ανάλογα με το νησί όπου υπηρετούν, θα δικαιούνται, σε συγκεκριμένο αριθμό εισιτηρίων, επιδότηση της διαφοράς κόστους σε σχέση με το κόστος του ταξιδιού για την ίδια απόσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα.