Η Λευκορωσία ζητά την έκδοση ισραηλινού από την Αθήνα - Free Sunday
Η Λευκορωσία ζητά την έκδοση ισραηλινού από την Αθήνα

Η Λευκορωσία ζητά την έκδοση ισραηλινού από την Αθήνα

Την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης του Ισραήλ έτσι ώστε να μην εκδοθεί στη Λευκορωσία, όπου όπως υποστηρίζει, κινδυνεύει η ζωή του, ζητά ο 53χρονος ισραηλινός μηχανολόγος, Μάικλ Φούρμαν, λίγες ημέρες πριν εκδικαστεί την επόμενη Τρίτη, στον Άρειο Πάγο, η έφεση του κατά της πρωτόδικης απόφασης για έκδοση του.

Ο κ.Φούρμαν, ο οποίος κατηγορείται από τη Λευκορωσίας ότι έπεισε τη χώρα που μετείχε σε ένα μεγάλο τεχνολογικό πρότζεκτ να αγοράσει εξοπλισμό σε τιμή υψηλότερη από την κανονική, κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά τη σύλληψη του στις 15 Απριλίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης από την Interpol μετά από αίτημα των αρχών της Λευκορωσίας.
Ο Μάικλ Φούρμαν υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η κατηγορία σε βάρος του, όταν ταξίδευσε από το Τέλ Αβίβ στη Γενεύη με στάση στην Αθήνα, όπου συνελήφθη.

ΟΙ δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι το πρωτόδικο δικαστήριο, δεν είχε στη διάθεση του όλα τα χαρτιά αφού δεν είχαν σταλεί ακόμη από τη Λευκορωσία, όταν έκανε δεκτό το αίτημα για έκδοση.


Το 2008, ξεκίνησε ένα πρότζεκτ στη Λευκορωσία για την κατασκευή ενός εργοστασίου που θα κατασκεύαζε κοντέινερ υψηλής ποιότητας για μεταφορές προϊόντων. Η συγκεκριμένη επένδυση ήταν στο υψηλότερο επίπεδο τεχνολογίας, υψηλών προδιαγραφών και ως επενδυτές φέρονταν ένας Ρώσος επιχειρηματίας με ποσοστό 74% ενώ το υπόλοιπο 26% ανήκε στο κράτος της Λευκορωσίας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2012, ο μηχανολόγος από το Ισραήλ, ανέλαβε να παράσχει τεχνογνωσία αλλά ο Ρώσος επενδυτής προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ και ο Μάικλ Φούρμαν κατηγορήθηκε ότι τους έπεισε να αγοράσουν ένα κομμάτι από τον εξοπλισμό σε τιμή υψηλότερη από την κανονική.

Ο κ.Φούρμαν υποστηρίζει ότι έχει έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι το συμβόλαιο για τις εργασίες είχε υπογραφεί ένα χρόνο νωρίτερα από την ημέρα που ξεκίνησε η συνεργασία με τον Ισραηλινό μηχανολόγο. 
Τον Ιανουάριο του 2017, οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγορούν τον Μάικλ Φούρμαν και μέσω της Ιντερπόλ, εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης.