Ανοιχτή τελικά σήμερα η Ακρόπολη με ελεύθερη είσοδο από τις 17:00 έως τις 20:00 - Free Sunday
Ανοιχτή τελικά σήμερα η Ακρόπολη με ελεύθερη είσοδο από τις 17:00 έως τις 20:00

Ανοιχτή τελικά σήμερα η Ακρόπολη με ελεύθερη είσοδο από τις 17:00 έως τις 20:00

Ανοιχτή θα είναι τελικά σήμερα η Ακρόπολη με ελεύθερη είσοδο από τις 17:00 έως τις 20:00 μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως χαρρακτηριστικά ανακοινώθηκε από την Μπουμπουλίνας «Λόγω της ευνοϊκής εξέλιξης του καιρού, για σήμερα Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, το υπουργείο Πολιτισμού θα ανοίξει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και του Διονυσιακού Θεάτρου, από τις 17:00 έως τις 20:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό».

4512955

Νωρίτερα είχε προκληθεί αναστάτωση στους τουρίστες και στα τουριστικά γραφεία όταν το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, και σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και του Διονυσιακού Θεάτρου κλείνει για το κοινό στις 14:00».

«Οι επισκέπτες που έχουν ήδη εκδώσει ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από το διαδίκτυο, παρακαλούνται να προσέλθουν στα εκδοτήρια προκειμένου να το αντικαταστήσουν με άλλο, σε ημερομηνία της αρεσκείας τους».

Οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια ενημερώθηκαν, μάλλον ξαφνικά την Κυριακή από το υπουργείο Πολιτισμού για την απόφαση, η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νόμο 3850/10, που αναφέρει ότι σε ανοιχτούς χώρους όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από θερμική καταπόνηση, και επομένως, νομίμως «μπορούν να μεταθέτουν την εργασία τους».

Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται επίσης ότι ο καύσωνας απειλεί και τους τουρίστες με λιποθυμίες. Το παράδοξο τις υπόθεσης είναι πως η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, αν και κινήθηκε κοντά στο όριο αυτό με τον υδράργυρο να δείχνει από 36 ‘έως 38 βαθμούς Κελσίου!

Πολλοί τουρίστες είναι απογοητευμένοι αφού είχαν προγραμματίσει λίγες διανυκτερεύσεις στην Αθήνα προκειμένου να μεταβούν εν συνεχεία σε κάποιο ελληνικό νησί, αλλά λόγω της απόφασης του υπουργείο Πολιτισμού δεν θα καταφέρουν να δουν την Ακρόπολη.

4512950

Η περσινή αντίδραση των ξεναγών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, πέρυσι, που πάλι απροειδοποίητα ξεναγοί και τουρίστες βρήκαν κλειστές τις πόρτες αρχαιολογικών χώρων, λόγω καύσωνα, με επιστολή της στην Υπουργό Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, τόνιζε:

«Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, οπότε κάθε αιφνίδια αλλαγή στα ωράρια έχει αντίκτυπο στα τουριστικά προγράμματα, τα οποία δεν έχουν τις περισσότερες φορές το περιθώριο να μεταθέσουν τις επισκέψεις τους μόνο και πάντοτε σε πρωινές ώρες.Φαντάζεστε την απογοήτευση ανθρώπων που έχουν συχνά έρθει από πολύ μακριά για να επισκεφθούν τα μνημεία μας και θα φύγουν τελικά χωρίς να τα έχουν δει, λόγω καύσωνα. Εκτός αυτού, υπάρχουν και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα με αρκετή σκιά και δένδρα, ενώ η επίσκεψή τους με ζέστη δεν συμβαίνει σπάνια στην τουριστική σεζόν.Οι επισκέπτες είναι ενήλικες και μπορούν κάλλιστα από μόνοι τους να αποφασίσουν αν θέλουν να επισκεφθούν έναν χώρο με την ζέστη ή όχι και να πράξουν αναλόγως…».