Διακοπές για λίγο και για λίγους - Free Sunday
Διακοπές για λίγο και για λίγους

Διακοπές για λίγο και για λίγους

Μακρινό όνειρο θα είναι και το φετινό καλοκαίρι οι πολυήμερες διακοπές για τους Έλληνες, με τους περισσότερους να τις περιορίζουν στις τέσσερις με πέντε μέρες. Ανεργία, μείωση των εισοδημάτων και φορολογικές υποχρεώσεις είναι γι’ ακόμη μία χρονιά οι βασικοί λόγοι που θα κρατήσουν τον Έλληνα στο σπίτι του.

Στο 1/3 ο εσωτερικός τουρισμός

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει η Eurostat με την τελευταία της ανάλυση για τις διακοπές των Ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με αυτήν, οι Έλληνες κατατάσσονται στην τρίτη θέση στην Ε.Ε., μετά τους Ρουμάνους και τους Πορτογάλους, που δεν έκαναν ούτε ένα ταξίδι, με το 75% να δηλώνει ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ο εσωτερικός τουρισμός μειώθηκε στο 1/3.
Τον περασμένο μήνα στοιχεία του SETE Intelligence (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) έδειξαν ότι το 2008 οι συνολικές δαπάνες των Ελλήνων για τουρισμό στην Ελλάδα ήταν στα 3,87 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 περιορίστηκαν στα 1,32 δισ. ευρώ.

Το κόστος των διακοπών

Το χέρι βαθιά στην τσέπη καλείται να βάλει ο Έλληνας εάν αποφασίσει τελικά να αποδράσει έστω και για λίγες ημέρες. Ειδικά εάν επιλέξει κάποιο νησί, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τον περιορισμένο αριθμό κλινών σε κάποια νησιά που αυτομάτως εκτοξεύει τις τιμές, αλλά και… ορισμένους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων που προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα της χρονιάς σε διάστημα λίγων ημερών υπερχρεώνοντας τα δωμάτιά τους.
Ενδεικτικά, μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει από τον Πειραιά στο Ηράκλειο θα πληρώσει για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, συμπεριλαμβανομένου και οχήματος, γύρω στα 400 ευρώ, ενώ για τη διαμονή της σε ξενοδοχείο τριών αστέρων 800 ευρώ για επτά νύχτες. Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το φαγητό. Αντίστοιχα, εάν επιλέξει ένα «all inclusive» ξενοδοχείο πέντε αστέρων, η τιμή θα αγγίξει τα 6.000 ευρώ για επτά βράδια.
Στη Ρόδο οι τιμές για διαμονή μίας εβδομάδας ξεκινούν από 600 ευρώ, εάν πρόκειται για διαμέρισμα, και φτάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ. Τα ακτοπλοϊκά για το νησί των ιπποτών ξεπερνούν τα 500 ευρώ.
Τσουχτερές όμως είναι οι τιμές και για τις Κυκλάδες. Ένα ζευγάρι για να ταξιδέψει στη Νάξο, που τα τελευταία χρόνια ανήκει στους δημοφιλείς προορισμούς, θα πληρώσει 300 ευρώ για ακτοπλοϊκά εάν πάρει μαζί και το αυτοκίνητο, ενώ για τη διαμονή του σε απλό δωμάτιο οι τιμές αυτή την περίοδο αρχίζουν από τα 70 ευρώ.
Στη Χαλκιδική οι τιμές για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις παροχές του καταλύματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι ξένοι τουρίστες που έχουν φροντίσει την κράτησή τους από τις αρχές της άνοιξης πετυχαίνουν καλύτερες τιμές, κυρίως στο κομμάτι της διαμονής.

Τα δικαιώματά μας στις παραλίες

Πριν από λίγες ημέρες η ΕΚΠΟΙΖΩ εξέδωσε ανακοίνωση τόσο με τα δικαιώματα των τουριστών στις παραλίες όσο και με κάποιες ενδεικτικές τιμές σε κυλικεία. Αυτό που επισημαίνει η Ένωση Καταναλωτών είναι ότι «όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους. Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο, ενώ θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών».
Επιπλέον, «όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών κατά τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο και τις ώρες 10:30-17:30. Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι. Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενώ απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες. Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Τα wind surfs πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών».
Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το κόστος των οργανωμένων παραλιών στην Αττική, αυτό για πολλές οικογένειες είναι απαγορευτικό. «Μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει ένα υπέρογκο ποσό για την είσοδό της σε μια οργανωμένη παραλία, καθώς και για να πάρει έναν καφέ ή αναψυκτικό, νερό και τοστ. Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένο και στις οργανωμένες παραλίες να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι τιμές στα κυλικεία

Στα κυλικεία που λειτουργούν σε εξειδικευμένους χώρους ισχύουν καθορισμένες ανώτατες τιμές σε ορισμένα προϊόντα. Οι χώροι όπου ισχύουν οι καθορισμένες τιμές είναι, μεταξύ άλλων, τα αεροδρόμια, οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, τα επιβατικά πλοία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, αλλά και οι οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο.
Τα προϊόντα για τα οποία ισχύουν οι ανώτατες τιμές είναι το εμφιαλωμένο νερό 0.50 ml (εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου) €0,50, τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί (ψημένο ή άψητο) €1,45, τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί (ψημένο ή άψητο) €1,25, καφές ελληνικός μονός €1,20, καφές γαλλικός φίλτρου μονός €1,30, καφές εσπρέσο μονός (ζεστός ή κρύος) - Freddo €1,45, καφές στιγμιαίος μονός - τύπου φραπέ κ.λπ. (ζεστός ή κρύος) €1,30, τσάι (ζεστό ή κρύο) €1,30.
Διευκρινίζεται πως οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ, δεν ισχύουν για το κυλικείο των επιβατών Α΄ θέσης, ενώ η τιμή του καφέ δεν διαφέρει αν προστεθεί γάλα.

Οι υποχρεώσεις των εστιατορίων

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, όλα τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να έχουν αναρτημένο ενημερωμένο τιμοκατάλογο στην είσοδο του καταστήματος, να έχουν έναν τιμοκατάλογο ανά δύο τραπέζια και να τον διαθέτουν σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελία. Ο τιμοκατάλογος πρέπει να είναι γραμμένος υποχρεωτικά στα ελληνικά και προαιρετικά σε κάποια άλλη γλώσσα. Πάντα πρέπει να αναγράφονται οι τελικές τιμές, καθώς και η ένδειξη «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».
Επίσης, εάν διαθέτουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο», καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό. Επιπλέον, πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα φαγητά. Σχετικά με το κουβέρ, δεν επιτρέπεται η χρέωσή του, ενώ κανένα προϊόν (π.χ. εμφιαλωμένο νερό και ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς τη συναίνεση του πελάτη.
Τα εστιατόρια υποχρεούνται να τηρούν «δελτίο παραπόνων» σε ειδική θήκη, σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στο αρμόδιο Τμήμα Εμπορίου κάθε περιφέρειας.