Σχολικές αίθουσες: «Η κλήση σας προωθείται» - Free Sunday
Σχολικές αίθουσες: «Η κλήση σας προωθείται»

Σχολικές αίθουσες: «Η κλήση σας προωθείται»

Τέλος στη χρήση και στην κατοχή κινητών τηλεφώνων στα σχολεία βάζει το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις σχολικές μονάδες. Με την ίδια εγκύκλιο απαγορεύεται και η χρήση καμερών ασφαλείας τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.

Η μάστιγα των κινητών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι μαθητές όχι μόνο «δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου. Μάλιστα, ακόμα και ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία-επίβλεψη του εκπαιδευτικού».
Η εγκύκλιος επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατεί με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Εκπαιδευτικοί με τους οποίους συνομίλησε η FS υποστηρίζουν ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς πολλές φορές ακόμα και οι ίδιοι αδυνατούν να βάλουν φρένο στη χρήση κινητών από τους μαθητές. Μάλιστα, όπως λένε, την κατάσταση επιδεινώνουν και ορισμένοι γονείς οι οποίοι ανά πάσα στιγμή θέλουν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους για να εντοπίζουν πού βρίσκονται.
Εκτός όμως του σοβαρού ζητήματος της απόσπασης της προσοχής από τα μαθήματα, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν στην FS το επίσης σοβαρό θέμα της ανάρτησης φωτογραφιών και βίντεο από τις αίθουσες διδασκαλίας την ώρα του μαθήματος.

Οδηγίες και προς τους καθηγητές

Η εγκύκλιος ορίζει ακόμη ότι οι εκπαιδευτικοί, εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαπεραστικοί πίνακες κ.λπ.), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και τον δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Επιπλέον, «θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων, καθώς οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν. 2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (π.χ. αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του».

Όχι και στις κάμερες

Το νέο στοιχείο της ετήσιας εγκυκλίου αφορά τις κάμερες ασφαλείας στα σχολεία. Στο πλαίσιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων, η λειτουργία τους θα επιτρέπεται όταν το σχολείο δεν λειτουργεί και μόνο για λόγους ασφαλείας.
Οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν κάμερες στα σχολεία, εκτός αν το κτίριο δεν έχει κόσμο, για λόγους ασφάλειας, το βράδυ. Ή, ξέρετε, πολλά κτίρια δεν λειτουργούν, είτε ακόμα δεν έχουν παραληφθεί από τους δήμους κανονικά, είτε είναι στη διάρκεια κάποιων εσωτερικών ρυθμίσεων και για λόγους ασφάλειας, κλοπής κ.λπ. Αλλά κάμερες στα σχολεία δεν λειτουργούν, τελεία και παύλα». Πρόσθεσε δε ότι το αντίθετο θα ενέτεινε «μια επιτήρηση που δεν οδηγεί πουθενά και αντιθέτως δημιουργεί μια αίσθηση ότι παρακολουθείσαι από παντού».
Σχετικά με την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι αποσπάται η προσοχή των μαθητών όταν έχουν τα κινητά στην τάξη. «Το κυρίαρχο είναι ότι αυτή τη στιγμή τα κινητά τηλέφωνα, και αυτό είναι και στην Ελλάδα και διεθνώς, διακόπτουν τη ροή του μαθήματος. Το “διακόπτουν” μην το πάρετε ότι χτυπάει κάποιο κινητό. Διακόπτει διότι τα παιδιά πολλές φορές έχουν το μυαλό τους εκεί. Εμάς το βασικό που μας ενδιαφέρει είναι πώς προστατεύουμε την εκπαιδευτική πράξη. Ως υπουργείο έχουμε πάρα πολλά παράπονα και, αν θέλετε, φωνές απόγνωσης από γονείς, γιατί θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι εθισμένα στο κινητό. Και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι άνθρωποι είναι εθισμένοι σε ένα μηχάνημα και όχι σε ουσία» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

Απαγόρευση κινητών στη Γαλλία με νομοσχέδιο

«Μέτρο αποτοξίνωσης» χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ το νομοσχέδιο που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση για την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Μάλιστα, στόχος είναι η άμεση έγκριση του νομοσχεδίου, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να τεθεί σε εφαρμογή. Οι συζητήσεις για την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία είχαν αρχίσει από τον περασμένο χειμώνα, με τον Μπλανκέ να δηλώνει ότι «η απόφαση αυτή θα ενθαρρύνει τους μαθητές να δραστηριοποιούνται έξω από τις σχολικές αίθουσες στη διάρκεια του διαλείμματος, ενώ παράλληλα θα καταπολεμήσει φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού».
Σύμφωνα με μελέτες, στη Γαλλία πάνω από το 90% των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν αφορά τις σχολικές αίθουσες, καθώς γι’ αυτές ισχύει ήδη το μέτρο, αλλά όλους τους υπόλοιπους χώρους των σχολείων. Το παράδειγμα της Γαλλίας σκέφτονται να ακολουθήσουν Βρετανία και Ιρλανδία και εφόσον προηγηθεί σχετικός διάλογος.