Πτώση των βάσεων δείχνουν οι βαθμολογίες - Free Sunday
Πτώση των βάσεων δείχνουν οι βαθμολογίες

Πτώση των βάσεων δείχνουν οι βαθμολογίες

Τέλος στη αγωνία χιλιάδων υποψηφίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έβαλε η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, παρατηρούνται μεταξύ άλλων χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, στα Αρχαία και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας με τους αριστούχους να είναι λιγότεροι από πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών το 36,59 των μαθητών των γενικών λυκείων έγραψε κάτω από τη βάση στα Αρχαία, το 46,21 βαθμολογήθηκε κάτω από 10 στην Ιστορία ενώ στη Βιολογία Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση έγραψε το 59,33%.

Στην κατεύθυνση των θετικών σπουδών η μεγαλύτερη αποτυχία παρατηρείται στα Μαθηματικά καθώς το 56,21 έγραψε κάτω από τη βάση και ακολουθεί η Φυσική με 39,78%.

Για τις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής τα Μαθηματικά συγκέντρωσαν ποσοστό 83,17% κάτω από τη βάση, ακολουθεί η Βιολογία Γενικής Παιδείας (68,88%) και η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (50,46%).

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Σχετικά με την πορεία των βάσεων, εκπαιδευτικοί ερευνητές εκτίμησαν στο freesunday.gr ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών σπουδών αναμένεται μικρή αύξηση των βάσεων κυρίως όμως στις υψηλόβαθμες σχολές. Για τις υπόλοιπες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρές αυξομειώσεις.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αναμένεται πτώση στις σχολές που απαιτούν υψηλή βαθμολογία ενώ ίδια εικόνα υπάρχει και για το 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα κινηθούν οι σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής ενώ στις Παιδαγωγικές Σχολές που πλέον κατανέμονται σε όλα τα πεδία αναμένεται σημαντική αύξηση.

Η ώρα του μηχανογραφικού

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη 5-7-2018 και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 16-7-2018 και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί ερευνητές τονίζουν ότι οι υποψήφιοι κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου πρέπει να επιλέξουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν να σπουδάσουν και θα πρέπει να έχουν ένα και μοναδικό γνώμονα κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Να επιλέξουν το σύνολο των σχολών που τους ενδιαφέρουν χωρίς να εξαιρούν καμία.