Έχει ο καιρός γυρίσματα - Free Sunday
Έχει ο καιρός γυρίσματα

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Τους… τροπικούς, με μια δόση από ελληνικό φθινόπωρο, θυμίζει το φετινό καλοκαίρι στη χώρα. Ιούνιος και Ιούλιος μέχρι τώρα φρόντισαν να δείξουν «σχιζοφρενική διάθεση», καθώς τις υψηλές θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα διαδέχονταν καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

«Στη φύση γίνονται διεργασίες»

Η φράση «ο καιρός τρελάθηκε» βγήκε από τα χείλη πολλών τις προηγούμενες μέρες και ακόμη περισσότερο με τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης Κυριακής. Ωστόσο, όπως εξηγεί στην FS ο διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, «το καλοκαίρι δεν είναι πάντα σταθερό και αυτό αποδεικνύεται εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, είναι προφανές ότι στη φύση γίνονται διάφορες διεργασίες».
Γιατί υπάρχουν όμως αυτές οι έντονες εναλλαγές; Σύμφωνα με τον κ. Λάλο, μία από τις διεργασίες είναι «ο τρόπος με τον οποίο έρχονται οι θερμότερες αέριες μάζες στην περιοχή μας και έχουμε τους καύσωνες. Για να μπορέσουν αυτές οι αέριες μάζες που έρχονται συνήθως από την Αφρική να “αποχωρήσουν”, θα πρέπει κάτι να τις επηρεάσει σημαντικά. Αυτό το κάτι σημαντικό είναι οι ψυχρότερες αέριες μάζες στην ατμόσφαιρα, οι οποίες, όταν έρχονται και απωθούν βίαια τις θερμότερες ψηλότερα, καθώς είναι πιο ελαφριές –υπάρχουν δηλαδή όλες οι προϋποθέσεις να αρχίσει να γίνεται κάτι σαν κυκλοφορία–, εμείς το αποκαλούμε μέτωπο, οι αέριες αυτές μάζες που ανεβαίνουν πολύ βίαια συμπυκνώνονται, καθώς η ατμόσφαιρα είναι πιο κρύα ψηλότερα, και πέφτουν με τη μορφή ραγδαίων βροχών και καταιγίδων. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν και άλλα φαινόμενα, όπως είναι οι χαλαζοπτώσεις και οι τοπικά πολύ ισχυροί άνεμοι, τα γνωστά σε όλους μας μπουρίνια».

Μετά τον καύσωνα καταιγίδα

Την περασμένη Κυριακή το καλοκαιρινό μπουρίνι σάρωσε πολλές περιοχές, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα εντός και εκτός Αττικής. Τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο, είχαμε βιώσει έναν μικρό καύσωνα.
«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές» τονίζει ο κ. Λάλος. «Εάν το παρατηρήσετε, κάθε χρόνο, όταν έχει προηγηθεί ένας καύσωνας, μετά, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, αποχωρούν οι θερμότερες αέριες μάζες με αυτόν τον τρόπο. Επομένως, είναι κάτι το οποίο δεν λείπει, και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω του ότι συστήματα κινούνται όλο και πιο βόρεια την καλοκαιρινή περίοδο σε σχέση με τον χειμώνα, που μπορούν να κατέβουν νοτιότερα. Η Βόρεια Ελλάδα είναι πιο “συνηθισμένη” σε περισσότερες βροχές το καλοκαίρι. Αυτό αναφέρεται ακόμη και στα βιβλία του Γυμνασίου, όπου περιγράφεται πώς είναι η κατανομή των βροχών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα είναι σχεδόν μηδενική Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται όλο το καλοκαίρι».

Τι μέλλει γενέσθαι

Πλέον τα καλοκαίρια διαφέρουν μεταξύ τους. Και αυτό μας το υπενθυμίζει και ο κ. Λάλος: «Πέρυσι είχαμε δύο καύσωνες : ο ένας τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, που έσπασε σε δύο μήνες και δεν ήταν και ο πιο ισχυρός, και ακολούθησε ένας δεύτερος, μεταξύ 11 και 13 του μήνα. Αμέσως μετά είχαμε μια κακοκαιρία που κράτησε τέσσερις μέρες – κάτι αντίστοιχο με αυτό που περάσαμε πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα. Θα έλεγα ότι φέτος είναι τελείως διαφορετικά. Στις αρχές του μήνα το θερμόμετρο έφτασε στους 35-36 βαθμούς και κατρακύλησε λόγω της κακοκαιρίας».
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι προβλέψεις για τον καιρό των επόμενων ημερών. «Το θερμόμετρο θα ξανακάνει προσπάθεια να ανέβει, αγρυπνούν όμως και τα μελτέμια. Στην Αττική μπορεί να εμφανιστούν προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ στο Αιγαίο θα έχουμε 6 με 7 μποφόρ. Αυτό μπορεί να δώσει μια άνοδο της θερμοκρασίας σε περιοχές που δεν τις πιάνει ο βοριάς, όπως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Ωστόσο, τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια. Για παράδειγμα, το περασμένο Σάββατο είχε αυξημένη υγρασία με 33 βαθμούς και νιώθαμε ότι καιγόταν ο τόπος. Τώρα, με τους 35 ή και 36 βαθμούς που μπορεί να πιάσει η Αττική, θα αισθανόμαστε ότι θα έχει μια σχετική δροσιά, γιατί θα φυσάει. Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούλιος είναι ένας πολύ ζεστός μήνας, με μέση θερμοκρασία γύρω στους 34 βαθμούς, άρα οι όποιες μικρές μεταβολές, κυρίως προς τα πάνω, δηλαδή το 35-36, είναι “ψωμοτύρι” γι’ αυτόν και δεν είναι κάτι που αποτελεί έκπληξη. Καλύτερα όμως να μην έχουμε καύσωνα, γιατί ο Ιούλιος δίνει πολύ ισχυρούς καύσωνες».

Απαγορευτικό το μπάνιο στη θάλασσα με βροχή

Το καλοκαίρι του 2014 στις ακτές της Καλιφόρνιας ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν όταν τους χτύπησε κεραυνός. Λίγους μήνες πριν, γυναίκα είχε χτυπηθεί από κεραυνό σε παραλία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας φωνάζοντας στο παιδί της να βγει από τη θάλασσα, καθώς ήταν σε εξέλιξη μεγάλη καταιγίδα.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί λουόμενοι, εντός και εκτός συνόρων, αψηφούν τη βροχή και παραμένουν στη θάλασσα, ρισκάροντας ακόμη και τη ζωή τους.
«Όταν έχει όχι απλώς βροχή αλλά όταν βλέπει αστραπές ακόμη και από μακριά, ο κόσμος θα πρέπει να απομακρύνεται το γρηγορότερο από τη θάλασσα και κυρίως από μέσα. Το ίδιο ισχύει και για όσους βρίσκονται σε βάρκες» συμβουλεύει ο κ. Λάλος. «Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως αν πέσει κεραυνός πολύ κοντά. Δεν υπάρχει λόγος να παίζουμε με την τύχη μας σε αυτή την περίπτωση. Όποιος δεν χρειάζεται να εκτίθεται για κάποιον σοβαρό λόγο σε κακοκαιρία, καλό είναι να κάθεται σπίτι του. Δεν πρέπει να αγνοούμε τη φύση».
Παράλληλα, ειδικοί σημειώνουν ότι το κολύμπι μετά τη βροχή δεν ενδείκνυται σε όλες τις θάλασσες, καθώς οι χείμαρροι που σχηματίζονται από τα νερά της βροχής παρασύρουν φερτά υλικά στη θάλασσα (χώμα, πέτρες, απορρίμματα κ.λπ.), με αποτέλεσμα το νερό να μην είναι καθαρό.